×
2020. 09 26.
Szombat
Jusztina
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A gyakorlás gyarapodás

2019.09.10 - 08:05
Megosztás:
A gyakorlás gyarapodás

 

A szatmárnémeti székesegyházban megtartott Veni Sancte szentmisével vette kezdetét az oktatási év a Hám János líceum diákjai számára.

A tanévnyitón Pakot Géza, az iskola spirituálisa szólt először az összegyűltekhez, aki az újonnan érkezetteket, az előkészítő osztályt kezdőket, az ötödikeseket és a kilencedikeseket köszöntötte azzal, hogy a másokért élő emberek közé érkeztek, olyanok közé, akik kitűnnek a tömegből a mai, önzővé vált világban. Mindenkihez szólva elmondta: a gyakorlás által fog gyarapodni, legyen szó bárkiről is, csak gyakorlással lehet az emberé a tudás, a képesség és a fény.

 

Nem csak a tudás kell

 

Akkor növekszünk tudásban és lélekben ebben a tanévben, ha ugyanazt az igent tudja kimondani nevelő, szülő és diák, ha ugyanaz az út, közösen elérhető a cél, fogalmazott megnyitó beszédében Ádámkó István iskolaigazgató. „Pihentető vakáció után küzdelemre hívom meg a diákságot, remélem, maguk is ehhez mért lelkülettel vágnak neki a tanévnek, és ha kihívásnak, lehetőségnek fogják fel a rájuk váró munkát, biztosan élvezhetőbb lesz” — tette hozzá. Fontos, hogy a pedagógusok ne csak tudást és kitartást adjanak át a diákoknak, hanem az iskolai, óvodai közösség identitástudatát és összetartozás-élményét erősítsék. Összesen 835 diák, közöttük 181 óvodás, 136 elemis, 122 általános, 204 középiskolás és 192 szakiskolás tanuló kezdi a tanévet a Hám Jánosban, ismertette a számokat Ádámkó, kiemelve: a diákság és az iskolai munkaközösség teljes létszáma ettől az évtől már négyjegyűvé vált, összesen 1039 fő alkotja a Hám János oktatási intézmény közösségét.

 

Az iskola egy szükséges rossz

 

Az ünnepségen szót kapott Pataki Csaba megyei tanácselnök is, aki köszönetét fejezte ki minden olyan szülőnek, aki magyar osztályba íratta a gyermekét, majd egy fordulattal élve a diákokhoz szólt: fontos dolog az iskola, mert ha nem lenne, vakáció sem lenne. Az iskola és a tanulás egy szükséges rossz, amelyik segít egy hosszú út végére elérni.

Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser élt az alkalommal, és arról beszélt, hogy mi a modern iskola feladata, és mi a létjogosultsága egy olyan iskolának, amilyen a Hám János. Önző világot élünk, fejtette ki, és az iskola, de különösen ez, amelyiknek egyik intézményében az ő unokája is idén kezdi az óvodát, nem csak tanít, de tisztességre, öntudatra és mások tiszteletére nevel.

 

 

Princz Csaba

 

Cookie