×
2020. 08 03.
Hétfő
Hermina
27 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Jegyzet

A biztonságos közlekedésért

2019.08.08 - 12:44
Megosztás:
 • A biztonságos közlekedésért

   

  A biztonságos közlekedéshez meg kell teremteni annak a feltételeit is — például a jó utakat —, ami szép hazánkban — sok más egyébhez hasonlóan — nem megy egyszerűen. Ha útfelújításokról van szó, a szaktárca pénzhiányra hivatkozik, vagy folyton azzal nyugtatja a lakosságot, hogy megtörténtek a szükséges intézkedések, a munkálatok folyamatban vannak, de nem lehet mindent egy nap alatt elvégezni, meg tudjuk, hogy nem lehet munkásokat, szakembereket találni, és így tovább. Amikor mégis beindul egy-egy felújítási munkálat, akkor az nagyon sok kellemetlenséget okoz, de a legdühítőbb talán mégis az, amikor egy felújítási munkálat befejezése után kiderül, hogy valahol hibáztak, s emiatt újra kell kezdeni az egészet.

  A biztonságos közlekedést kellene garantálniuk a közszállító cégeknek is, amelyek tulajdonosai szintén gazdasági nehézségekre hivatkozva az utasok kényelmét és biztonságát figyelmen kívül hagyva hoznak meg döntéseket. A nyári időszakban több közszállító cég szüntetett meg járatokat arra hivatkozva, hogy a nyári vakációban a diákok nem utaznak, nincs értelme annyi járatot működtetni, mint az iskolaidő alatt. Az autóbuszokon nincs kevesebb utas — legalábbis nem úgy tűnik —, a nyári forróságban zsúfolt autóbuszokban szállítják a munkából jövő, fáradt embereket, az idős betegeket, a kisgyereküket a karjukban tartó anyukákat…

  Nincs könnyű dolguk azoknak sem, akik személygépkocsival közlekednek, mert ha betartják a szabályokat, akkor araszolhatnak a sorban, ha viszont úgy közlekednek, mint ahogy azt nagyon sok ügyeskedő teszi, akkor idegtépő helyzetekbe sodorhatják magukat és a közlekedésben résztvevőket.

  A biztonságos utazást számtalan dolog akadályozza. Ilyenkor, nyári időszakban, amikor szabadságra jönnek „az idegenbe szakadt hazánkfiai”, igyekeznek feltűnni, kiemelkedni az átlagemberek közük, hangos zenével, a megengedettnél nagyobb sebességgel, sokszor a tilosban vagy éppen a forgalommal szembe haladva hívják fel magukra a figyelmet, ami jó esetben csak kellemetlenségekkel, de akár súlyos balesetekkel vagy tragédiákkal is járhat.

  A biztonság ma már egy nagyon gyakran hangoztatott, de egyre elérhetetlenebbnek tűnő fogalom. Épp eleget hall és lát az ember ahhoz, hogy ne igazán érezhesse biztonságban magát. A baj persze akkor is bekövetkezhet, ha mindent megteszünk annak elkerülése érdekében. Nyilvánvaló, hogy a baj bekövetkezésének még nagyobb az esélye, ha bátorságból, nagyképűségből, figyelmetlenségből még adunk neki egy kezdőlökést. Statisztikai adatok igazolják, hogy éppen akkor történik a legtöbb közlekedési baleset, amikor egy-egy útszakaszon befejeződik az útfelújítás. Ez persze nem ok arra, hogy maradjanak a rossz utak, mert addig sem lehet száguldozni. A biztonságos közlekedésnek feltétele a jó minőségű út, de meghatározó az emberi magatartás is.

  Elek György

   

   

   

  Cookie