×
2020. 11 29.
Vasárnap
Taksony
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.35 RON
Gong

A Brighella Bábtagozat tagjai az V. Bábos Drámaíró Versenyen

2018.03.31 - 08:35
Megosztás:
A Brighella Bábtagozat tagjai az V. Bábos Drámaíró Versenyen

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház ötödik alkalommal szervezte meg az elmúlt hétvégén a már hagyományos Bábos Drámaíró Versenyét, amelyre idén a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának tagjai is meghívást kaptak.

Különleges rendezvény ez: a különböző bábtársulatok színészei keverve alkotnak egy-egy új társulatot, két és fél nap alatt helyben születnek történetek, zenék, bábok és előadások a kisorsolt téma alapján. Idén az 1958-as Békés Megyei Népújság hasábjain található szavakból sorsolták ki a témát, ami „Divat Sári tanácsadója” lett. Ennek alapján készült a három előadás szövegkönyve Berg Judit, Szabó Borbála és Tasnádi-Sáhy Péter tollából egy éjszaka alatt, amelyeket aztán két és fél nap próba után be is mutattak a közönségnek.

„A verseny nagyon intenzív, megfeszített munkatempót igényelt, lehetőséget kínált arra, hogy különböző bábszínházak tagjaival együtt játszunk, gondolkozzunk, az izgalmat pedig csak fokozta, hogy a próbák bárki számára végig nyilvánosak voltak. A megmérettetéshez lehetőségünk volt használni a vendéglátó Napsugár Bábszínház bábkészletét, de volt, aki helyben készítette el a műhelyben. Az előadásokhoz igényelhető volt zenei anyag is, amit szintén a békéscsabai bábszínház csodálatos zenekara, a Rokodál, szerzett helyben” — magyarázza Bandura Emese, a Brighella Bábtagozat vezetője.

Az előadásokat a Gabnai Katalin-drámatanár, színikritikus; Zalán Tibor József Attila-díjas magyar költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár; Jászay Tamás kritikus; Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója, rendező és Kiszely Ágnes, a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója, rendező zsűrizte és a közönség értékelte.

A zsűri által legjobb előadásnak választott produkcióban Bandura Emese szerepelt, a közönség kedvencének választott produkció szereplője Bandura Tibor volt, Nagy Tamás a Rumi László által rendezett darabban alakított, amely a legjobb rendezésért kapott elismerést.

 

Cookie