×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A béke gyökerei, az egység csírái

2021.09.13 - 08:57
Megosztás:
A béke gyökerei, az egység csírái
Fotó: MTI
Radnóti Miklós sorai, Sabău Trifu Cristina miseruhái, több száz szatmári (és nem csak római katolikus) zarándok — a kereszténység sokszínűsége a hálaadás és köszönet égisze alatt.

„Szeretném felidézni előttetek a Lánchíd képét, amely összeköti ennek a városnak a két részét. Nem olvasztja őket eggyé, de összekapcsolja őket. Ilyeneknek kell lenniük a kapcsolatoknak miközöttünk” — fogalmazott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett Ferenc pápa tegnap a budapesti Szépművészeti Múzeumban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és Magyarország zsidó közösségeivel tartott találkozón. Mint emlékeztetett: aki Istent követi, annak valamit maga mögött kell hagynia — mi arra kaptunk meghívást, hogy hagyjuk magunk mögött egymás múltbeli meg nem értését, a ragaszkodást a magunk igazához a másik rovására, és induljunk el a megígért béke irányába, mivel Isten tervei mindenkor a békéről szólnak, és sohasem a csapásokról. „Azon kell együtt dolgozni, hogy a testvériségre neveljük az embereket” — mondta, utalva a szövetségre, amelynek olyannak kell lennie, mint a folyó két partját összekötő híd, s idézve Radnóti sorait: „Gyökér vagyok magam is most… Virág voltam, gyökér lettem. Mi is arra kaptunk meghívást, hogy gyökérré váljunk. Gyakran a gyümölcsöket keressük, az eredményeket, a sikereket. De csak akkor jutunk fel a magasba, ha a gyökereink a mélyben vannak. Csak akkor fog hinni nekünk a világ, ha a béke gyökereivé és az egység csíráivá válunk, mivel azt várják tőlünk, hogy belőlünk szökkenjen szárba a reménység” — mondta.

Ennek az egységnek a jegyében zajlott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus — az eucharisztia jelenti az egyházi élet magját, maga a szó pedig hálaadást, köszönetet jelent, ami arra emlékezteti a keresztény hívőt, hogy élete és a teremtés örökkévalósága nem tulajdon, hanem a Teremtő Isten értékes ajándéka, így azt hálával és Isten fölségének dicsőítésével kell fogadni —, amelynek egyik kiemelkedő ünnepsége volt (akárcsak 1938-ban) a Szent István-bazilikában a József melkita pátriárka (Youssef Absi) vezette bizánci szentliturgia, a keleti rítusú szertartás, mely megjeleníti a kereszténység sokszínűségét, a keleti és nyugati egyház egymás mellett létezését. És ennek az egységnek a jegyében zajlott a kongresszus másik kiemelkedő rendezvénye szombaton este: az eucharisztikus körmenet.

Ennek az egységnek a jegyében kérték fel a Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját is megálmodó Sabău Trifu Cristina képző- és egyházművészt, hogy egyedi liturgikus alkotásokkal (négy miseruhával, amelyek a szatmárnémeti székesegyház tulajdonai) vegyen részt a kongresszus alkalmával a bazilika altemplomában megnyitott, Szent István öröksége című kiállításon.

Ennek az egységnek a jegyében érkezett szombaton 800 erdélyi fiatal zarándokvonattal, Böjte Csaba atya vezetésével Budapestre, hogy aztán vasárnap kora reggel csatlakozzon hozzájuk a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum száz diákja és tanára, valamint a Rákóczi Szövetség szervezésének köszönhetően kárpátaljai, vajdasági, felvidéki fiatalok — s a Kossuth térről a Kárpát-medencei fiatalok 1700 fős csapata indult a Hősök terére, a pápai szentmisére. Ennek az egységnek a jegyében indult a zárómisére a Nagypeleskei Görögkatolikus Egyház népes zarándokcsoportja, akárcsak azok a szatmáriak, akik kisebb, szervezett csoportokban vagy teljesen egyénileg érkeztek Budapestre, hogy részesei legyenek Ferenc pápa magyarországi látogatásának. 

Szabó Kinga Mária

 

Ferenc pápa: a fiatalok legyenek a társadalom kritikus hangja
Ferenc pápa vasárnap dicsérte a fiatalokat a környezet védelmének érdekében tett erőfeszítéseikért, és arra szólította fel őket, hogy "a társadalom kritikus lelkiismereteként" szabadon és bátran nyilvánítsanak véleményt.
Ferenc pápa hatékony intézkedéseket kért a glasgow-i klímacsúcs résztvevőitől
Hatékony intézkedéseket kért a jövő heti nagy-britanniai klímacsúcs résztvevőitől pénteken elhangzott üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint az éghajlatváltozás okozta válság ellen radikális döntésekre is szükség lehet.
Ferenc pápa Európa szívébe tett látogatásnak nevezte budapesti útját
Ferenc pápa Európa szívében tett látogatásnak nevezte magyarországi útját - mondta a közmédia vatikáni tudósítója vasárnap az M1 aktuális csatornán.
Cookie