×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
12 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Külföld

77 áldozata van a spanyol vonatbalesetnek

2013.07.25 - 11:12
Megosztás :
 • 77 áldozata van a spanyol vonatbalesetnek

  Legalább 77 halálos áldozata és 143 sérültje van a spanyolországi Galíciában szerdán történt vonatszerencsétlenségnek. Egy 13 kocsis szerelvény kisiklott, és felborult. A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a szuperexpressz a megengedettnél jóval gyorsabban haladt abban a kanyarban, amelyben kisiklott.

  Szerda délután kisiklott egy expresszvonat Spanyolország északnyugati részén, Galícia tartományban - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

  A balesetben legalább 77-en meghaltak és 143-an megsérültek, de az áldozatok száma folyamatosan emelkedik.

  A vonat egy éles kanyarban siklott ki, ráadásul lakott terület mentén, ahol óránként 80 kilométer a megengedett sebesség. Ehhez képest az El Mundo című lap értesülése szerint akár 220-szal is haladhatott a szerelvény, az El País pedig úgy tudja, hogy 180-nal száguldott. A pályaszakaszt 2011 decemberében adták át a forgalomnak. A Renfe állami vasúttársaság szóvivője azt mondta: az esetet balesetnek tekintik, és még vizsgálják az okokat.

  A vonat Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartott, 218 utassal és a négyfős személyzettel. Az El País szerint a sérültek közül öten kómában vannak. A lap az utóbbi 40 év legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének nevezte a tragédiát.

  A katasztrófa helyszíne környékére nagyon sok mentőautó érkezett. Santiago de Compostela önkormányzata kijelölt a közelben egy épületet, amelyben segítő személyzet, pszichológusok fogadják az áldozatok hozzátartozóit, információval látják el őket - közölte Mario Pardo polgármester. A helyi lakosokat véradásra kérték.

  Az első televíziós képeken látszott, hogy négy kocsi borult fel, egy összeroncsolódott, és füst száll fel a szerelvényből. "A vonat elkezdett dőlni az egyik kanyarban, majd többször átfordult, és a kocsik egymásra futottak" - mondta az egyik szemtanú a rádióban. Egy másik szemtanú szerint a második kocsi kigyulladt. Volt több olyan utas, aki robbanást hallott a vonat kisiklása előtt. Az egyik közelben lakó földrengéshez hasonlította, amit érzett a baleset pillanatában.

  Madridi közlés szerint Mariano Rajoy kormányfő csütörtök reggel a tragédia helyszínére utazik. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

  Csütörtökön van a galiciaiak védőszentjének, Szent Jakabnak az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt.

  Cookie