×
2020. 09 22.
Kedd
Móric
25 °C
Derült
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.12 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

25 éve nem volt ilyen magas a vízszint a Krasznán, 20 embert kitelepítettek

2015.05.28 - 10:47
Megosztás:
25 éve nem volt ilyen magas a vízszint a Krasznán, 20 embert kitelepítettek

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet ma reggel meghosszabbította Szatmár megyében a Kraszna folyó királydaróci szakaszán a legmagasabb szintű, vörös árvízjelzést.

A magas fokú árvízriadó péntek 12 óráig van érvényben. Ezen kívül a Kraszna alsószopori szakaszára holnap délig érvényes sárga szintű árvízriadót bocsátottak ki. A Mázsa patak kapcsán, mely a Krasznába folyik ma 18 óráig narancssárga szintű árvízriadót bocsátottak ki a hidrológiai szakemberek. Május 28-ra virradólag Szatmár megyében a Kraszna Királydarócnál huszonöt éve nem látott vízszintet ért el, így vészhelyzet alakult ki. 2006-ban a Kraszna esetében 604 centiméteres vízállást mértek Királydarócnál, ám ez a vízszint az éjszaka megdőlt, s elérte a 629 centimétert.

 

Altfatter Tamás alprefektus megkeresésünkre elmondta, Királydaróc esetén senki nem számított ilyen szintű áradásra, de szerencsére a polgármester, Balogh Daniel már a tegnapi napon felkészült, s homokzsákokat, illetve homokot szállíttatott a Kraszna-partra, így az éjszaka folyamán könnyebben ment a mentési munkálat. Sajnos 20 embert — 12 felnőtt, 7 gyerek, 1 ágyban fekvő beteg — kellett kitelepíteni otthonából, őket a kultúrotthonban, illetve biztonságos helyen szállásolták el. Számukra matracot, élelmiszert és ivóvizet biztosítottak. Az árvízvédelmi készület során a Kraszna-töltést 1500 méteres hosszúságban emelték meg homokzsákokkal, ehhez 6000 homokzsákot használtak, ugyanakkor felfújható akadályokat is használtak a mentési folyamatban.

A Kraszna áradása miatt 10 udvart öntött el a víz, és a 20 személyen kívül 60 állatot is ki kellett menekíteni. Az árvízvédelmi munkálatokban 41 tűzoltó, 39 csendőr, 6 rendőr, az Országos Talajjavító Ügynökség (ANIF) Szatmár megyei kirendeltségének 3 munkatársa, a királydaróci önkéntes tűzoltók közül 20-an, az Electrica Rt. munkatársai közül 3-an vettek részt, s természetesen a prefektusi hivatal munkatársai, vezetősége. Királydarócnál a hatékony beavatkozásnak köszönhetően 600 lakóházat sikerült megmenteni az éjszaka folyamán. A következő órákban már nem számítanak különösebb problémára a szakemberek, ugyanis Királydaróc előtt van egy nagy víztározó, melyben jelentős mennyiségű vizet lehet tárolni, ezzel is szabályozva a Kraszna vízhozamát.

Ákosnál és Szopornál is tetőzött a Kraszna, ám ott nem okozott meglepetést a vízhozam, így az önkormányzat és a tűzoltók kordában tudták tartani a folyót, nem kellett senkit kitelepíteni ezen a szakaszon. A mai nap folyamán Majtény községben számítanak a Kraszna tetőzésére, így Domahidán a katonaság van készenlétben, amennyiben szükséges ők is részt vesznek az árvízvédelmi munkálatban, tájékoztatott Altfatter.

Az alprefektus azt is elmondta, hogy Szatmárzsadányban a roma negyedben 109 személyt kellett kilakoltatni, mivel a heves esőzések miatt a vályogházak beáztak, s már nem biztonságosak. Őket a helyi kultúrotthonba szállásolták el, s biztosítottak számukra matracot, ételt, ivóvizet. A fejleményekre visszatérünk.

 

 

 

 

Cookie