Zsigmondi vásár Csengerben, határnyitással
Utoljára módositva: 2014-08-15 17:45:58

A csengeri városünnep első számú eseményének alkalmából pénteken megnyitották a román–magyar országhatárt az Óvári és Csenger közötti Szamos-töltésen, gyalogosok és kerékpárosok számára. Augusztus huszadikán félnapig újból nyitva lesz itt az országhatár.

A Szatmár megyéből érkezőket Óvárinál nyitott határ várta

A Románia és Magyarország közötti ideiglenes határnyitással és a minden évben nagy érdeklődésnek örvendő Zsigmondi nagyvásárral indult az idei, csengeri városünnep. A tegnapi óvári ideiglenes határnyitásnak köszönhetően Szatmár megyeiek is könnyebben eljuthattak a csengeri főtéri forgatagba — már a reggeli órákban is többen jelentkeztek határátlépésre gyalogosan vagy biciklivel. Számukra nagyon kedvező volt a töltésen szabaddá tett átjárás, több kilométeres kerülőtől és többperces várakozástól kímélhették meg magukat azzal, hogy nem a petei határátkelőt kellett hogy használják.

Vásári forgatag

A csengeri Helytörténeti Múzeum előtt felállított színpadon már tegnap is voltak vásári, szórakoztató műsorok, ottjártunkkor az Őszülő fények nevet viselő csengeri idősklub tagjai énekeltek népdalokat és táncoltak cigánytáncot. A vásárban gólyalábas mutatványosok szórakoztatták a gyerekeket, lacikonyhák, fagylaltárusok, édesség-kuckók várták a látogatókat. Egyedül a távolsági buszra várók nem örültek a forgalom elől lezárt városközpontnak, némi tanácstalanságot okozott, hogy máshol kell keresni a buszmegállókat.

Augusztus 20-i ünnepség

Dócs Attila, a csengeri polgármesteri hivatal referense szerint augusztus huszadikán, szerdán lesznek az igazán izgalmas programok a szomszédos városban, és hogy minél több Szatmár megyei lakos is eljuthasson ezekre, ezen a napon román idő szerint szerda délután háromtól csütörtök hajnali háromig nyitva lesz a határ az óvári Szamos-töltésen. Az augusztus huszadikai államünnep csengeri főbb momentumai: Kovács Sándor magyarországi kerületi képviselő köszöntőbeszéde után az újkenyér megáldása következik, majd az állami kitüntetések átadása szerepel a hivatalos programban. Egyedinek és érdekesnek számít a csengeri helytörténeti múzeumbeli történelmi kiállítás is, amely augusztus huszadikán, magyar idő szerint háromnegyed ötkor nyílik, a Nagy háború címet viseli, és az első világháború csengeri vonatkozású emlékeit mutatja be.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...