×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

A CSM negatívan véleményezte a speciális nyugdíjak megadóztatását

2019.08.02 - 18:51
Megosztas :
 • A CSM negatívan véleményezte a speciális nyugdíjak megadóztatását

  A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte pénteken a speciális nyugdíjak megadóztatását előíró sürgősségi kormányrendeletet.

  A CSM egy csütörtökön kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem fogja eltűrni, hogy a szolgálati nyugdíjak eltörlésével "negatívan befolyásolják a bírák és ügyészek jogállását" és "megsértsék függetlenségüket".

  A CSM emlékeztet arra, hogy "többször határozottan kifejezte álláspontját' azzal a követelménnyel kapcsolatban, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalomnak eleget kell tennie azon alkotmányos kötelezettségnek, amely szavatolja, hogy a bírák és az ügyészek a hivataluk megszűnésekor olyan nyugdíjban részesülnek, amelynek szintje a lehető legközelebb van az utolsó javadalmazásukhoz. Hozzátették: a bírák és ügyészek jogállása, az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállamiság szavatolásának részeként, magába foglalja a szolgálati nyugdíjat, ahogyan azt alkotmány 1. szakaszának (3) bekezdése előírja.

  A CSM szerint a kormány az alkotmány előírásait, valamint a CSM véleményét figyelmen kívül hagyva, kidolgozott egy rendeletet, amely, a speciális nyugdíjak megadóztatásával 'burkolt módon' megvonja a szolgálati nyugdíjat az ügyészektől és bíráktól, ezáltal 'korlátozva a bírák objektív függetlenségét ebből a szempontból ".

  Az CSM szerint a nem hozzájáruláson alapuló nyugdíjak adóztatására vonatkozó rendelet sérti az alkotmánybíróság állandó joggyakorlatát, amely egyértelműen megállapította, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége alkotmányos garanciaként magába foglalja a bírák pénzügyi biztonságát, amely a szolgálati nyugdíj által egyúttal egy szociális garanciát is jelent.

  A CSM ugyanakkor emlékeztet, hogy a májusi népszavazáson egyértelmű közösségi akaratként jelent meg, hogy a kormány ne adjon ki sürgősségi rendeleteket az igazságszolgáltatás területén.

  "A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ismételten, határozottan és egyértelműen hangsúlyozza, hogy semmilyen módon nem tolerálja, hogy a szolgálati nyugdíjak eltörlésével negatívan befolyásolják a bírák és ügyészek jogállását és megsértsék függetlenségüket" - írja az idézett nyilatkozatban.

  AGERPRES

  Cookie