×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

A Covid-19 betegséggel kórházban kezeltek mintegy egyharmada újabb kórházi kezelésre szorul négy hónapon belül

2021.04.01 - 13:41
Megosztás:
A Covid-19 betegséggel kórházban kezeltek mintegy egyharmada újabb kórházi kezelésre szorul négy hónapon belül
A Covid-19 betegséggel brit kórházakban kezeltek mintegy egyharmada további kórházi kezelésre szorult hazaengedése után négy hónapon belül és minden nyolcadik beteg meghalt ugyanezen időszakban a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A londoni Univerity College, a Leicesteri Egyetem és a Nemzeti Statisztikai Hivatal kutatói egybevetették mintegy 48 ezer Covid-19 miatt kórházi kezelésre szorult és 2020. augusztus 31-ig hazaengedett beteg orvosi adatlapjait egy általános lakossági kontrollcsoportéval. Az orvosi adatok tartalmazták az újabb kórházi kezelés szükségességének, az elhalálozásnak az arányát és a légzőszervi, szív-, vese-, máj- és anyagcserebetegségek, köztük a cukorbetegség súlyosságát.

Megállapították, hogy átlagosan 140 nap után az elemzésbe bevont 47 780 betegből 14 060-an szorultak újabb kórházi kezelésre mintegy 140 napon belül, és mintegy 5875 meghalt ugyanezen időszakban.

A Covid-19 miatt kórházban kezelteknél magasabb lehet a szervkárosodás (többszervi diszfunkció) aránya a kontrollcsoporthoz képest - állapították meg a kutatók.

"A kockázat növekedése nem korlátozódik az idősekre és nem egyforma az etnikumokat illetően. A diagnózis, a kezelés és a poszt-Covid-szindróma megelőzése integrált és nem szervi vagy betegségspecifikus megközelítést igényel, és sürgős kutatások szükségesek a kockázati tényezők feltárására. Eredményeinek azt jelzik, hogy a Covid-19 hosszú távú terhe jelentős lehet a kórházakra és az egészségügyi rendszerre" - írták a tanulmányban.

MTI

Nem görbülnek, zuhannak lefelé a mutatók
Jó értelemben véve csökkennek drasztikusan a koronavírus-járványhoz kapcsolódó számadatok Szatmár megyében — kivéve az immunizáltakét, a hétvégi oltási maraton pedig csak még inkább felpörgette az oltási kampányt: pénteken-szombaton 1200-an igényelték a vakcinát.
857 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 857 koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte több mint 20.400 koronavírustesztet végeztek - közölte vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
1422 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 1422 koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 38.400 teszt eredményének feldolgozása nyomán - közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Cookie