Zsigmondi vásár Csengerben, határnyitással
Utoljára módositva: 2014-08-15 17:45:58

A csengeri városünnep első számú eseményének alkalmából pénteken megnyitották a román–magyar országhatárt az Óvári és Csenger közötti Szamos-töltésen, gyalogosok és kerékpárosok számára. Augusztus huszadikán félnapig újból nyitva lesz itt az országhatár.

A Szatmár megyéből érkezőket Óvárinál nyitott határ várta

A Románia és Magyarország közötti ideiglenes határnyitással és a minden évben nagy érdeklődésnek örvendő Zsigmondi nagyvásárral indult az idei, csengeri városünnep. A tegnapi óvári ideiglenes határnyitásnak köszönhetően Szatmár megyeiek is könnyebben eljuthattak a csengeri főtéri forgatagba — már a reggeli órákban is többen jelentkeztek határátlépésre gyalogosan vagy biciklivel. Számukra nagyon kedvező volt a töltésen szabaddá tett átjárás, több kilométeres kerülőtől és többperces várakozástól kímélhették meg magukat azzal, hogy nem a petei határátkelőt kellett hogy használják.

Vásári forgatag

A csengeri Helytörténeti Múzeum előtt felállított színpadon már tegnap is voltak vásári, szórakoztató műsorok, ottjártunkkor az Őszülő fények nevet viselő csengeri idősklub tagjai énekeltek népdalokat és táncoltak cigánytáncot. A vásárban gólyalábas mutatványosok szórakoztatták a gyerekeket, lacikonyhák, fagylaltárusok, édesség-kuckók várták a látogatókat. Egyedül a távolsági buszra várók nem örültek a forgalom elől lezárt városközpontnak, némi tanácstalanságot okozott, hogy máshol kell keresni a buszmegállókat.

Augusztus 20-i ünnepség

Dócs Attila, a csengeri polgármesteri hivatal referense szerint augusztus huszadikán, szerdán lesznek az igazán izgalmas programok a szomszédos városban, és hogy minél több Szatmár megyei lakos is eljuthasson ezekre, ezen a napon román idő szerint szerda délután háromtól csütörtök hajnali háromig nyitva lesz a határ az óvári Szamos-töltésen. Az augusztus huszadikai államünnep csengeri főbb momentumai: Kovács Sándor magyarországi kerületi képviselő köszöntőbeszéde után az újkenyér megáldása következik, majd az állami kitüntetések átadása szerepel a hivatalos programban. Egyedinek és érdekesnek számít a csengeri helytörténeti múzeumbeli történelmi kiállítás is, amely augusztus huszadikán, magyar idő szerint háromnegyed ötkor nyílik, a Nagy háború címet viseli, és az első világháború csengeri vonatkozású emlékeit mutatja be.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...