×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

A gyanús folt kóros is lehet

2021.06.22 - 16:00
Megosztás:
A gyanús folt kóros is lehet
Ha ütés, leégés vagy bármilyen negatív hatás éri az anyajegyet, forduljunk bőrgyógyászhoz! / Fotó: iStock
Az anyajegyek megléte, a legyengült immunrendszer és a kórtörténetben szereplő leégések hajlamosítanak a bőrrák kialakulására — figyelmeztet a Romániai Rákbetegek Egyesületeinek Föderációja. Nagyon fontos a közönséges anyajegy és a melanoma elkülönítése.

Kampányt indított a bőrrák ellen a Romániai Rákbetegek Egyesületeinek Föderációja (FABC). Az Egy foltmentes jövő című akciója során a leégés káros hatásairól, az anyajegyek védelméről és a melanomáról kívánja tájékoztatni a lakosságot, ugyanakkor egy ingyenes anyajegyszűrést is végzett nemrég vidéki környezetben. Mint írja, 516 dermatoszkópos vizsgálatot végzett, a felmért személyek közül pedig 42 lakost irányított további vizsgálatokra szakorvoshoz a legközelebbi városba. Sokan nem jelentek meg az ingyenes vizsgálaton, mindössze 12-en mentek bőrgyógyászhoz, két személyről pedig kiderült, hogy rosszindulatú bőrdaganatban szenved. Az anyajegyszűrésen megjelent lakosok közül ugyanakkor 218-an tervezték, hogy megvizsgáltatják anyajegyeiket dermatológussal, 155-en azonban ezért nem mentek volna el bőrgyógyászhoz.

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: a leggyakrabban néhány milliméteresek, világosak vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Ha viszont az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen a kóros folyamat időben történő diagnosztizálása életet menthet — figyelmeztetnek.

Azoknak, akiknek kevés anyajegyük van, évente egyszer érdemes ezeket egy egyszerű, fájdalommentes rutinvizsgálat keretében megvizsgáltatniuk, ellenben ha ütés, leégés vagy bármilyen negatív hatás éri az anyajegyet, amely fájni kezd, esetleg viszket, vagy egyszerűen csak változni kezd az alakja, akkor minél hamarabb meg kell mutatni szakembernek.

Atípusos anyajegy és melanoma

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése — emelik ki. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, dermatoszkóppal végzett megtekintés és szövettani vizsgálat alapján mondható ki.

Az a napfényhatás, amely elég intenzív ahhoz, hogy napégést hozzon létre, károsítani tudja a sejtek DNS-tartalmát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása időnként bőrrákhoz, az esetek egy részében melanomához vezethet. A bőrrák ezen típusa ezért elsősorban a leggyakrabban UV-sugárzásnak kitett területeken, így például a fejbőrön, az arcon, az ajkakon, a füleken, a nyakon, a mellkason, a karokon, a kezeken és nőknél a lábakon alakulhat ki.

Bizonyos típusú bőrdaganatok kicsik, és úgy tűnnek, mint egy seb, amely vérzik, ezt követően var képződik rajta, ami begyógyul, majd újra vérezni kezd. A melanoma esetében többnyire egy már meglévő anyajegy változik meg, vagy pedig egy új, gyanús külsejű anyajegy alakulhat ki és indul növekedésnek. Meglepő módon a melanoma az esetek több mint 50 százalékában korábban egészséges bőrfelületen alakul ki. A bőrön újonnan megjelenő sötét foltok ezért mindig gyanút kell hogy keltsenek, és bőrgyógyászati vizsgálatot igényelnek, a már meglévő anyajegyekben, májfoltokban, szemölcsökben és különféle bőrelváltozásokban észlelt változásokhoz hasonlóan.

Bumbuluţ Krisztina

Vegyszermentes megoldásokkal próbálkozzunk!
Sok vizsgálatban a növényvédő szereknek való kitettség mértéke összefüggést mutatott különböző típusú daganatok kialakulásával. Igyekezzünk minél kevesebb peszticidet használni, az otthonunkban pedig részesítsük előnyben a vegyszermentes megoldásokat!
Sokáig „megbúvó”, tünetszegény betegség
Fejlett országokban a nőgyógyászati eredetű daganatok közül a petefészek rosszindulatú daganatai okozzák a legtöbb halálesetet. Romániában évente közel kétezer beteget diagnosztizálnak.
Könnyíteni a kis betegek és szüleik terhein
Rövidebb várakozási idő, pénzügyi támogatás és empátia — erre lenne a legnagyobb szükségük a rosszindulatú daganatos betegséggel küszködő romániai gyermekeknek és szüleiknek, derült ki egy, a témában eddig idehaza egyedülálló felmérésből.
Cookie