×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Olvasó hangja

A Bălcescu–Petőfi diákjai a csodaszép Adrián

2021.09.13 - 17:00
Megosztás:
A Bălcescu–Petőfi diákjai a csodaszép Adrián
A diákok élményekkel tele tértek haza a nyaralásról / Fotó: Magánarchívum
A szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi Általános Iskola magyar tagozatos diákjai szorgos és ügyes munkájuknak köszönhetően júliusban és augusztusban részt vehettek egy csodálatos egyhetes táborozáson a Horvátország gyöngyszemének is nevezett dalmát tengerparton.

Iskolánkban már igazi hagyománnyá vált, hogy a magyar tagozatos diákok évente beneveznek a közép-európai, SzékelyKapuk-ZöldKapuk nevet viselő nemzetközi humanitárius, ökocivilizációs játékba, melynek meghirdetője és főszponzorra a magyarországi EMF Alapítvány, karöltve a Kerek Világ Alapítvánnyal. A pályázat két szálon fut: az egyik a hagyományőrzés a betlehemezés által, a másik pedig a környezetvédelem. Iskolánkból két csapat pályázott, mindkettő sikeresen, arany fokozatot ért el, és így lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen az adriai nyaraláson. A két csapat két különböző osztályból került ki, a hagyományőrzést a VII. C osztály tanulói vállalták Sebesi Ibolya vallástanárnő irányításával, míg a környezetvédelem témájával a VIII. C osztály csapata foglalkozott Mitroi Timea rajztanárnő vezetésével. 

Nagy volt az öröm, mikor kiderült, hogy mindkét csapat részt vehet a táborozáson, és izgalommal várták a nyarat. A hetedikesek csapata júliusban, míg a nyolcadikosok augusztusban táboroztak az Adriai-tengeren. 

hirek/2021/szeptember/13/beszamolo-balcescu-petofi.jpg
Fotó: Magánarchívum

Csodálatos élmény volt mindenki számára. A táborhely Bast faluban, a festőien szép Biekovo-hegység délnyugati lejtői alatt található. Innen indultunk minden reggel újabb es újabb felfedező utakra. Megcsodáltuk Brac szigetét, ahol a gyönyörűséges vad parton fürdőztünk, meglátogattuk Hvar szigetét, Omison a fürdőzés mellett motorcsónakkal végigjártuk a Cetina folyó deltáját. A vállokozóbbak megmászták az Omisi-fellegvárat, ahol kalózzá avatták őket, Makarskán a fürdés mellett kiélhettük a szuvenírvásárlási szenvedélyünket, jártunk és fürödtünk Baska Poljén és Baska Vodán. Összességében egy tartalmas, lelket melengető tábor részesei lehettünk. Varga-Berta József, az alapítvány elnöke házigazdaként gondoskodott arról, hogy mindenki otthon érezze magát. Köszönjük iskolánk vezetőségének, Dolhai Gyöngyi aligazgatónknak, hogy minden támogatást megkaptunk ahhoz, hogy ilyen szép eredményt érjünk el.

Sebesi Ibolya tanárnő

Cîmpeanu: szeptember 21-e és 27-e között naponta átlagban 1700 tanuló kapott koronavírus elleni oltást
A szeptember 21-e és 27-e közötti időszakban naponta átlagban 1700 tanuló kapta meg a koronavírus elleni vakcinát - tájékoztatott Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.
Diákok nemzetisége a magyar iskolahálózatban
Az Erdélystat legújabb elemzése a diákok nemzetiségét vizsgálta a magyar iskolahálózatban. A portál az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2018/2019-es tanévére vonatkozó és a saját 2019-es felmérésének az adatait foglalta össze.
Középiskolásoknak hirdet pályázatot az Érted
Az Érted szervezet meghirdette a Makutatsz Tudományos Diákpályázatot, mely középiskolásoknak nyújt anyagi és eszmei segítséget kutatói munkájuk előrelendítésében.
Cookie