×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

A járvány negyedik hullámát már nem lehet megállítani a iaşi-i tüdőkórház igazgatója szerint

2021.09.24 - 20:38
Megosztás:
A járvány negyedik hullámát már nem lehet megállítani a iaşi-i tüdőkórház igazgatója szerint
Fotó: Agerpres
A koronavírus-járvány negyedik hullámát az egészségügyi óvintézkedések betartásával és a lakosság beoltásával meg lehetett volna előzni - véli Radu Crişan Dabija, a iaşi-i tüdőkórház igazgatója.

'Nem az oltás harmadik dózisa tartóztatja fel ezt a hullámot. A harmadik adag növeli az esélyét annak, hogy egészségesek maradjunk, és csökkenti a beoltottak és a súlyos betegségekben szenvedők megfertőződésének kockázatát. (...) Ezt a hullámot jelenleg már az oltással nem lehet feltartóztatni, mert 28 napra van szükség ahhoz, hogy a vakcina megfelelő védettséget biztosítson' - nyilatkozta pénteken a kórházigazgató az AGERPRES-nek.

Radu Crişan Dabija kifejtette: a negyedik hullám megelőzése alatt azt érti, hogy ha a lakosság betartotta volna az egészségügyi óvintézkedéseket és nagyobb lenne az átoltottság, akkor most kevesebb súlyos beteget ápolnának a kórházakban. 'A 27 százalékos átoltottsággal nem lehetnek elvárásaink' - jelentette ki.

A szakember az alacsony átoltottsági arányt és a járványügyi szabályok betartásának elmulasztását a lakosság tájékozatlanságával magyarázza. Szerinte az embereket félrevezetik az oltásellenes 'járványcelebek', akik hamis információk terjesztésével kívánnak reflektorfénybe kerülni. 'Románia egy olyan ország, ahol a legkevesebb figyelmet fordítják a megelőzésre, és ahol az emberek nem bíznak a szaktekintélyekben' - tette hozzá.

A kórházigazgató szerint a negyedik hullámot már nem lehet feltartóztatni, túlságosan felgyorsult a koronavírus terjedése. Úgy vélekedett, hogy a napi esetszámok még ezen a héten meg fogják haladni a tízezret, ami rendkívüli módon leterheli a kórházak intenzív osztályait.

AGERPRES

Romaşcanu: a nézőtéri kapacitás felének a kihasználásával lehet előadásokat tartani
Ezentúl a terem 50 százalékos kihasználtsága mellett lehet színházi előadásokat és koncerteket tartani az eddigi 30 százalék helyett - újságolta a szerdai kormányülés után Lucian Romaşcanu művelődésügyi miniszter.
GCS: 1279 új fertőzést igazoltak, 100 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szerdai közlése szerint az utóbbi 24 órában 1279 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel és 100 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak.
GCS: 1421 új fertőzést igazoltak, 107 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) keddi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1421 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel és 107 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak.
Cookie