×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

A jelzálogalapú hitellel rendelkezők járnak jól

2020.04.01 - 07:24
Megosztás :
 • A jelzálogalapú hitellel rendelkezők járnak jól

  A kormány hétfő este hozott rendelete értelmében jogi és magánszemélyek kérhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, de az ez idő alatt felgyűlt kamatra is kamatot számol a bank, csak a jelzálogalapú hitellel rendelkezők járnak jól. Turos Lóránd szenátort kérdeztük.

  A kormány hétfő este hozott egy sürgősségi rendeletet, amely szabályozza, hogy kik milyen körülmények között, mennyi időre vehetik igénybe a hiteltörlesztés felfüggesztését. „Az RMDSZ már több mint egy hete javasolta a kormánynak, hogy mindenképp szabályozni kell ezt a problémát, hiszen nagyon sok olyan magánszemély van, aki vagy elveszíti az állását ideiglenesen a kijárási tilalom miatt, vagy olyan területen dolgozik, hogy nem tud termelni. A magánszemélyek mellett nagyon sok cég van, amelyik nem tud működni, de korábban hitelt vett fel. Ha nincs bevétel, a magánszemélyek vagy a kis cégek nem tudják fizetni a hitelt, és tönkremennek. A bankok jóindulatára nem lehet számítani, megtapasztaltuk, hogy ilyenkor az államnak kell közbelépnie. Jó példa erre, hogy a szomszédos Magyarországon ezt hogyan oldották meg; mi is ezt a példát javasoltuk: azt kértük, hogy év végéig függesszék fel a lakossági és céges hitelek törlesztését, illetve a lízingtörlesztést” — magyarázta Turos Lóránd, a Szövetség Szatmár megyei szenátora.

  „Egy nagyon felemás sürgősségi kormányrendelet született, amely szabályozza, hogy kik vehetik igénybe ezt a lehetőséget. A hétfő este megjelent rendelet szerint jogi és magánszemélyek kérhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, beleértve a különböző egyéni és családi vállalkozásokat, orvosi rendelőket stb. Fontos, hogy legyen egy érvényes hitelszerződés valamelyik bankkal vagy nem banki pénzintézettel. Az is fontos feltétel, hogy a kérelmezőnek ne legyen elmaradása a bankkal szemben, vagyis legyenek befizetve az épp aktuális törlesztőrészletek. Van még egy lényeges feltétel, mégpedig az, hogy az igénylő igazolni tudja, hogy közvetve vagy közvetlenül, de bizonyítható bevételkiesése származik a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések nyomán.

  Ami az alapfeltételt illeti, hogy ti. a kérelmezőnek ne legyen elmaradása, a jogszabály ad egy kiskaput. Akinek az aktuális hitelével vannak elmaradásai, ha most befizeti az elmaradásokat, kérheti a hiteltörlesztés-felfüggesztést. Van egy lehetőség arra, hogy ha valaki egy-két részlettel elmaradt, most befizetheti, és akkor kérheti a hiteltörlesztés felfüggesztését. A jogszabály szerint a törlesztést kilenc hónapra lehet felfüggeszteni, de legkésőbb 2020. december 31-ig. A felfüggesztést a jogszabály megjelenésétől, azaz március 31-től lehet kérvényezni. Persze itt sántít a dolog, mert ahhoz, hogy ez a törvény alkalmazható legyen, szükséges, hogy a kormány kidolgozza a jogszabály végrehajtási útmutatóját, s ez 15 napon belül kell hogy megtörténjen, tehát az érintetteknek érdemes tudniuk, hogy annak semmi értelme nincs, hogy most bemenjenek a bankba, és kérjék a hitelszerződés felfüggesztését” — hangsúlyozta a szenátor.

  Bár az RMDSZ azt szerette volna, hogy a hitelek törlesztésének a felfüggesztésekor a felgyülemlett adósság után ne kelljen plusz kamatot fizetni, a hétfőn elfogadott kormányrendelet arról szól, hogy a felfüggesztés ideje alatt felgyülemlett kamatra is kamatot számol a bank, azaz gyakorlatilag kamatostól kell majd visszafizetni az összeget.

  „Ez egy nagyon nagy csapda, mert azok a cégek, amelyek most rövid távon fizetési nehézségbe ütköznek, hosszabb távon még rosszabbul járnak ezzel a lehetőséggel. Sajnos ezzel az intézkedéssel inkább a bankokat védte a kormány, mintsem a saját lakosságát, a saját cégeit. Ez alól egyetlen kivétel van: a jelzálogalapú kölcsön, ez esetben a kamatra nem kell kamatot fizetni. Ez utóbbi esetben a kilenc hónapra — amíg fel van függesztve a törlesztés — vonatkozó kamatot a következő két év alatt az épp aktuális törlesztőrészlet mellett kell befizetni. Azok, akiknek jelzálogalapú hitelük van, ezzel a rendelettel jól járnak, a többiek nem. Én nagyon remélem, hogy sikerül módosítani ezt a kormányrendeletet. Az RMDSZ azt kéri, hogy semmilyen esetben se számolhasson fel a bank elmaradt kamatra további kamatot. Az RMDSZ ugyancsak módosító indítványként nyújtotta be azt a javaslatot, hogy a hitelszerződések mellett ez a feltétel legyen érvényes a lízingszerződésekre is. Ne feledjük el, hogy Romániában a gazdaság gerincét még mindig a kis- és közepes vállalatok adják! Nagyon sok olyan cég van, amelyiknek lízingszerződése is van. Ha egy cég a járvány miatt fel kell hogy függessze tevékenységét, mert nem kap alapanyagot, és nem tudja megoldani a munkások ingázását, akkor annak a cégnek a jövedelme kiesik. Veszélyezteti a cég működését, ha erre a periódusra továbbra is fizetnie kell a lízingrészletet. Az RMDSZ azt javasolja, hogy amellett, hogy kamatos kamat ne legyen, függesszék fel a lízingtörlesztéseket is” — mutatott rá a Turos.

  Cookie