×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

A gyerekek és a képernyő kapcsolata

2020.05.23 - 17:11
Megosztás :
 • A gyerekek és a képernyő kapcsolata
  Sopoian Renáta Réka iskolapszichológust arról kérdeztük, hogy miként kezeljük a gyermekek és a képernyő kapcsolatát, főleg annak ismeretében, hogy az a mindennapok részévé vált. A kulcsszó itt is a mértékletesség és a szülői modell — magyarázza a szakember.

  A jelenlegi körülmények egy új, eddig még nem tapasztalt helyzetbe sodorták a legkisebbeket is. Eddig a gyermekek tabletjüket, számítógépüket vagy akár okostelefonjukat is csupán szórakozásra használták, szabadidejükben szívesen néztek meséket, vagy játszottak a telepített játékaikkal. Most azonban, hogy az oktatás különböző online felületeken zajlik, az eszközök használata drasztikusan megnövekedett, ezzel párhuzamosan pedig a képernyő előtt eltöltött időtartam is. Egy optimális egyensúly és a mértékletesség betartása nélkül a túlzott képernyőhasználat komoly következményekkel járhat. Sopoian Renáta Réka iskolapszichológust a gyermekek és az okos eszközök kapcsolatáról kérdeztük, továbbá arról is, hogy a képernyő előtt töltött temérdek idő milyen hatással lehet a kicsikre.

  „Sajnos azt kell hogy mondjam, a jelenlegi helyzet siralmas. Úgy látom, hogy rengeteg a túlkapás a gyerekekkel szemben. Lehet, hogy ez már elcsépelt, de eddig folyton azt vártuk el tőlük, hogy ne üljenek a gép előtt, a szabadidejüket ne a tablatek és mobiltelefonok előtt töltsék, most meg kénytelenek vagyunk lenyomni mindezt a torkukon. Valójában az egészséges pszichés működés azt feltételezné, hogy a kisiskolás gyermek nagyon keveset ismerkedjen a számítógéppel, okostelefonnal, és azt is csak szülői felügyelettel, de semmiképp nem napi 2–3 órában. A napi többórás folyamatos eszközhasználat borzasztóan lefárasztja a gyerekeket, sokkal jobban, mint például ha dupla annyi időt töltenének az iskolában. Sajnos mivel egy gyermek egy új helyzetben találja magát, ezáltal teret kap az internet és a technológia használatában. Nagyon kevés eséllyel vagy egyáltalán nem fog ellenkezni a több órán át tartó számítógépezés, tabletezés ellen, még ha az oktató jellegű is, viszont ennek a jövőben a szülő ihatja meg a levét. A gyermekek sokkal agresszívebbek lesznek és fáradtabbak, mivel míg mi, felnőttek a képernyőkön látott képeket egyben látjuk, azokat a gyermekek pici képekre bontják, és mivel az események, a képek és az információk rohamos sebességgel zajlanak, arra sincs idejük, hogy feldolgozzák azokat, éppen ezért fárad el az agyuk. Ezt követően már nem képesek huzamosabb ideig koncentrálni, nyugtalanok lesznek, sőt, előfordulhat, hogy megváltoznak az étkezési szokásaik, és ingerlékenyebbek lesznek. Éppen ezért nem győzöm hangsúlyozni az ovisok, sőt, akár az elsős, másodikos gyermekek esetében is a mese és a meseolvasás fontosságát. A mesék által a gyermekek képzelőereje dolgozik leginkább, van idejük feldolgozni az információkat a saját fantáziájuk szerint, akár ugyanazt a mesét többször is, hiszen a gyermekek képzelőerejének nincsenek korlátai, tehát egy történetet megélhetnek többször is, viszont minden egyes alkalommal más, saját elemekkel.”

  Ami a gyermekek és a képernyő kapcsolatát illeti, sok múlik a pedagógusokon is, véli a szakember. „Én úgy gondolom, hogy egy igazi pedagógus tisztában van mindazokkal a veszélyekkel és negatív hatásokkal, amelyeket a képernyő előtt töltött hosszú időintervallumok képeznek. Sajnos vannak olyan esetek is, amikor a pedagógus kénytelen felettesi utasítások miatt csak online felületen oktatni. Ezekben az esetekben amit ajánlani tudok, az a szünetek rendszeres alkalmazása, így a gyermekeknek van idejük feldolgozni az információkat, tudnak kérdezni. Továbbá én személy szerint ezt az internetes opciót arra használnám, hogy a gyerekek találkozhassanak, beszélgethessenek osztálytársaikkal, a tanítónénivel. Amit még javasolni tudok, hogy amennyiben a gyermekünk online oktatásban vesz részt, aznap már ne engedjük neki a különböző eszközök használatát, csak és kizárólag oktatásra, és annyi ideig, ameddig a tanítási idő zajlik. Számos más alternatíva létezik a gyermekek figyelmének lekötésére. Társasjátékozzunk, puzzle-özzünk, rajzoljunk/fessünk, énekeljünk a gyermekkel, játsszunk szerepjátékokat, bármit, amihez nem kell bekapcsolni azokat a bizonyos elektronikai eszközöket” — ajánlja az iskolapszichológus.

  Míg a gyermekek napjainkban beleszületnek az internet és a különböző modern eszközök világába, a szülőknek gondot jelenthet, hogy ők maguk nem eléggé jártasak az okostelefonok, laptopok, tabletek használatában. Ezen képességek hiányossága igencsak megnehezíti a kontrollt a gyermekek eszközhasználattal töltött ideje fölött, továbbá az is, hogy mostanra sok szülő ismét dolgozni kezdett.

  A szakember szerint nagyon fontos a mértékletesség és a szabályok bevezetése. A szülő el kell hogy magyarázza a gyermeknek, hogy ez csak a jelenlegi helyzet miatt van így, ezért zajlik az oktatás úgy, ahogy, és ezért szükséges a szabályok bevezetése. A szülői modell elengedhetetlen, hiszen a gyermekek előszeretettel utánozzák a szüleiket és azokat a családtagokat, akikre felnéznek. Ha a gyermek azt látja, hogy a szülők is előszeretettel töltik szabadidejüket különböző technikai eszközökkel, szinte természetesnek veszik majd ők is azok mindennapi használatát.

  „Ne erről szóljon az élet, ne engedjük, hogy a gyermekek is ezt tapasztalják, hiszen ez nagy eséllyel vezethet függőséghez mind a kicsiknél, mind a nagyoknál. Az, hogy folyamatosan elérhetők vagyunk, könnyedén válthat ki stresszhelyzetet, szorongást és diszkomfortérzést kelt bennünk, amelyet a gyermek egy szempillantás alatt átvesz. Mindezeket alapul véve azt mondhatom, hogy a szülőknek sem árt egy bizonyos szabályrendszer, amely meghatározza, mikor használjuk okos eszközeinket, és mikor vagyunk elérhetők. Ezáltal elkerülhetjük mindazokat a negatívumokat, amelyekkel ezeknek az eszközöknek a túlzott használata jár” — hangsúlyozta Sopoian Renáta Réka.


  Kallós András

   

  Cookie