×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

A belvíz okoz gondot a mezőgazdaságban

2021.01.09 - 18:05
Megosztás:
A belvíz okoz gondot a mezőgazdaságban
Pusztadaróc községben nagy területeken vár learatásra a kukorica, de sok helyen még áll a víz a földeken. A polgármester kéri a lakosságot, hogy tegyék szabaddá a víz lefolyását. Több fiatal szeretne mezőgazdasággal foglalkozni, de eddig senki sem nyert pályázatot.

Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere a legnagyobb közösségi oldalon intézett felhívást a gazdákhoz, melyben arra kéri őket és minden érintett lakost, hogy a belvizek elvezetése érdekében tegyenek meg minden tőlük telhetőt, igyekezzenek a hídjaikat úgy helyreállítani, hogy a víz szabad lefolyása ne legyen gátolva. Az elöljáró rámutat arra is, hogy a csapadékban bővelkedő időszakban komoly gondot jelent, hogy sokan a víz átfolyását elzárva alakítottak ki hidat, anélkül, hogy alatta az esővíz elvezetését megoldották volna. Găman ugyanakkor arra figyelmezteti a lakosságot, hogy a vízelvezetés meggátolása törvénybe ütközik, és arra kéri az érintetteket, hogy minél hamarabb szüntessék meg a víz útjában álló akadályokat.

Pusztadaróc községben egyébként már a tél folyamán is jelentkeztek a belvizek, annyira lágy volt a talaj, hogy nagyon sok helyen a kukoricát sem lehetett betakarítani — erről már Vincze Sándor, Pusztadaróc község alpolgármestere beszélt szerkesztőségünk megkeresésére, aki maga is mezőgazdász. Sok volt a csapadék, nem lehetett kombájnnal rámenni a földekre, emiatt nagyon sok kukorica maradt a földeken, s ezek veszíthetnek a minőségükből, és a kártevők is megtámadják a termést. Most abban reménykednek, hogy fagypont alá csökken a hőmérséklet, és lehetőség lesz a kukorica learatására. Mivel nem történt meg a kukorica betakarítása, elmaradt az őszi-téli szántás is — sok helyen a túl sok csapadék miatt a szabad területeken is —, így a tervezettnél kevesebb az őszi vetés, a tavaszi pedig egyelőre bizonytalan. Azt sem lehet előrelátni, hogy a bevetett területeken mennyi termés marad meg a belvizek miatt. Minden gazda igyekszik a saját földjéről leengedni a vizet, de a nedvesség így is nagyobb mértékű a szükségesnél, elég sok olyan hely van, ahol nincs is hova elvezetni a vizet — magyarázza lapunk megkeresésére Vincze.

Fiatalok a mezőgazdaságban

Vincze Sándor elmondta, hogy a mezőgazdasági tárca állandóan hangoztatja a fiatal gazdák megsegítésének a szükségességét, és bár többen jelentkeztek, hogy szeretnének mezőgazdasággal foglalkozni, de Szatmár megyében az utóbbi években nem sok fiatal nyert pályázatot. Vincze érdeklődött pályázatíró cégeknél a lehetőségekről, ahol azt a választ kapta, hogy akik a nagykultúrában akarnak gazdálkodni, esélytelenek a támogatások megszerzésére, ugyanis csak paradicsom- és általában zöldségtermesztésre vannak kiírások. A fiatalok számára nincs meg az a lehetőség, hogy azt folytassák, amit szüleik és nagyszüleik már évtizedek óta gyakorolnak, amiben a fiatalok is felnőttek, legfennebb arra, hogy kezdjenek el valamit a nulláról, amire nem igazán van kereslet a piacokon.

Nagyon sokan számítanak a magyar kormánytól lehívható támogatásokra, amit a Partiumi Falugazdász program hirdetett meg. Itt 15 ezer eurót ad a magyar kormány, és 5 ezer eurót kell hozzátennie a pályázó gazdának. Ezt a lehetőséget több mint negyvenen szeretnék kihasználni Pusztadaróc községből. Sokan reménykednek abban, hogy lehetőségük adódik a fejlődésre — tette hozzá Vincze Sándor.

Elek György

Fotó: Facebook/Mihai Găman

Lakóház udvarát öntötte el a víz
A csapadékos időjárás nemcsak a folyók és patakok vízszintjét emelte meg, de a belvizekét is — január 6-án késő délelőtt egy, a szatmárnémeti Nagyrét utcában lakó család kért segítséget a katasztrófavédelmi felügyelőségtől, udvarukat, háztájukat ugyanis elöntötte a víz.
Narancssárga és sárga árvízriasztást adtak ki 15 folyó vízgyűjtő medencéjére
Csütörtök éjfélig érvényes másodfokú (narancssárga) és elsőfokú (sárga) árvízriasztást adtak ki a hidrológusok 15 folyó vízgyűjtő medencéjére.
Sok az eső, de nincs árvízveszély
A figyelmeztető szintet fogja elérni ma a Túr és a Kraszna, de kiönteni nem fog egyik folyó sem. A Szamoson még ekkora gond sincs, ennek medre elnyeli a januárban szokatlanul nagy hozamot.
Cookie