×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
3 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

A favipiravir felírható a járóbeteg-rendszeren keresztül az enyhébb tünetekkel rendelkező Covid-betegeknek

2021.10.05 - 17:09
Megosztás:
A favipiravir felírható a járóbeteg-rendszeren keresztül az enyhébb tünetekkel rendelkező Covid-betegeknek
Fotó: MTI
A kormány sürgősségi rendelettel jóváhagyta, hogy a betegség enyhébb formáiban szenvedő Covid-pácienseknek a járóbeteg-szolgáltatáson keresztül, otthoni kezelésre fel lehessen írni a favipiravir gyógyszert - jelentette be Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.

A sürgősségi rendelet a járványügyi és biológiai kockázati helyzetekben alkalmazandó közegészségügyi intézkedéseket szabályozó 2020/136-os törvényt egészíti ki. A módosítás révén a kórházi gyógyszertár a kórházi szakorvos ajánlása alapján kiadhatja ambuláns kezelésre a Covid kezelésében használt favipiravir gyógyszert a betegség enyhébb formáiban szenvedő pácienseknek, akiket nem utalnak be kórházba - magyarázta hétfő este, a kormányülés végén a miniszter.

Cseke tájékoztatása szerint a favipiravirt egyelőre csak ideiglenesen engedélyeztették Romániában, így nem szerepel az ártámogatott gyógyszerek listáján, és nem forgalmazható a patikákban.

A kórháznál jelentkező Covid-beteget megvizsgáló orvosnak két lehetősége van: vagy úgy dönt, hogy a betegnek súlyos állapota miatt bent kell maradnia a kórházban, vagy pedig hazaküldi a nem súlyos állapotban levő a pácienst, és otthoni kezelésre írja fel neki a favipiravirt, amely az enyhébb lefolyású betegség esetében alkalmazható. A gyógyszer kiszállítható a kórház gyógyszertárából. Ezzel enyhíthető az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás, mondta még Cseke Attila.

AGERPRES

Kéthetes országos karantént rendeltek el Szlovákiában
Kéthetes országos karantént rendeltek el csütörtöktől Szlovákiában, hogy megfékezzék a világszerte leggyorsabban ott terjedő Covid-19-járványt. A kórházakban ápolt koronavírusos paciensek száma elérte a kritikus szintet, és továbbra is alacsony a népesség átoltottsága.
GCS: 1550 új koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1550 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 18.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán — közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Az EMA ajánlást adott ki a molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazására
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlást adott ki a Merck gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazására.
Cookie