×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

3365 lejre csökkent februárban az országos nettó átlagbér

2021.04.12 - 18:00
Megosztás:
3365 lejre csökkent februárban az országos nettó átlagbér
Februárban 50 lejjel (0,9%) 5497 lejre csökkent Romániában az országos bruttó átlagbér az előző hónaphoz viszonyítva. A nettó átlagbér ugyanakkor 3365 lejt tett ki, ami 30 lejes (0,9%-os) csökkenést jelent januárhoz mérten - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

A legnagyobb nettó átlagbért, 8047 lejt, az IT-szektorban fizették, a legkevesebbet, 1747 lejt, a szállodák és vendéglők alkalmazottai kaptak.

A legjelentősebb növekedést, 53,6%-osat, a dohányiparban regisztrálták, a legnagyobb visszaesést - 26,3%-os - a kőolaj- és gázkitermelésben jegyezték.

17,8%-kal nőtt ugyanakkor a nettó átlagbér a pénzügyi közvetítések ágazatában, 13%-kal az alapvető gyógyszeripari termékek és gyógyászati termékek gyártásában. Nagyobb csökkenést - 6 és 10 százalék közöttit - jegyeztek még a kokszipari termékek és a kőolaj feldolgozása révén nyert termékek gyártásának területén, az érckitermelés, valamint az elektromos energia, hő, gáz, meleg víz előállításához, raktározásához és szállításához kapcsolható tevékenységek területén.

Az állami szektorban januárhoz viszonyítva az egészségügyben és szociális gondozásban 2,7%-kal, a tanügyben pedig 0,3%-kal estek vissza a bérek. A közigazgatásban az előző hónaphoz mérten enyhe növekedést (0,1%) regisztráltak.
AGERPRES

Turcan: Évi 10 000 euró különbség az azonos képzettségű és azonos beosztásban dolgozó közalkalmazottak fizetése között
Egy megyei önkormányzati alkalmazott évente csaknem 10 ezer euróval többet keres, mint egy hasonló képzettségű és ugyanabban a beosztásban dolgozó személy, aki egy községi önkormányzat alkalmazásában áll - állítja Raluca Turcan munkaügyi miniszter.
F. Cîţu: A bérezésről elfogadott memorandum nem fizetéscsökkentésről szól
Nem ír elő fizetéscsökkentést az a memorandum, amelyet a munkaügyi minisztérium terjesztett elő a közalkalmazotti bérekről - szögezte le a kormány csütörtöki ülését követően a miniszterelnök.
Egy minisztériumi alkalmazott mulasztása miatt késett az oltóközpontokban dolgozók juttatásának kifizetése
Az egészségügyi miniszter szerint egy minisztériumi alkalmazott mulasztása miatt késett az oltóközpontokban dolgozók juttatásának kifizetése, de már elkezdték utalni a pénzt.
Cookie