×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Sport

A Clinceni debütál a Liga 1-ben, a Târgoviște 21 év szünet után ismét első osztályban játszik

2019.07.11 - 19:43
Megosztás:
 • A Clinceni debütál a Liga 1-ben, a Târgoviște 21 év szünet után ismét első osztályban játszik

  Az Ilfov megyei Voluntarion kezdődik meg a román labdarúgó élvonal 2019–2020-as idénye, ahol a helyi csapat az elmúlt idény kellemes meglepetésének számító Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t fogadja.

  Az új szezon nem sok újdonságot hoz. A lebonyolítási rendszer ugyanaz, vagyis az 26 fordulós alapszakasz után következik a rájátszás, amikor az első hat játszik majd a felsőházban a bajnoki címért, illetve az európai kupaszereplést jelentő helyekért, míg a gyengébbik nyolc alakulat a kiesés ellen küzd az alsóházban. Innen az utolsó két helyezett fog kiesni a Liga 2-be, míg a 12. helyezett (az alsóházi csoport 6. helyezettje) osztályzón fog küzdeni a szezon harmadik legjobb másodosztályosával.

  Nyáron az AFC Hermannstadtnak kellett osztályzót játszani a Kolozsvári Universitateával. A szebeniek győzelmét hozó rájátszás újabb Liga 1-es idényt jelentett a szászoknak, míg a kolozsváriak átszervezéssel próbálkoznak ismét feljutni 2020-ban. A tavalyi újonc Dunărea Călărași, illetve az Ilfov megyei Concordia Chiajna esett ki a Liga 1-ből az elmúlt idény végén. A helyére érkezett a román élvonalba debütáló Academica Clinceni (szintén Ilfov megyei), illetve az elsőosztályba 21 év szünet után visszatérő Chindia Târgoviște. Az előbbiek „kipofozták” egy kicsit a stadionjukat, így hazai környezetben, vélhetően néhány száz néző előtt rendezhetik majd Liga 1-es hazai meccseiket, a Târgovișténak viszont vándorolnia kell, hiszen a helyi stadion nem felel meg sem biztonsági előírásoknak, sem egyéb élvonalbeli elvárásnak. Az átépítési munkálatok ugyan megkezdődtek, viszont a Chindia vezetőségének addig új „otthont” kellett keresnie, a választás pedig a ploiești-i Ilie Oană Stadionra esett, itt rendezik majd a hazai meccseket – úgyszintén, vélhetően csak néhány száz néző előtt.

  Az ilyen esetek elkerülése végett szabtak feltételt a közvetítő televíziós társaságok, miszerint a jövőben szűnjenek meg ezek a költöztetések. Ilyen esetekben ugyanis a helyi közösség számára nem vonzó a meccs, ezáltal Liga 1-es bajnoki sokszor üres stadionokban zajlanak. Ez a látvány már a tévécsatornát nézőnek sem vonzó, így alaposan visszaesik a nézettségi arány is. Amúgy a mérkőzéseket ebben az idényben is Digisport, a Telekom Sport és a Look Tv fogja közvetíteni, ezért egy idényre 27 millió eurót fizettek a román ligának (LPF).

  Az újoncokra visszatérve, mindkét csapat idegenben kezd: a Clinceni vasárnap délután lép pályára Craiován, míg a Târgoviște hétfő délután játszik majd Szászmedgyesen.

  A címvédő Kolozsvári CFR hazai közönség előtt fogadja szombat este a Poli Iași együttest, a forduló rangadójának pedig a hétfő esti FC Viitorul – Dinamo párharcot emelhetnénk ki.

  Labdarúgó Liga 1, alapszakasz, 1. forduló:

  Péntek: FC Voluntari – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK (18.30 óra).

  Szombat: Astra Giurgiu – FC Botoşani (18 óra), Kolozsvári CFR – Poli Iași (21 óra).

  Vasárnap: CS U Craiova – Academica Clinceni (18 óra), FCSB – AFC Hermannstadt (21 óra).

  Hétfő: Szászmedgyesi Gaz Metan – Chindia Târgoviște (18 óra), FC Viitorul – Dinamo (21 óra).

  A mérkőzéseket a Digisport, a Telekom Sport és a Look Tv közvetíti.

  Pesek Attila

  Cookie