×
2020. 07 02.
Csütörtök
Ottó
24 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.37 RON
Nagykároly

350 éve született Károlyi Sándor — történelmi konferencia

2019.07.11 - 14:35
Megosztas :
 • 350 éve született Károlyi Sándor — történelmi konferencia

  A nagykárolyi Károlyi Sándor kutatócsoport történelmi konferenciát tart Károlyi Sándor születésének 350. évfordulója alkalmából pénteken a nagykárolyi Károlyi-kastélyban.

  Hágó Nándor, a nagykárolyi múzeum vezetője elmondta, hogy a konferencia gróf Károlyi Sándor születésének háromszázötvenedik évfordulója alkalmából jön létre. A pontos születési dátum nem ismert, csak annyit tudunk, hogy július 2. és 4. között született. Öt éve alakult egy nagykárolyi kutatócsoport, amelynek tagjai között van dr. Szőcs Péter, dr. Németi János mint tiszteletbeli tag, dr. Hágó Nándor, Magyarországról pedig olyan kutatók, akik a Károlyi család történetével foglalkoznak: Kujbusné Mecsei Éva, a nyíregyházi levéltár vezetője, Fazekas Rózsa, Bara Júlia és más olyan személyiségek, akik a Károlyi család történetével foglalkoznak. Hágó kiemelte, hogy évente tartanak kisebb konferenciákat, műhelybeszélgetéseket, ahol beszámolnak az újabb kutatásokról. Mindig más helyszínen gyűlnek össze, már találkoztak Nyíregyházán, Fehérvárcsurgón, az elmúlt évben Nagykárolyban. Az idei tanácskozás egyik apropója, hogy Nagykárolyban még nem került bemutatásra Kovács Ágnes Barkóczy Krisztina levelei férjéhez, Károlyi Sándorhoz című kötete. A rendezvény 16 órakor veszi kezdetét. Előadást tart a kuruc kor legismertebb hadtörténésze, Mészáros Kálmán, előadásának címe: Károlyi Sándor itineráriuma 1711-ig. Révay Valéria Károlyi Sándor nyelvhasználata címmel tart előadást. 18.30 órakor megkoszorúzzák Károlyi Sándor mellszobrát, majd ellátogatnak a Kaplonyban lévő Károlyi-kriptához.

  A Károlyi kutatócsoport tervezi, hogy a tanácskozásokon elhangzott előadásokat egy kötetben fogja kiadni, hogy azok tanulságosak lehessenek az utókor számára is. A kutatócsoport tagjai a Károlyi család különböző tagjaival foglalkoznak Károlyi Lászlótól, Károlyi Sándor apjától kezdve egészen a tizenkilencedik századig, de vannak olyan kutatók, akik a huszadik században élő családtagokkal foglalkoznak. Történészek, régészek és művészettörténészek, műépítészek stb. is részt vesznek ebben a projektben, hogy minél több ismeret kerüljön nyilvánosságra a Károlyi család történetéből — tette hozzá Hágó Nándor.

   

  Elek György

   

  Cookie