×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Gong

A gát — bemutatóra készül a társulat

2020.11.01 - 10:44
Megosztás:
A gát — bemutatóra készül a társulat
November 13-án 19 órai kezdettel mutatja be a Harag György Társulat Conor McPherson A gát című drámáját, amely 14-én és 15-én, majd 18-án is szerepel a társulat műsorán. Az előadás rendezője Ovidiu Caiţa, az Északi Színház Mihai Raicu társulatának művészeti igazgatója.

„Az Északi Színház társulatai között talán soha nem volt ennyire jó a viszony. A közösen szervezett fesztiválokon túl nemrég koprodukciót mutattunk be A 0. kilométerkőnél címmel, most pedig velünk dolgozik a testvértársulat igazgatója” — mondja Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója.

„A darabbal 4–5 évvel ezelőtt ismerkedtem meg, azóta kerestem a lehetőséget, hogy színpadra vigyem. A mostani időpont viszont nagyon jól illeszkedik a darabhoz és annak zseniális szövegéhez. Egy bizonytalan, kicsit talán ijesztő időszakban beszélünk emberekről, emberek közötti kapcsolatokról. Azt szeretném, hogy a nézők, akik beülnek a színházba, az előadás idejére szakadjanak el a külvilágtól, és kerüljenek közel a szereplőkhöz, akik nem jók vagy rosszak, hanem egyszerű emberek jó és rossz tulajdonságokkal. Magányosak, de az előadás helyszínéül szolgáló kocsmában egy közösséget alkotnak. Szeretném, ha a színház is ilyen hely lenne. Egy hely, ahol a mostani széteső, egymástól eltávolodó társadalmunkban újra közösséget alkothatunk” — mondja Ovidiu Caiţa, az előadás rendezője.

Van egy kocsma Írországban, valahol északnyugaton, egy gát szomszédságában. Abba a kocsmába jár három férfi. Mondhatnánk őket barátoknak is, de van, hogy úgy tűnik, inkább csak elviselik a másikat. Mindhármuknak akkora a lelke, mint Írország, néha el is vesznek benne. Ráadásul mindhárom ember egy külön sziget. Mint minden ír, ők is tele vannak tündérmesékkel és rémisztő történetekkel. De arrafelé közismerten jó a whisky és a sör, mely italok az unalomig ismert riogatós mendemondák világában nekik is némi megnyugvást jelentenek. Egy nap az egyikőjük egy fiatal hölggyel érkezik a kocsmába. Ezzel minden szokásos menetrendet felborít. A férfiak isznak és mesélni kezdenek, a saját nagy történetüket. Mert az életben egyszer tetszeni akarnak valakinek: a nőnek.

A produkció szereplői Rappert-Vencz Gábor, Orbán Zsolt, Nagy Csongor Zsolt, Gaál Gyula és Bogár Barbara. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Anda Pop m. v., dramaturgja Bessenyei Gedő István, light designere Lucian Moga m. v., zenei munkatársa Manfrédi Annamária, ügyelője Szabó Ritta, súgója Kófity Annamária.

Az előadásra jegyek kizárólag elővételben a Szatmárnémeti Északi Színház Horea utcai jegypénztárában válthatók, ugyanakkor előregisztrációt követően a társulat bérletesei is megtekinthetik az előadást. Regisztrálni a szervezes.harag@gmail.com e-mail-címen, a 0261.712.106-os telefonszámon vagy személyesen, az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában lehet. A jegyiroda hétköznaponként 10 és 17 óra között, szombaton pedig 10 és 13 óra között tart nyitva. A Harag György Társulat közönségszervezői ebben a periódusban várják az előregisztrációval kapcsolatos megkereséseket is.

Fotó: Czinzel László

A gát – bérletszünetben május 26-án és 28-án
Május 26-án és 28-án 19 órai kezdettel bérletszünetben, bérletpótló előadásként lesz látható a Harag György Társulat A gát című produkciója, melynek rendezője Ovidiu Caița, a színház román nyelvű, Mihai Raicu Társulatának a művészeti igazgatója.
A gát – bemutatót tart a Harag György Társulat
Többszörösen díjazott ír darabot, Conor McPherson 1997-ben írt A gát című alkotását vitte színre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és mutatja be február 26-án, pénteken 19 órától. Maga az előadás már 2020 végén bemutatásra kész volt, ám a járványügyi rendelkezések és megbetegedések miatt a társulat halasztani volt kénytelen a bemutatót.
Bemutató a magyar kultúra napján az Északi Színházban
Január 22-én 19 órai kezdettel mutatja be a Harag György Társulat László Miklós nagy sikerű és sokat játszott darabját, az Illatszertárt. A bemutató dátuma nem véletlen: egy magyar klasszikus vígjáték bemutatójával ünnepli a magyar kultúra napját a társulat.
Cookie