×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
14 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

433 millióból gazdálkodik Szatmár megye

2020.02.13 - 07:32
Megosztas :
 • 433 millióból gazdálkodik Szatmár megye

  A költségvetés több mint felét, 258 millió lejt beruházásokra fordítják (s ezek zöme idén be is fejeződik), jelentős összegeket kap az egészségügy és az úthálózat, a megye 65 önkormányzata pedig átlagosan 400 ezer lejt kap a kiegyensúlyozott leosztás nyomán.

  Pénteki ülésén szavaz a grémium Szatmár megye idei költségvetéséről, amelynek tervezetét Pataki Csaba tanácselnök és Ioan Rus alelnök tegnap sajtótájékoztató keretében mutatta be. „Hosszú évek óta nem volt már példa arra, hogy ilyen hamar, február derekán legyen költségvetése a megyének, s bár nem 'vet fel' bennünket a pénz, a 433 307 000 lejnyi összköltségvetés 60%-át (majd' 260 millió lejt) a megye fejlesztésére, jelenleg zajló beruházásokra, nagyon sok beruházás befejezésére, valamint újak elindítására tudjuk fordítani” — mondta a tanácselnök, hozzátéve: ez — bár apró, de — mindenképp előrelépést jelent a 2019-es évhez viszonyítva, amikor az összköltségvetés 57%-át fordították a beruházásokra és fejlesztésekre.

  A megyei tanács intézményének és a fennhatósága alá tartózó 19 intézménynek a működései költségei a tavalyi 210,4 millióról 175 millió lejre csökkentek, ám ez a különbség év közben kiegyenlítődik, két irányból is: egyrészt segítséget jelent az az újítás, miszerint a jövedelemadók 3%-át külön tételként gyűjtik össze országszerte, és ebből a kulturális alapból kapnak azon megyei vagy városi önkormányzatok, amelyek színházat, filharmóniát működtetnek, és ami a Dinu Lipatti Filharmóniát működtető Szatmár megye, illetve az Északi Színházat működtető Szatmárnémeti esetében valamivel több mint 10 millió lejnyi támogatást jelent. „Másrészt a gyermekvédelmi felügyelőség, pontosabban a szociális gondozók fizetésére az éves összeg 17,2%-át kaptuk meg az államtól, a többit mi pótoltuk ki, hogy év végéig biztosítva legyenek a bérek, de ennél a fejezetnél lesz kiigazítás, körülbelül 25 millió lej értékben” — magyarázta Pataki, majd tételesen vázolta a különböző fejlesztési területekre előirányzott összegeket.

  27 millió az önkormányzatoknak

  A költségvetés-tervezetben 27 316 000 lejjel segítik a megye önkormányzatait. „Kiegyensúlyozott leosztást javasoltunk, hiszen ez mindig érzékeny téma, különösen választási évben. Úgy gondolom, most is sikerült korrekt módon és a teljes átláthatóság jegyében dönteni, addig nyújtózkodva, ameddig a takarónk ér, s 10–15%-os különbséggel minden település, pontosabban minden önkormányzat számára 400 000 lejt adunk” — magyarázta a tanácselnök. Hozzátette azt is: a 2005/350-es törvény által 3,3 millió lejjel támogatják a civil szervezeteket. A szociális területen tevékenykedő szervezetek összesen 1,8 millió lejt pályázhatnak meg, sporttevékenységre 500 000 lejt, míg kulturális tevékenységekre összesen 1 millió lejt pályázhatnak. Emellett a tanács 100 000 lejt szán a kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolók és diákok támogatására is.

  Egészségügy

  A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórháznak talán még soha nem állt akkora összeg — 18 millió lej — a rendelkezésére csak fejlesztésekre, mint idén: a szaktárcától célirányosan 16, a megyei tanácstól 2 millió lejt kap a folyamatban lévő beruházásokra (a neurológiai osztály konténer-épületmodulja, az intenzív terápiás osztály felújítása és fejlesztése, az urológiai osztály javítási munkálatai, szerkezeti-szervezeti átalakítások). A megyei kórház kétmilliója mellett további 27,1 millió lejt szán a tanács az egészségügyi fejlesztésekre és beruházásokra — ebből az összegből folytatódik a tbc-kórház igencsak rossz állapotban lévő tüdőgondozó épületének teljes körű rendbetétele, a tasnádi járóbeteg-ellátó felújítása, valamint különböző orvosi eszközök és felszerelések beszerzése.

  Utak, utak és utak, de nem csak

  A megyét átszelő aszfaltcsíkok karbantartására 12 300 000 lejt különítettek el, ami egymillió lejjel kevesebb ugyan, mint ami tavaly év elején erre a célra rendelkezésre állt, azonban év közben önerőből még 13 millió lejjel „kerekítették ki”, s mint a tanácselnök summázta: egészen biztos, hogy 2020-ban is lesz önerőből történő kikerekítés. „A 36%-ban elkészült Amac–Oroszfalu–Résztelek–Ivácskó–Alsóhomoród– Középhomoród–Felsőhomoród–Bükkszoldobágy–Béltekhodos–Nagyszokond–Szakasz vonalú, azaz az oly sokszor emlegetett 193A jelzésű út technikai dokumentációját már előkészítettük, s abban a pillanatban, amint a bíróság zöld jelzést ad, azaz felbonthatjuk a szerződést a Tehnic Asisttal, azonnal meghirdetjük az új közbeszerzési eljárást. Idén további 43 kilométeren kezdődnek, illetve folytatódnak a modernizálási munkálatok: Szatmárhegy–Résztelek, Szamosdob–Csengerbagos–Nagymajtény; Oláhcsaholy–Szilágy megye határa, Nagymajtány–Királydaróc, Ivácskó–Szamoskrassó között, a már 18%-ban kész Szamosdara–Pusztadaróc; a 65%-ban kész Nagykároly–Kaplony; a 23%-ban kész Batarcs–Szárazpatak vonalon. Ezekhez még hozzáadódik további három európai uniós projekt, amelyekből a Béltek–Béltekfürdő–Dobra–Nántű közötti 108R jelzésű út; a Korond–Bogdánd–Hadad–Szilágy megye határa közötti 196-os út, valamint a Nagytarna–Kistarna (Ukrajna) közötti határátkelőhöz vezető út újul meg” — sorolta Pataki Csaba. Mindezek mellett több új beruházás technikai dokumentációit és megvalósíthatósági tanulmányait is előkészítik (például a tasnádi termálstrand körüli mini körgyűrűét, a Nagymajtény–Kismajtény közötti útfelújításét, a nagytarnai híd rendbetételéét), de nekikezdenek az összes megyei út kataszteri nyilvántartásba vételének is. „De elkészítjük a reptér épületbővítésének és a repülőgépek állomásozására szolgáló rész bővítésének a megvalósíthatósági tanulmányát is — most van az utolsó alkalom arra, hogy bármilyen reptérfejlesztési pályázatot megcsípjünk, mert zárulnak a pályázati lehetőségek. Nagyon sok beruházás számára készítjük elő a megvalósíthatósági tanulmányokat, készülve a 2020–2028-as EU-s pályázati ciklus megnyitására” — fejtette ki az elöljáró.

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie