×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

13 szatmári már meggyógyult

2020.04.16 - 20:01
Megosztás:
13 szatmári már meggyógyult
A Szatmár megyei, igazoltan koronavírussal fertőzött személyek közül öten egészségügyi dolgozók, négyük azonban szerencsésen meggyógyult már, és jelen pillanatban házi elkülönítésben erősödnek.

Szatmár megyében április 16-án hivatalosan 41 igazoltan koronavírus-fertőzött személyt tartottak nyilván — s a megyei közegészségügyi igazgatóság ilyetén formában első alkalommal részletesebb jelentésben számolt be a helyzetről. Mint írják, az elvégzett 543 teszt eredményéből 41 bizonyult pozitívnak — köztük öt egészségügyi dolgozóé is: négyük már szerencsésen meggyógyult, s jelen pillanatban házi elkülönítésben erősödnek, egyikük pedig kórházban van orvosi megfigyelés alatt. Az igazgatóság ugyanakkor azt is pontosítja közleményében, hogy a 41 igazoltan fertőzött beteg közül kilencen (a fentebb említett egészségügyi dolgozókkal együtt 13-an) már gyógyultként vannak nyilvántartva.

Egyébként az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tegnap frissítette a COVID-19-cel kapcsolatos esetdefiníciókat — ennek értelmében fertőzésgyanúsnak tekinthető az az akut légúti megbetegedésben szenvedő páciens, akinél hirtelen fellép legalább egy a következő tünetek közül: köhögés, láz, légszomj (légzési frekvencia növekedése) — és nincs más ok, ami teljeskörűen megmagyarázná a tüneteket —, és aki az elmúlt 14 napban külföldön járt; az az akut légúti megbetegedésben szenvedő páciens, aki a tünetek megjelenése előtti 14 napban szoros kapcsolatban állt egy igazoltan fertőzött személlyel; az a tüdőgyulladásos, bronchopneumoniás (+/- mellhártyagyulladás) páciens, akinek az esetében nincs más ok, ami teljeskörűen megmagyarázná a tüneteket; valamint az a súlyos akut légúti megbetegedésben (SARI) szenvedő, lázzal, köhögéssel vagy légszomjjal küzdő páciens, akinek az állapota egyik napról a másikra kórházi kezelést igényel, és nincs más ok, ami teljeskörűen megmagyarázná a tüneteket.

Igazoltan fertőzöttnek pedig az a személy minősül, akinél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatják a SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződést, a klinikai tünetektől függetlenül — hangsúlyozzák a szakemberek.

GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
A háziorvosok is végezhetnek majd koronavírusteszteket
Az egészségügyi minisztérium lehetőséget fog biztosítani a háziorvosoknak koronavírustesztek elvégzésére és a fertőzött betegeik kezelésére. Erről pénteken egyeztetett a Háziorvosok Országos Társaságának képviselőivel Alexandru Rafila tárcavezető.
Cookie