×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

15 család táborozott a Lindner alapítvánnyal

2019.07.12 - 09:17
Megosztas :
 • 15 család táborozott a Lindner alapítvánnyal

  Idén sem maradtak el a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjának nyári táborai, június 30. és július 7. között két tábort is rendeztek daganatos betegséggel élő gyermekek, fiatalok és azok családjai részére. A két táborban mintegy 180-an vettek részt.

  Június 30. és július 4., illetve július 1. és július 7. között két tábort is sikerült rendezni a kedvező körülményeknek és a sok támogatásnak köszönhetően, az egyiket a magyarországi Sárospatakon, a másikat pedig a Máramaros megyei Aknasugatagon.

  Az ötnapos aknasugatagi táborban 15, a Reménysugár programban részt vevő család töltött el néhány napot, megcsodálva a máramarosi helyszín és a környék gyönyörű adottságait.

  Az ott töltött napok ideje alatt a térség számos turisztikai látványosságát felkeresték a táborozók, sok élményt, szép emléket szerezve ezeken a helyeken.

  A mogosai Bódi-tó a Gutin-hegység lábánál nagyon sok izgalmat kínált a gyermekek számára, lehetőség volt különböző sporttevékenységek kipróbálására, sőt, a vízibiciklizés lehetősége egészen felvillanyozta a társaságot. Később Şuior mesébe illő festői környezete varázsolta el a kirándulókat, a felvonó mindenkit felszállított az 1000 méteres csúcsra, ahol a helyi étteremben a vidék autentikus specialitásait lehetett megkóstolni.

  A következő napon egészen más élményekkel töltődhettek fel a táborozók, a budfalvi Paşcu Ház Lovas Fogadóban töltöttek el egy napot, ahol a házigazdák kedvessége mellett nagy örömmel töltötte el a gyermekeket a lovak, a lámák és a ház körül található állatok közelsége, melyek közül többet lehetőség volt akár megetetni is, de a bátrabbak a lovaglást is kipróbálhatták.

  Ezután Barcánfalvára érkeztek az utazók, ahol a helyi kolostor volt a kirándulás első számú célpontja. A bámészkodás mellett itt jutott idő a közös imádságra, a meditációra és a csendes pihenőre is, amely lelkileg sokakat új erővel töltött fel.

  A máramarosi szaploncai vidám temető is igazi turisztikai csemegének bizonyult minden család számára, a gyermekeket lenyűgözte a hely szelleme, a fejfákon megjelenített sajátos humor pedig szintén egyedi tapasztalatnak bizonyult mindenki számára. A településen járva a táborozók megtekintették a Peri-kolostort is, megcsodálva annak 78 méter magas tornyát, amelyről azt is megtudták, hogy a hazai vallási építmények közül ez számít a harmadik legmagasabbnak.

  Az alapítvány munkatársai a tábort követően elmondták, hogy sikeres, jó hangulatú együttlét volt az idei is, amely még inkább összekovácsolta a hasonló problémákkal küzdő családokat, kicsit kikapcsolt mindenkit a napi mókuskerékből, aminek köszönhetően sikerült feltöltődniük és új lendületet nyerniük a mindennapokban folytatott harchoz, valamint a betegségből való felépülés fáradalmaihoz.

   

  Élményterápiás tábor Sárospatakon

   

  Néhány nap különbséggel, július 1–7. között immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg Sárospatakon a Tündértánc Nemzetközi Élményterápiás Tábort daganatos, tartósan beteg és fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok részére, akik a tábor minden pillanatát élvezték.

  A Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány és a Hans Lindner Alapítvány által szervezett eseményen 140-en vettek részt Magyarországról, illetve Délvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből, közöttük a Reménysugár program jóvoltából Szatmár megyei gyerekek és családjaik is.

  A Tengerszem Camping, amely ilyenkor teljesen a táborozóké, ismét megtelt élettel, jókedvvel, önfeledt élmények sorozatával, és egy hétig mindenképp feledtette a sokat próbált családokkal a nehéz napokat. A táborozóknak szervezett programok izgalmasak és érdekesek voltak: egész napos fürdőzés a saját medencében, karatebemutató, ATV motoros show, kreatív kézművesség, textilszobrászat, levendulás ékszerkészítés, de a remek hangulatú esték is mindig hoztak valami meglepetést, például karaokét, éneklést és táncot, önfeledt szórakozást és rengeteg mosolyt az arcokra. A tábor talán egyik legizgalmasabb napja a Zemplén Kalandparkban telt bobozással, libegőzéssel, hegyközi drótkötélpályás csusszanással, de volt itt még csúszás-mászás a fákon, ugrálás, hófánkozás és sok-sok izgalom.

  A táborba gyakran érkeztek vendégek: polgármesterek, tv-stáb, de a Hollóházi Csipet Csapat is Tóth Gábor atya vezetésével, akik egyházi, ifjúsági énekekkel örvendeztették meg a hallgatóságot. Az utolsó esti záróünnepség fénypontja a Ki mit tud? volt, amelyben a gyerekeké volt a főszerep. Ötletesebbnél ötletesebb előadásokkal készültek, egyesek énekeltek, mások táncoltak, szavaltak, de akadt olyan is, aki viccet mesélt a nagyközönségnek. Hazafelé mindenki megnyugodva, élményekkel telve, mosolygós arccal utazott, szemmel látható volt a felhőtlen kikapcsolódás, örömteli pillanatok és a lelki feltöltődés, így ha rövid időre is, de elfeledhették a küzdelmes hétköznapokat. A résztvevők életében hatalmas mérföldkő a Tündértánc Tábor, mert ha ezen rész tudtak venni, az azt jelenti, hogy engedte az állapotuk vagy befejezték a kórházi kezelést, és feltöltekezhettek a rájuk váró nehéz időszakokra.

  A Hans Lindner Alapítvány ezúton is köszönetet mond minden olyan együttműködő partnerének, akiknek a hozzájárulása nélkül ez a két tábor nem valósulhatott volna meg: Király István, Kengye Zoltán, Fehér Zoltán, Barta Ludovic, Asztalnok Mária, Kállai Pál és Dobos Zs. tették a legtöbbet azért, hogy kivitelezhetők legyenek ezek a napok, de nem szabad megfeledkezni azokról a szatmáriakról sem, akik adójuk 2%-át a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjának ajánlották fel, támogatva a daganatos betegséggel küzdő gyermekek felépülésének elősegítését.

  Azok, akik többet szeretnének megtudni az alapítványról, illetve a Reménysugár programról, keressék fel az alapítvány honlapjait, a www.razasperantei.ro és a www.fundatiahanslindner.ro oldalakat.

  Cookie