×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

A járóbeteg-ellátás újraindításáról Nagykárolyban

2020.05.08 - 13:00
Megosztás :
 • A járóbeteg-ellátás újraindításáról Nagykárolyban
  A nagykárolyi önkormányzat által előre beharangozott járóbeteg-gondozó tervezett újranyitása mégsem valósult meg május 8-án. Az okokról, illetve a nyitásról Elisabeta Raț, a városi kórház menedzserigazgatója az alábbi közleményt juttatta el a nyilvánossághoz.

  „Nem vitatott tény, hogy a nagykárolyi poliklinika szakrendeléseinek újranyitása időszerű és szükséges. Várják úgy a nagykárolyi és Nagykároly környéki betegek, mint az orvosok és az egészségügyi személyzet, akik a koronavírusos esetek csökkenésével tevékenység nélkül maradtak.

  Időszerű, hiszen gondoljunk bele, hány krónikus beteg maradt rendszeres orvosi felügyelet nélkül, illetve kényszerült arra, hogy a megyeszékhelyre utazzon.

  Ugyanakkor, a jelenlegi koronavírusos helyzet és ennek jogi szabályozása nem teszi lehetővé a járóbeteg szakrendelések egyik napról a másikra való újranyitását. Ezért korai volt beharangozni, hogy péntektől már lehet is jelentkezni a nagykárolyi poliklinikán, mert ez ilyen hirtelen nem megvalósítható, csupán lépésről lépésre.

  A jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozás szerint a betegek bejutását a szakrendelésekre bizonyos feltételekhez kell kötni: azaz háziorvosi küldőpapírral kell rendelkezni, telefonon előzetesen be kell jelentkezni az adott szakrendelésre, ahol időpontot kap a beteg, az épületbe lépéskor maszkot kell viselnie, és az egy betegre jutó időkerettel az orvosoknak is nagyon jól kell bánniuk, hogy elkerülhetőek legyenek a torlódások, csúszások.

  Semmiképp nem támogatható az az állapot, hogy a poliklinika előtt többen gyülekezzenek, várakozzanak bejutásra várva. A beteg időpontra kell érkezzen és a neki szánt időkeret után el kell hagynia az épületet. A fentieket figyelembe véve hétfőn május 11-én dől el egy orvosi konzílium döntése révén, hogy milyen szakrendelések indulhatnak újra. A rendelkezésre álló szakrendelések fokozatosan fognak bővülni, mindaddig amíg visszaáll a járvány előtti állapot.

  Május 12-től lehet érdeklődni, hogy az adott szakrendelés biztosított-e, illetve ekkortól lehet időpontot kérni a 0261.706.200-as telefonszámon egy későbbi vizsgálathoz. A járóbetegek fogadása a poliklinikán a legvalószínűbb esetben leghamarabb május 14-én kezdődik. Addig a személyzet kialakítja a szűrés, a személyzeti- és betegútvonalak biztosítását, valamint azoknak a védekezési előírásoknak való megfelelést, ami a működést lehetővé teszi. Habár a koronavírusos fertőzöttek száma napról napra csökken és ez mindenki számára megnyugtató, nem szeretnénk esélyt adni a vírusnak, hogy újra megjelenjen, vagy a fertőzöttek számának növekedéséhez vezessen. Éppen ezért türelmet, megértést és bizonyos fokú fegyelmezettséget is elvárunk a betegektől, orvosoktól, személyzettől ahhoz, hogy működhessünk. Ezen döntéseinket a nagykárolyi önkormányzat is támogatja, a betegek érdekeinek a figyelembe vételével.”

  Másképp vélekedik Kovács

  Kovács Jenő polgármester szerint viszont fokozatosan meg lehetett volna nyitni a járóbeteg-gondozót már péntektől.

  „Az elmúlt hét folyamán vettünk részt az egyeztetésen a megyeszékhelyen. Pataki Csaba elnök úrtól már akkor megtudtuk, jómagam és Raț igazgatónő is, hogy ha nehezen is, de Szatmárnémetiben már kinyitott a poliklinika. Meggyőződésem, hogy ha nem is szerdán vagy csütörtökön, de legkésőbb pénteken a nagykárolyi is kinyithatott volna, s ha nem is teljes kapacitással, de néhány orvossal, illetve az adminisztrációs személyzet egy részével megkezdhettük volna a működést. Bízom abban, hogy a személyzet is belátja, hogy jogos a nagykárolyiak azon igénye, miszerint nem tarthatjuk bezárva a poliklinikát, hiszen szerencsére kevés koronavírusos megbetegedéssel küszködőt ápolnak a nagykárolyi kórházban. Tisztában vagyok azzal is, hogy időt vesz igénybe megszervezni az ellátást, ám azt nem tudom elfogadni, hogy ennyi ideig tartson. Szerintem hosszabb ideig kell tartson az ügyfélfogadás, és a szakrendelések időpontjait is össze kell hangolni, hogy a lehető legkevesebbet kelljen várakozniuk a betegeknek. Elnézést kérek azoktól, akik a tegnapi híradásom okán ma felkeresték a poliklinikánkat, de sajnos úgy tűnik, hogy nálunk lassabban alakulnak ki a dolgok, mint máshol” — mondta a polgármester.

  Cookie