×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

100 év történelme fél évszázad generációival

2021.06.27 - 13:40
Megosztás:
100 év történelme fél évszázad generációival
Fél évszázad generációjának képviselői gyűltek össze tegnap délelőtt a szatmárnémeti Olimpia-Daniel Prodan Stadionban, hogy még egyszer magukra öltsék annak a labdarúgó-csapatnak a mezét, amelyik idén ünnepli fennállásának a századik évfordulóját.

A romániai futball egyik legrégebbi klubja egy évszázadon keresztül nevelte a tehetséges sportolókat, akik hazai és a külföldi élvonal nagy nevű csapataiban, vagy akár a válogatottban is megállták a helyüket. A legnagyobb név, aki az Olimpia gyepén nevelkedett, nyilvánvalóan „Didi” Prodan volt, aki kezdő volt a román válogatott „aranygenerációjában” is. Ő azonban négy és fél évvel ezelőtt elhunyt, de emlékét őrzi a szatmári stadion, ahol vasárnap délben, a fél évszázad generációjának képviselői, illetve a gálameccsre kilátogató közönség megemlékezett rá, illetve mindazon Olimpia-legendákra, akik már elhunytak. 
Florin Mureșan sportújságíró, aki évtizedeken keresztül volt a szatmári meccseken a stadion hangosbemondója, egyenként szólította a pályára a játékosokat: először is Báthory Józsefet, aki az egyik leghűségesebb Olimpia-játékos volt, hiszen az 1970–80-as években 17 idényben öltötte magára a sárga-kék mezt. Majd következett Szilágyi Tibor, Steibinder Martin, Liviu Pereș, Vasile Mociran, Pataki Zoltán, Palencsár Miklós, Aurel Boc, Puiu Melnic, Paul Levente, Mihai Paul, Esztinka Sándor, Marcel Ptencu, Bencze Tibor, Csűri Sándor, Blatniczky Tibor, Ács Sándor, Csik Tibor, Kovács József, Ciprian Pordan, Dorin Țuțuraș, Cristian Mucenica, Csenteri József, Ovidiu Suciu, Dacian Nastai, Florin Fabian, Nicolae Ilea, Gabriel Dani, Vasile Mihovici, Dan Oșan, Ion „Lulu” Dragomir, Leitner Ferenc, Tempfli Imre, Roszel Róbert, Marius Bălău, Radu Chiorean, Szász Attila, Gheorghe Pintea, Mureșan Florin, Cosmin Iuhas, Schvarczkopf István, Zsiga Ervin, Adrian Marinaș, Daniel Feier, Gabriel Cădar, Florin Görbe, Kinczel Ervin, Csik Márk, Csik Kristóf, Bogdan Faur, Alin Lung és Fady Shannat. Előtte a klub korábbi vezetői, illetve orvosai is a pályára lettek szólítva, a legvégén pedig három játékvezető porolta le régi fekete mezét, és vonult pályára a lasztival: Gherasim Sándor és Cornel Zimán asszisztensek társaságában Gyüre Lajos játékvezető ment elöl. 
A gálameccs előtt, közben és utána is felelevenedtek az emlékek, régi történetek, az idősebbek már az unokákról is dicsekedtek. A pályán a labda, a pálya szélén pedig a sör is „gurult” – persze a hideg, hűsítő víz nagyobb mennyiségben fogyott. A hangulat remek volt, gólokat is rúgtak, az egykori focisták néha megvillantották tudásukat, megmutatták, hogy sok év után is mesterien tudják kezelni a labdát. 
A 10Olimpia centenáriumi rendezvénysorozat folytatódni fog. A bevezető eseményt az egykori focisták, Csik Tibor, Paul Levente, Mihai Paul és Florin Fabian szervezték a helyi önkormányzat támogatásával. Úgy tudjuk Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a helyi tanács szeptemberben tervez újabb eseményt a centenárium kapcsán. 

Pesek Attila

Elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és többszörös világbajnok kenus
Hetvenegy éves korában elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és többszörös világbajnok kenus - jelentette be szeptember 5-én a Román Olimpiai és Sportbizottság Facebook-oldalán.
A román sportolók számára szombaton véget ért a tokiói olimpia
A román sportolók egy arany- és három ezüstérmet szereztek a vasárnap véget tokiói olimpiai játékokon.
Szilágyi Áron ismét aranyérmes, sporttörténelmet írt
Akárcsak 2012-ben, Londonban és öt éve Rio de Janeiróban, a tokiói olimpián is Szilágyi Áron nyerte a férfi kardozók egyéni versenyét.
Cookie