×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

52 ezer Szatmár megyei óvodás és iskolás

2020.02.13 - 10:00
Megosztás:
 • 52 ezer Szatmár megyei óvodás és iskolás

  Több mint 52 ezer óvodása és iskolása volt Szatmár megyének a 2018/2019-es tanévben. Népszerűbb volt tavaly a szakoktatás és a posztlíceum, mint tavalyelőtt, ugyanakkor közel 90 iskolai bántalmazás is bekerült a megyei tanfelügyelőség éves jelentésébe.

  A Szatmár megyei oktatás számára komoly gondot jelent, hogy a családok rossz anyagi helyzete tükröződik a korai iskolaelhagyásban, a demográfiai csökkenés meglátszik az iskolások számának visszaesésében is, a szakképesítéssel rendelkező oktatók nem szívesen választanak vidéki katedrát, ugyanakkor a fiatal pedagógusok közül sokan lépnek le a katedráról, és választanak jobban fizető szakmát, a hátrányos helyzetű közösségekből érkező gyerekeknek pedig alacsonyak az elvárásaik az oktatást és a jövőjüket illetően — foglalta össze az elmúlt tanévet összegző jelentésében a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség. Azt is hozzáteszi, hogy mindezeken részben úgy lehetne változtatni, ha javítanának egyes tanintézmények káros vezetési gyakorlatán, szükség lenne vissza nem térítendő pályázatokban való részvételre, hogy szert tegyenek oktatási eszközökre, segédanyagokra, de lehetőséget látnak a helyi hatóságokkal — Szatmár Megyei Tanács, Szatmár Megyei Prefektúra, helyi önkormányzatok — való szorosabb együttműködésben is, ugyanakkor sokat segíthetnek a diákoknak a Szatmár Megyei Oktatásfelügyeleti Forrásközpont (CJRAE) keretében dolgozó szakemberek is.

  Népszerűbb szakoktatás és posztlíceum

  Ami a számadatokat illeti, az előző, 2018/2019-es tanévben 52 436 óvodása és iskolása volt Szatmár megyének: 32 723 városi és 19 713 vidéki tanuló. Az óvodások a diákság 19,99 százalékát tették ki, 31,25 százalék előkészítő és I–IV. osztályba járt, 24,32 százalék volt gimnazista, 17,52 százalék líceumba járt, 4,41 százalék szakiskolás volt, 2,52 százalék pedig posztlíceumban tanult.

  A tavalyi esztendőben tovább csökkent a diákok száma, a 2017/2018-as tanévben ugyanis 53 009 óvodása és iskolása volt Szatmárnak, ellenben a szakiskolások és posztlíceumi tanulók száma nőtt 2017-hez képest: tavalyelőtt 2234-en jártak szakiskolába és 1263-an posztlíceumba, tavaly pedig 2310 szakiskolás és 1325 posztlíceumi diák volt a megyében. A több mint 52 ezer diákra ugyanakkor több mint négyezer tanügyi alkalmazott jutott.

  A 2018/2019-es tanévben 127 önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény működött Szatmár megyében, 62 városon és 65 vidéken, valamint öt magániskola. A tanintézmények 29,05 százaléka magyar tannyelvű volt a megyében, 2,57 százaléka pedig német.

  Az oktatási intézményekben összesen 2495 csoport és osztály működött: 514 óvodai csoport, 824 elemi osztály, 646 gimnáziumi osztály, 356 líceumi osztály, 104 szakiskolai, valamint 51 posztlíceumi osztály.

  89 erőszakos eset

  A Szatmár Megyei Oktatásfelügyeleti Forrásközpont követte nyomon a tavalyi esztendőben a tanintézményekben történt bántalmazási eseteket, valamint összesítette és jelentette ezeket az Oktatási Minisztériumnak.

  A jelentésből kiderül, hogy a 2018/2019-es tanévben 89 eset történt Szatmár megyében: 68 enyhébb fizikai bántalmazás, öt esetben súlyos vagy ismétlődő bántalmazás történt, erőszakra való felbújtás hat esetben történt, de három fenyegetésről is tudnak a szakemberek, egy esetben pedig az oktatási intézmény javait rongálták meg. Erőszakos cselekedetekért három tanárt és 160 diákot részesítettek büntetésben. Az esetek közül 40 vidéken és 49 városon történt, 69 ízben férfiak, 20 esetben pedig nők voltak az érintettek.

  Amint a jelentésből kiderül, az iskolai agresszió csökkentéséért 807 egyéni és csoportos tevékenységet, tanácsadást és felvilágosító órát szerveztek diákok, tanárok és szülők számára az iskolai tanácsadók.

  Tantárgyversenyeken remekelők

  A különböző tantárgyversenyek országos szakaszairól nagyon sok díjat hazahoztak a Szatmár megyei diákok a tavalyi iskolai év során: magyar nyelv és irodalomból 34-en jutottak el a döntőbe, egy harmadik díjat sikerült megszerezni, románból a 16 versenyző közül egy első, egy második, két harmadik hely és hat dicséret az eredmény, matematikából a hét versenyző közül egy harmadik lett, hatan dicséretet kaptak, de idegen nyelvből, földrajzból, vallásból és pszichológiából is sikerült az országos dobogókon végezni a megye tanulóinak. Ami az iskolákat illeti: négy tanintézmény, két magyar és két román tannyelvű szerepel az élen az országos versenyeredmények tekintetében: a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Ioan Slavici Főgimnázium mellett a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai remekeltek. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból 19-en jutottak tovább valamelyik tantárgyverseny országos szakaszára, ahonnan egy első díjjal, 16 dicsérettel és két különdíjjal tértek haza, míg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium 5 döntőse közül ketten első díjat nyertek, de egy második és egy harmadik díjat is sikerült elnyerniük, valamint egy különdíjat is.

  Új óvodák épülnek

  A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség jelentése nem tér ki számszerűen arra, hogy hány iskolának nem sikerült beszereznie a 2018/2019-es tanévben a működéshez szükséges egészségügyi engedélyt, viszont azt részletezi, hogy miért csúszott egy-egy tanintézmény esetében ennek megszerzése. Fő okként az oktatási intézmények épületeiben zajló javítási, felújítási, megerősítési munkálatokat nevezi meg, de olyanok is akadnak, ahol hiányzik az ivóvíz, nem megfelelő vagy nincs is benti toalett, nagyon régi a bútorzat, közös bejárata van az óvodának és az iskolának.

  A Világbank és a szaktárca segítségével is igyekeznek azonban javítani az infrastruktúrán: négy új óvodaépülettel bővül így a hálózat. Lázáriban már sikerült befejezni az óvodát, Ákoson, Csedregben és Felsőberekszón pedig a tavalyi esztendőben 60–90 százalékban készültek el a munkálatokkal.

  A helyi hatóságok munkája nyomán, különböző programok igénybevételével rehabilitációs, modernizációs munkálatokra 21 tanintézmény esetében adtak le pályázatot, két iskolát szeretnének kibővíteni, ugyanakkor építenek egy új bölcsődét Avasfelsőfaluban, valamint egy óvodát és egy iskolát Ráksán.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie