×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

A daraiak szervezték a daraiaknak

2019.08.13 - 10:08
Megosztás:
 • A daraiak szervezték a daraiaknak

  Bő évtizedes űrt pótolt a hétvégén első alkalommal és hatalmas sikerrel megrendezett Szamosdarai Családi és Kulturális Napok, amelyeket nemcsak vidám hangulat, de példaértékű közösségi összefogás is jellemzett, hiszen a daraiak szervezték a daraiaknak.

  Ma már szinte minden településen, községben van egy-egy olyan rendezvény (falunap, kulturális nap, fesztivál), ami a helybéliek szórakozását szolgálja, s bár sokan úgymond fölösleges pénzköltésnek minősítik ezeket, nincs igazuk — hiszen ezek a rendezvények megállók is a mindennapi munkából és taposómalomból, s a szórakozás mellett lehetőséget biztosítanak a jóízű, nem sietős beszélgetésekre (miért ne: pletykálkodásra), a világ dolgainak megvitatására is. Ahol pedig bármilyen ok miatt elmarad a rendezvény, ott a közösség nagyon hiányolja — és nekilát a szervezésnek. Mint ahogy tették ezt Szamosdarán, ahol a hétvégén zajlottak az első Családi és Kulturális Napok, amelyeket a daraiak szerveztek a daraiaknak, s ahol a fagylalt- és limonádéárustól kezdve a színpadi fellépőkig minden helybéli volt. A szombat a mozgás jegyében telt, a fiatal ötletgazdák és szervezők javaslata nyomán volt kispályás focibajnokság, családi vetélkedő, futó- és kerékpárverseny no meg zumbabemutató, s akinek ennyi még nem volt elég a mozgásból, az a színpad előtt perdült táncra Csorvási Szabolcs, majd a Favorit zenekar muzsikájára, de programon kívül még Vincze Sándor alpolgármester is fellépett a világot jelentő deszkákra, és énekelt a mulatozók nagy örömére.

  Vasárnap kora délután a „környék legjobb kertésze és a legrégebbi tanácsos”, azaz Kulitár Mihály a parkban elültette a közösség fáját, egy csinos kis fenyőfát, amelyet ökumenikus ima keretében áldott meg Istvánfi Szilárd tisztelendő és Versényi István tiszteletes — maga a faültetés pedig messze nem volt véletlen. Egyrészt ugyanis még 1996-ban, a millecentenáriumi ünnepség keretében itt ültettek el 11 hársfát, amelyekből azonban napjainkra már csak négy maradt meg; másrészt a daraiakban s főleg a fiatalságban jó ideje élt a vágy, hogy a karácsonyi ünnepkörhöz tartozóan náluk is legyen feldíszített-kivilágított karácsonyfa, viszont egy arra alkalmas fenyő beszerzése, felállítása, majd elszállítása költséges mulatság — a vasárnap elültetett fenyőfa pedig helyben marad, s már csak felöltöztetni kell majd decemberben. Délután a színpadon előbb a helybéli ovisok és iskolások mutatták meg tudásukat, majd a Szamoshát Néptáncegyüttes (amelynek tagjai között van darai is), és a Pusztadaróci Hagyományőrző Egyesület táncosai, énekesei, citerásai mutatták be összeállításukat — a közönség soraiban sokan dúdolgatták a felcsendülő népdalokat az előadókkal együtt —, a mulatozás pedig Molnár Kriszti, majd a Szatmári Dáridó muzsikájára folytatódott késő éjjelig.

  „Nagyon örvendek, hogy ilyen jól sikerült — mindenki jól érezte magát, szórakozott, családias volt a hangulat, de ugyanilyen fontos a szamosdaraiak nagy családjának az összefogása és az, hogy a Családi és Kulturális Napok megszervezéséhez mindenki hozzájárult. Ki voltak 'éhezve' az ilyenfajta szórakozásra, mert Darán 2008 óta nem volt hasonló jellegű rendezvény. Persze sokszor felvetődött a kérdés: mikor lesz nálunk is falunap? — de mindig rangsorolni kellett, hogy korszerűsítés vagy mulatság. Idén azonban valahogy még intenzívebben érdeklődtek a fiatalok, s azt mondtam: ha kapok a részükről segítséget, összehozunk egy kis helyi falunapot. Fejest ugrottak a szervezésbe — igaz, a Green Hands csapata már eddig is sok mindenben bizonyított —, mind a római katolikus, mind a református egyház, a helyi cégek melléjük álltak. Mindenki nyitott volt a segítésre, a szülők is több hónappal ezelőtt megbeszélték, ki miből veszi ki a részét — nulláról indultunk, és sikerült megszervezni egy hangulatos, szórakoztató rendezvényt, aminek persze jövőre is lesz folytatása” — summázta Găman Mihály polgármester.

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie