×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

A hideg időjárás nem kedvez a palántáknak

2020.05.18 - 14:34
Megosztás :
 • A hideg időjárás nem kedvez a palántáknak
  Szokatlanul kedvezőtlen az idő a szabadföldi palántanevelésnek, sajnos a fagyosszentek első napján sok helyen el is fagytak a frissen kiültetett növények. Pár napot még várni kell a melegre.

  Szabadtéri palántaneveléshez rosszabb időjárást, mint most a májusi, elképzelni sem lehet, nagyon hűvös, szeles az idő, nem beszélve az éjszakákról, amelyek közül egy sem volt tíz foknál melegebb ebben a hónapban. A hűvös mellett sajnos igazi hideg is volt, az első fagyosszent, Pongrác nagyon rosszat tett a kiültetett kis növényeknek, a megyében sok helyen elfagytak a kerti paradicsomok, paprikák, mert május 12-én hajnalban nulla, mínusz egy fok is volt több helyen is a megyében.

  A fagyosszenteknek vége, de az előrelátó kertészek még várnak a leginkább melegigényes palánták kiültetésével; Fülöp Tihamér, a Szamoskórodi Kert kertésze szerint a hét első felében még lesznek hűvös éjszakák, ő csütörtöknél korábban nem fogja kiültetni például a padlizsánt. Egyes paprikák szintén érzékenyek lehetnek a hidegre az uborkához hasonlóan, tehát ezekkel is jobb csínján bánni egyelőre. Nem kell feltétlenül fagy legyen ahhoz, hogy kárt szenvedjen a palánta, a nulla fok fölötti hideg is úgy vissza tudja vetni a fejlődésben a növényt, hogy az csak nagyon későn kezd el nőni és termést hozni, az idei hideg május sajnos nyomot fog hagyni a termésátlagban.

  Fülöp szerint a palántaültetéskor lehet a leginkább hasznát venni a komposztnak, aki gondoskodott ilyenről tavaly, és mostanra be van érve, a palántagödör aljába téve kiváló táptalajt képes biztosítani a fejlődni készülő növény számára. Sok volt az eső, megfelelően nedves a föld, locsolni szinte nem is kell a kiültetett palántát, esetleg azért érdemes megnedvesíteni körülötte a földet ültetés után, hogy jobban hozzátapadjon a földhöz a gyökér.

  Aki paradicsomot ültet, az helyezze a növényt minél mélyebbre, úgy, hogy a föld alá kerülő leveleket letépi, mert minél nagyobb szárrész kerül a földbe, annál nagyobb felületen fog gyökérzet kialakulni. Fokozottan érvényes ez a levélcsonkra; ahol levél volt, ott még erősebb gyökeret növeszt majd a növény magának. A paradicsomot az erős gyökerezés érdekében szokták fektetve is eltenni, hívta fel a kertészek figyelmét Fülöp Tihamér. A palánta hegyét és pár levelét kint hagyva innen kezdi meg majd talaj fölötti növekedését a növény, miközben teljes föld alatti, levél nélkül hagyott szakaszán pedig gyökeret növeszt majd.

  Princz Csaba

  Cookie