×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
15 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

A beruházások többsége stagnál Érkávás községben

2019.08.15 - 15:07
Megosztás:
 • A beruházások többsége stagnál Érkávás községben

  Nem futja mindenre Érkávás községben az idei költségvetésből, viszont nagyjából 2,5 kilométernyi utcát sikerült már idén leaszfaltozni, és további beruházások elkezdése is kilátásban van még az ősz folyamán. Közben felújítás alatt áll a főút is a község területén.

  Bár szerény volt az idei költségvetés Érkávás községben, Marius Roka polgármester reménykedik benne, hogy a következő kiegészítésnél megfelelő összeg jut a községnek, és sikerül majd kiegyenlíteni azt a mintegy 450 ezer lejes deficitet, amely a szociális kiadások tekintetében keletkezett. Ugyanakkor a beruházások többsége is stagnál: az érkávási iskola és orvosi rendelő felújítására ugyan megnyert egy vidékfejlesztési pályázatot korábban az önkormányzat, mégsem tudják elkezdeni a beruházást, mivel a szerződésben foglalt költségek a tavaly tavaszi árakat tükrözik, azóta pedig sok építkezési anyag megdrágult. A pályázat költségei kötöttek, a polgármesteri hivatal pedig nem rendelkezik megfelelő tőkével, hogy ki tudja pótolni a hiányzó összeget.

  Mindkét épület esetében felújításról lenne szó, de a várható kiadások értéke az iskola esetében 350 ezer lejjel, míg az orvosi rendelő esetében 200 ezer lejjel nőtt, így ezeket mind a polgármesteri hivatalnak kellene kipótolnia. Roka szerint viszont erre nincs lehetőség, ezért a költségek csökkentésén gondolkodnak, ami csak úgy lesz megoldható, hogy bizonyos betervezett munkálatokat mégsem végeznek el a mostani renoválás során. Így könnyen lehet, hogy sem ablak-, sem tetőcserét nem végeznek az épületeken.

  Ami viszont az idei év egyik legfőbb pozitívuma: Érkáváson 700 méternyi, Gencsen pedig 1800 méternyi utat sikerült leaszfaltozni önerőből. A polgármester szerint ez fontos előrelépés volt, főként a gencsiek számára, hiszen ezzel a beruházással a falu utcáinak mintegy felében most már aszfaltos út van, a 8,5 kilométernyi gencsi utcából 4,5 kilométert aszfalt borít.

  Szintén Gencsen további két beruházás van még tervben a közeljövőben, mivel sikeresen pályázott a község egy sportpálya létesítésére, melynek értéke 54 ezer euró plusz áfa. Roka elmondta, hogy Gencsen a játszótér mögött fogják felépíteni a sportpályát, egyelőre a kivitelező céget keresik, de sajnos úgy tapasztalják, kevés ilyen tapasztalattal bíró vállalkozás van a környéken. Ugyanakkor jóvá lett hagyva a gencsi tó felújítása is, kitakarítják és mélyíteni fogják a főút mentén található tavat, amely mellé egy bekerített játszótér is épül majd, ami kellemes kikapcsolódási lehetőséget ígér a kilátogató családok számára. A tó körüli beruházásokra 100 000 eurós támogatást nyert a község. A polgármester úgy véli, már idén sikerül elkezdeni a munkát, ami a jövő év közepéig biztosan be is fog fejeződni.

  Tervben van ugyanakkor az új érkávási óvoda megrekedt építésének a befejezése is; hátravan még az villamos hálózat és a fűtés beszerelése, illetve egy járda építése az udvaron. A hátralévő munkálatokat még az új tanév kezdete előtt elvégezné az önkormányzat.

  Roka elmondta, hogy az óvoda kormánypénzből épült, viszont csak mintegy három hónapja került a község tulajdonába bonyolult jogi úton, mivel a kivitelezés után nem kapták meg a tulajdonjogot, ezért peres úton jutott hozzá az ingatlanhoz az önkormányzat. A beruházás befejezéséhez mintegy 250 ezer lejre van még szükség.

  Amennyiben a kétcsoportos óvoda épülete teljesen elkészül, mintegy 30 érkávási kisgyerek veheti birtokába azt ősztől. Az előző tanévekben egyébként az iskola épületében működött az óvoda. 

  Felújítás alatt az országút is

  Bár az 1F jelzésű országút Tasnád–Nagykároly közötti szakaszának felújítása nem érkávási projekt, de a község lakói így is mondhatni napi szinten érintettek, hiszen Érkávás és Gencs településeket is átszeli az út. Jelenleg Gencsen és a Gencs–Érkávás közötti szakaszon dolgoznak a munkagépek, viszont a polgármester szerint egyetlen gond van az egész beruházással: a projekt nem foglalja magában a főút és a házak bejáratához vezető behajtók összekötését. Az új út mintegy 40 centiméterrel lesz magasabb a behajtóknál, így igencsak nagy gond lehet helyenként a falubeliek ki- és bejutása.

  A kivitelező ígéri, hogy valamilyen megoldást ki fog találni annak érdekében, hogy úgy egyengessék el az útburkolatot, hogy arra könnyen fel lehessen majd hajtani bármelyik kapu előtt. Hogy ez mennyire lesz kényelmes a lakosoknak, az majd elválik, de a polgármester egyelőre mindenkit türelemre int ez ügyben.

  Új munkahelyek létesülnek a községben

  A község népessége stagnál, mert bár az elmúlt években mintegy 20–30 fővel növekedett a lakosság száma, viszont egyre többen mennek el külföldre dolgozni. A polgármester szerint az épülő farmokkal és az új munkahelyekkel várhatóan ismét vonzóbbá válik az itthon maradás, hiszen összesen 19 sertés-, csirke- és borjúfarm építése van kilátásban. Ezek közül 7 már épülőben van, 4 pedig már akár idén elkezdheti a működését. „Az ígéret szerint jó munkakörülmények és tisztességes bérek lesznek a farmokon, ami remélhetőleg csalogató lesz a helybéliek számára. Egy-egy farm 5–8 személyt tud majd foglalkoztatni, viszont ha megépül mind a 19, akár 120 új munkahely is létrejöhet a községben. Úgy tudom, nettó 2000–2500 lejt is meg lehet majd keresni, és a munkakörülmények is igen jók lesznek. Bízom benne, hogy a fiatalság él majd a lehetőséggel, és itthon képzeli majd el a jövőjét” — nyilatkozta szerkesztőségünknek Marius Roka polgármester.

  Bajnai Botond

  Cookie