×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

A helyi értékek összegyűjtése a cél

2017.11.03 - 12:38
Megosztás:
A helyi értékek összegyűjtése a cél

Lajstromba veszik Szatmárnémeti magyar vonatkozású értékeit. A Szatmárnémeti Értéktárba vételre bárki tehet javaslatot, a legeredményesebb javaslattevők pénzjutalomban részesülnek. A vetélkedő keretében december 15-ig várnak javaslatokat.

 

Szatmárnémeti is csatlakozik ahhoz a 2000-es évek elején elindult mozgalomhoz, amely magyar nemzeti értékeink összegzésére, rendszerezésére irányul. A kezdeményezés célja értékeink összegyűjtése, értéktárakba való rendszerezése, mellyel biztosíthatjuk ezek megfelelő nyilvántartását, védelmét, valamint megőrzésüket az utókor számára. A lajstromba vétel a magyar Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának irányításával történik. A piramisszerűen felépülő magyar nemzeti értékek rendszeréről a www.hungarikum.hu oldalon lehet részletes tájékoztatót olvasni. A piramis csúcsán a hungarikumok találhatók, ilyen például a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, az egri bikavér, a Béres Csepp, Torockó épített öröksége, a kürtőskalács, a matyó népművészet, Puskás Ferenc életműve vagy a magyar huszár. Megvannak azonban minden közösségnek a saját értékei, legyen az a közösség bármilyen méretű. A közösség formálja az értéket, az érték a közösséget, így jön létre a közösségmegtartó érték és az értékmegtartó közösség.

A magyar értékek rendszerébe való felvételhez szükséges egy szakértői bizottság jóváhagyása. Ilyen bizottság alakult hétfőn délután Szatmárnémetiben, mely az elkövetkezőkben dönt arról, hogy mely értékek kerülnek be a Szatmárnémeti Értéktárba. A bizottság tagjai a következők: Babos Krisztina biológus, az EMNT szatmári szervezési igazgatója, Balog István János jogász, a Szatmári Tájfutó Sportklub vezetője, Bessenyei Gedő István dramaturg, a Szatmárnémeti Északi Színház művészeti igazgatója, Csókási-Budaházi Attila közgazdász, a szatmárnémeti Demokrácia Központ irodavezetője, dr. Hégető Levente állatorvos, a Szatmári Gazdák Egyesületének elnöke, Kristóf Mihály testnevelő tanár, dr. Leiher Leonóra fogorvos, az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának Szatmár megyei választmányi tagja, Márk-Nagy János ökológus, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti elnöke, Mátyás Erika zenetanár, Muhi Sándor képzőművész, rajztanár, Nagy Orbán színész, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont helyettes vezetője, valamint Szilágyi Ottó Lóránd bábszínész, a Nomanid Productions Egyesület elnöke. A bizottság tagjai egyhangúlag Babos Krisztinát választották a testület elnökévé.

Az értéktárba való javaslattételhez semmi másra nincs szükség, mint egy nyomtatvány kitöltésére, melyben a javaslattevő ad egy leírást az értékről, megindokolja javaslatát, és fotókkal dokumentálja azt. A Hungarikum Főosztály 8 kategóriába kéri sorolni az értékeket, melyek a következők: agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, valamint turizmus és vendéglátás.

A hivatalos megfogalmazás szerint a nemzeti érték fogalma: a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék. Ennek szellemében várja a Szatmárnémeti Értéktár Bizottság a javaslatokat a Facebookon, a Szatmárnémeti Értéktár nevű oldalon, üzenet formájában. A javaslatok a bizottság elbírálása után kikerülnek az oldal nyilvános felületére, hogy minél többen megismerkedhessenek a jóváhagyott értékekkel. A vetélkedővel kapcsolatos részletek is olvashatók az oldalon, ahol kérdezni is lehet a bizottság tagjairól, valamint az érdeklődők tájékoztatást kapnak arról, hogy mely értékek szerepelnek már a nyilvántartásban Szatmárnémeti vonatkozásában. Az Erdélyben eddig nyilvántartásba vett értékek listája a Kriza János Néprajzi Társaság honlapján tanulmányozható (www.kjnt.ro/ertektar). A vetélkedő keretében december 15-ig várnak javaslatokat. Az első helyezett díja (akinek a legtöbb javaslatát fogadja el a Szatmárnémeti Értéktár Bizottság) 700 lej, a második helyezett 500, a harmadik pedig 300 lejes pénzjutalomban részesül. A gyűjtéssel és a vetélkedővel kapcsolatos tevékenységeket a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya támogatja egy, a Szatmári Gazdák Egyesülete által nyert pályázat keretében.

 

Cookie