×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A biztonságos úti célok keresettek

2021.08.11 - 14:35
Megosztás:
A biztonságos úti célok keresettek
Bulgáriában eddig nem tapasztalt jelenség állt elő, telt házasak a szállodák
A szatmáriak elsősorban azokat az úti célokat részesítik előnyben, ahol alacsony a koronavírus-fertőzöttségi szint, illetve azokat, ahová nem kell PCR-tesztet vagy oltási igazolványt felmutatni, tehát Bulgária és Egyiptom az abszolút favorit.

Érdekesen alakul az idei nyaralási szezon, hiszen egyre többen kaptak bátorságot és indultak útnak, viszont jelenleg nemcsak a koronavírus-járvány okoz gondot, hanem a közkedvelt nyaralóhelyek közelében kialakult erdőtüzek is. Megkeresésünkre Csorvási Hannelore, a Solarex utazási iroda munkatársa mondta el tapasztalatait, javaslatait a nyaralással kapcsolatosan. Megtudtuk, hogy az általuk foglalt nyaralások kapcsán a Törökországban uralkodó állapotok okoznak kis kellemetlenséget, hiszen ide több foglalásuk is volt, melyeket már június-júliusban szerződtek az utasok, jelenleg azonban nincs nagy kereslet az újabb törökországi ajánlatok iránt, ami inkább azzal magyarázható, hogy az ország már sárga jelzésű a koronavírus-fertőzöttség szempontjából, és lassan piros zónába lép.

„Természetesen az utazás előtt állók keresik az utazási irodát, és érdeklődnek affelől, hogy biztonságos-e a lefoglalt nyaralás. A külföldön levő partnereinkkel folyamatosan tarjuk a kapcsolatot és kapjuk az információkat arról, hogy semmi gond nincs a szállodáknál, az utasok nyugodtan tudnak nyaralni” — fogalmazott az utazási iroda munkatársa, aki azt is elmondta, hogy az Olaszország déli részén kialakult erdőtüzek nem befolyásolják tevékenységüket, hiszen abba a térségbe nem voltak foglalásaik. Görögországban, ahol szintén komoly gondokat okoz az erdőtűz, nem sok utat közvetítettek, hiszen már piros zónában van a nyaralók kedvenc úti célja. „Nem érezzük azt, hogy túlzottan befolyásolnák tevékenységünket az erdőtüzek, sokkal inkább hatással van rá az, hogy több országban ismét növekednek az esetszámok” — fogalmazott az utazásszervező. Megtudtuk, hogy idén igencsak közkedveltnek bizonyult a szatmáriak körében Bulgária, merthogy teljesen zöld zóna, nem kérnek semmit a beutazáshoz, sem PCR-tesztet, sem oltási papírt, viszont ott meg eddig nem tapasztalt jelenség állt elő, telt ház van teljesen, nem igazán kapnak helyet. A hazai tengerpart iránt is van érdeklődő, és nagyon foglaltak a szálláshelyek, bár méregdrágák. Olyan árban vannak a szállodai szobák, mint egy külföldi repülőút, talán törökországi vagy egyiptomi szállást úttal együtt olcsóbban találunk, mint belföldi tengerparti szállodát.

Kiderült, hogy augusztusban már nem sokan keresik a nyaralási ajánlatokat, de még mindig találhatnak kedvező ajánlatot azok, akik most döntötték el, hogy mégiscsak szeretnének nyaralni. Aki szeptemberben szeretne nyaralni menni, az Bulgáriában már találhat szállást, de Egyiptomot is tudják még javasolni, ahová kell ugyan PCR-teszt vagy oltási papír a beutazáshoz, de teljesen zöld zóna, 0 megbetegedési rátával, tehát biztosak abban, hogy mire az utasok hazajönnek, még mindig nem fog sárga zónába kerülni. Spanyolország és Görögország már piros zóna, így ezek iránt jelentősen csökkent az érdeklődés, ugyanakkor Horvátországban is jelentősen megnőttek az árak. Horvátországban is rohamosan növekszik a megbetegedések száma, nem biztos, hogy hónap végére nem kerül sárga vagy piros zónába. „Elég kevés lehetőség van már sajnos a szeptemberi nyaraláshoz, de nem lehetetlen jó ajánlatot kapni Egyiptomban vagy Bulgáriában, azonban last minute árakra ne nagyon számítson senki, mert utolsó helyek vannak még szabadon, és tudják jól az utazást közvetítő irodák, hogy el fogják adni azokat a helyeket is, és nem igazán fogják leakciózni őket. Kihasználják azt, hogy idén tudnak valamit értékesíteni a tavalyi borzasztó év után. Talán könnyebben lehetett utazni, de az embereknek nem volt bátorságuk bevállalni az utazást tavaly” — fogalmazott Csorvási Hannelore, aki elmondta, hogy Magyarországra is közvetítenek utazást, de ott is nagyon nagy a telítettség, már szeptember elejére is egy hónappal ezelőtt az utolsó helyeket foglalták. Az utazási irodában azt tapasztalták, hogy a szatmáriak azokat az országokat részesítik előnyben, amelyek biztonságosak, akár utazási okmányt is kérve, mint Egyiptom, illetve azokat, ahová nem kell sem oltási papír, sem PCR-teszt. Ez azért fontos szempont, mert hiába vannak a szülők beoltva, de lehet egy 13–14 éves gyerekük, akit nem feltétlenül oltatnának be, bár rá már teljesen olyan szabályok vonatkoznak, mint egy felnőttre, s ha sárga vagy piros zónából érkeznek vissza, hazajövetelkor a gyerek karanténba kell vonuljon.

„Nem lehetetlen nyaralást találni, és oltási papírral bárhova lehet utazni. Ki kell hangsúlyozni, hogy a nagy problémák nem az üdülőtelepeken vannak, nem ott vannak a megbetegedések, mint ahogy Törökorszgban sem a tengerparton vannak a tűzesetek. Utazni éppenséggel lehet, akinek oltása van, és aki vagy kisebb gyerekkel vagy már nagyobb oltott gyerekkel megy, nyugodtan lehet foglalni, van rá lehetőség” — összegzett az utazási iroda munkatársa.

S még a nyaralási szezon javában tart, vannak, akik már a téli szezon ajánlatai iránt érdeklődnek, szívesen foglalnának már most egzotikus utazást. Egyelőre azonban az utazási iroda munkatársai kivárnak, nem mernek foglalni a szeptemberre előrevetített újabb koronavírus-hullám miatt. A téli ajánlatokat most töltik fel a rendszerekbe, tehát senki nem késett még le semmiről. Utazás előtt egy-két hónappal is fognak kapni helyeket az érdeklődők. A téli utazásokat október környékétől lehet már nyugodtabb szívvel foglalni, amikor már jobban átlátják a járványhelyzetet, de ez napról napra változhat.

Sógor Beáta

 

A hegyekbe csábítanak az üdülőtelepek
A hegyvidéki üdülőtelepek már a téli ünnepekre készülnek: 800–5300 lej közötti áron hirdették meg a karácsonyi csomagjaikat.
Román tenger nem, bolgár tenger igen
Viszonylag jó évet zártak a szatmári utazási irodák, kicsit talpra állt az ágazat a nyáron. Népszerű volt idén a fekete-tengeri nyaralás, de nem a román partokon, sokkal inkább Bulgáriában.
Torlódás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhelyen
A szabadságukról Nyugat-Európából hazatérő és a nyaralásból visszainduló vendégmunkások miatt torlódás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhelyeken szombat délelőtt, a hétvégén a röszkei közúti átkelő csak belépésre használható — közölte a magyar rendőrség honlapján.
Cookie