Zűrzavaros napok és hetek elé nézünk
Utoljára módositva: 2020-01-17 09:02:10

A kétfordulós helyhatósági választások reális veszélyei, a román pártok gyűlöletszító etnikai kampánya, az egyévnyi parlamenti munka és az SZKT hat szatmári tagjának megválasztása volt terítéken a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) gyűlésén.

„Boldog új évet kívánok mindenkinek! Sajnos ezt az egyetlen jó dolgot mondhatom ma önöknek” — köszöntötte a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) gyűlésén jelenlévőket szerdán késő délután Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. S hogy szavait nem valamiféle túlzott pesszimizmus, hanem a nagyon is valós realitás mondatta, azt rövid, de annál lényegre törőbb politikai tájékoztatójában fejtette ki. „Ma sokkal több a kérdés, mint a válasz, egy azonban biztos: a következő 130 nap intenzív munka lesz. Bár a helyhatósági választások dátuma nincs még pontosítva, a legvalószínűbb, hogy május 24-én lesznek, mint ahogy az is, hogy a kormány sürgősségi határozattal hozza vissza a kétfordulós választásokat napokon belül, annak ellenére, hogy ezzel megszegi az RMDSZ-szel kötött együttműködési megállapodását, amelyben azt ígérte: nem nyúl a választási törvényhez. S ez nagyon negatívan érint bennünket, annál is inkább, mivel a kétfordulós választások újra lehetőséget adnak az etnikai kampányra” — mondta, hozzátéve: ha „jó és bevett szokás szerint” a helyhatósági választások második fordulójában a román pártok összefognak a magyar jelölt ellen, akkor bizony veszélybe kerülhet Szatmárnémeti (szerk. megj.: például Adelin Ghiarfaş épp tegnap jelentette be, hogy — állítása szerint — független jelöltként harcba száll Szatmárnémeti polgármesteri tisztségéért), de Sárközújlak, Halmi, Mikola és még sok más magyar lakta település polgármesteri széke is. Az előrehozott parlamenti választásokkal kapcsolatban pedig még bizonytalanabb a helyzet. „Fogalmunk sincs, hogy előre lesznek-e hozva. A legdurvább forgatókönyv, amit személy szerint el tudok képzelni, hogy a helyhatósági választások második fordulóján legyenek az előrehozott parlamenti választások… Mindenki spekulál, mást nem is tehet. Várjuk ki a végét! De ami biztos: amíg ezek a helyzetek nem tisztázódnak, munkának, parlamenti, törvényhozói munkának a nyomát sem fogjuk látni. Az én lelkiállapotom nem nyugodt, máris kapkodás van, és még nagyobb kapkodások lesznek — a kapkodás pedig soha nem vezet jóra. De kibírtunk már nehéz időszakokat az elmúlt három évtized alatt, mindig talpra tudtunk állni, s remélem, ez a következő 30 évben sem változik, hiszen ez a kibírás nem külső tényezőknek, hanem csakis nekünk köszönhető” — summázta. Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke emlékeztetett arra is: ebben az országban csak az biztos, hogy semmi nem biztos, a játékszabályok folyamatosan változnak, a szavazóknak pedig nagyon sok kérőjük lesz. „Sokan várnak arra is, hogy széthúzzanak bennünket. Sok a szirénhang, még többen akarják összeugrasztani a várost a vidékkel, rést találni a falon, de nem hagyjuk; vagy lesz egy közös siker, vagy semmilyen nem lesz, mert most nem az ‘egy király, egy halott’ helyzet fog fennállni” — nyomatékosította.

Turos Lóránd szenátor az elmúlt évet összefoglaló beszámolójában kiemelte azt is: az RMDSZ honatyái száz törvénytervezetet nyújtottak be és közel ugyanennyit védtek is ki, hiszen a kivédések is ugyanúgy a parlamenteri feladatok közé tartoznak. Erdei D. István képviselő a költségvetési bizottság tagjaként értelemszerűen ezt a szegmenst vette górcső alá, rámutatva a visszás helyzeteket teremtő javaslatokra (áfa csökkentése, az üzemanyag jövedéki adójának eltörlése), amelyek megnehezítik a normális parlamenti munka végzését, a közelgő választásokkal kapcsolatban pedig hangsúlyozta: „A legnagyobb ellenségünk nem a PSD, nem a PNL, nem is az USR, hanem a közöny.” Nem rejtette véka alá kritikus véleményét az egyezségeket be nem tartó liberális kormányról Magyar Lóránd képviselő sem: „Nem vagyok jó véleménnyel róluk. Úgy vélem, jóval kevesebbet remélhetünk és kaphatunk tőlük, mint amennyire lehetőség lenne” — mondta.

A gyűlésen megválasztották a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) hat szatmári tagját, a leadott és érvényes 119 szavazat a következőképp osztódott:

Găman Mihály (118), Gindele Imre (114), Szőcs Péter (104), Véron András (101), Kovács Máté (99), Erdei Róbert (78), ugyanakkor a megyei küldöttek póttagnak választották Barta Zoltánt (72) és Bura-Maksay Istvánt (34).

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...