×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

A hatóságok elkészítették a szükséges dokumentációt az egy személy halálát okozó medve kilövésének engedélyeztetéséhez

2021.07.24 - 23:30
Megosztás:
A hatóságok elkészítették a szükséges dokumentációt az egy személy halálát okozó medve kilövésének engedélyeztetéséhez
Fotó: Facebook/TanczosBarna
A Hargita megyei csendőrség, környezetvédelmi őrség és környezetvédelmi ügynökség illetékesei elkészítették a szükséges dokumentációt az egy személy halálát okozó medve kilövésének engedélyeztetéséhez - jelentette be szombaton Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

'Újabb áldozatai vannak Romániában a medvéknek. Az elmúlt (péntek - szerk. megj.) éjjel egy medve három személyt támadott meg a Suceava és Hargita megye határában levő hegyvidéken. Egy 26 éves férfi életét vesztette, egy másik személyt pedig kritikus állapotban szállítottak kórházba. A hatóságok vizsgálata még zajlik, de egy biztos: Romániában ma a medve valós veszélyt jelent' - írta Tánczos Facebook-oldalán.

A szaktárca vezetője arról biztosított, hogy a környezetvédelmi minisztérium folytatja a szükséges lépéseket ahhoz, hogy megoldja a medvekérdést Romániában.

'Megteremtettük a lakott területen való azonnali beavatkozás törvényes kereteit, és további intézkedéseket hozunk annak érdekében, hogy csökkentsük az ember és a medve találkozását mind a lakosság, mind a faj védelmében. Őszinte részvétemet fejezem ki az elhunyt családjának, és továbbra is fenntartom, hogy semmi sem lehet fölöttébb az emberi életnél. Meg kell őriznünk a racionalitásunkat, és az intézkedések foganosításával a jövőben a minimálisra kell csökkentenünk a hasonló tragikus események esélyét' - szögezi le bejegyzésében Tánczos.

Egy Hargita megyei esztenán dolgozó három (Maros megyei) férfi péntek este megpróbálta elűzni a medvét, amely szarvasmarhára támadt a közelükben. Kettőjüket a vadállat súlyosan megsebesítette, az egyik, egy 26 éves fiatalember, aki a támadás közben bemenekült az erdőbe, meg is halt; élettelen testére szombat reggel bukkantak rá az őt kereső mentőcsapatok a Maros, Hargita és Suceava megye határában elterülő erdőterületen. A második férfit súlyos állapotban kórházba szállították. Az esztenán dolgozó harmadik férfi volt az, aki a hatóságokat riasztotta az 112-es segélyhívószámon.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a településeken emberéletet veszélyeztető medvék azonnali eltávolítását szabályozó sürgősségi rendeletet.

Tánczos Barna csütörtökön elmondta: a jogszabály lényege, hogy a nagyvadak elleni beavatkozás során a hatóságok a fokozatosság elvét követik. Első lépésként a medvét elkergetik a lakott területről, második lépésként elszállítják a település környékéről, a kilövésére pedig csak akkor kerülhet sor, ha veszélyt jelent az emberekre.

AGERPRES

Tánczos: a szennyező fizessen!
Az Európai Bizottság ismét az Európai Unió Bírósága elé állítja Romániát az országban működő 48 nem EU-konform szeméttelep miatt, azok bezárásáig pedig pénzbírságot róhatnak ki az államra.
Hunyad megye: medve támadt egy juhászra, súlyos sérülésekkel került kórházba a 33 éves férfi
Medve támadt egy 33 éves bosorodi (Hunyad megye) juhászra a Szereka (Sereca) település közelében fekvő domboldalon. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett a fején és az arcán.
Illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgató újságírókat vertek meg Suceava megyében
Csütörtök délután egy 20 fős csoport tagjai megtámadtak és bántalmaztak két újságírót és egy környezetvédő aktivistát a Suceava megyei Coşna községhez tartozó erdőben. A három bántalmazott férfi egy illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgatott.
Cookie