×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
3 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Jegyzet

A jó egészség alapjai

2021.10.15 - 19:48
Megosztás:
A jó egészség alapjai
Amikor két vagy több ember elkezd beszélgetni, elég gyorsan szóba kerül az egészség.

Mindenkinek van egészségügyi problémája: egyeseknek több, másoknak kevesebb. Ezekről a legtöbben szeretnek beszélni a megkönnyebbülés reményében, vagy azért, mert talán egy jó ötlettel megtalálhatják a gyógyulás felé vezető utat. Vannak, akik ilyen-olyan okok miatt igyekeznek eltitkolni az egészségügyi problémáikat. Ha bemegyünk egy klinikára, szörnyű látvány fogad, s ez a szörnyűség megsokszorozódik, ha valaki betegként, az utóbbi időszakban csak rendkívüli esetekben látogatóként kerül be a kórházba.
Elgondolkodtató, hogy mi lehet az oka annak, hogy az orvostudomány jelenlegi magasan fejlett szintjén, amikor modern eszközök és hatékony gyógyszerek segítenek a gyógyításban és a gyógyulásban, elképesztően sok a beteg ember. Számtalan magyarázat van, hogy miért van így, és minden magyarázatban van valami igazság, viszont nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy mi okozza a betegségeket.
Elgondolkodtató az is, hogy miért csak a testi betegségekre figyelünk, miért nem helyezünk hangsúlyt a lelki megbetegedésekre is, hiszen azok sokkal nagyobb károkat okozhatnak az életünkben, és számtalan esetben a testi megbetegedések forrásai. A lelki egészség a legtöbbször észrevétlenül romlik meg, észrevétlenül hozza magával a testi betegségeket, a beteg még ekkor is csak a testi bántalmakra koncentrál, holott a lelki bántalmak már előrehaladott állapotban vannak.
Nagyon sok boldogtalan ember él ma, ezeknek az embereknek nagy eséllyel boldogtalan gyermekeik lesznek. Úgy jutottunk el eddig, hogy nemzedékekről nemzedékekre száll az egymás iránti elkötelezettség hiánya. Mindenki beéri azzal, ami van. Mindenki úgy tesz, mintha nem maga és az utódai miatt tenné meg a lelki betegségek elkerüléséhez szükséges lépéseket. A párkapcsolatban élők az állandó rohanásban — ami kialakítja és megerősíti a közönyt — mellőzik, visszafojtják az érzelmeket, hanyagolják az érintéseket, kerülik a meghitt beszélgetéseket…
Testi egészség nincs lelki egészség nélkül, a test gyógyítását a lélek gyógyításával kell elkezdeni. Az állandó rohanás helyett az életminőség javítása kellene hogy a cél legyen. Az életminőséget nem az anyagiak teremtik meg — bár van szerepük benne —, hanem az együtt töltött minőségi idő, az az idő, amit a párkapcsolatokban élők közösen élnek meg lelki egészségben. Ha ez a fajta együttlét tartós, akkor az utódok sem panaszkodnak majd az egészségükre.

Elek György

 

Politikusok önmegvalósítása
Mindig vannak divatos szavak, kifejezések, melyek gyakran elhangzanak az emberek ajkán. Ilyen szó az önmegvalósítás, melyről már az elemi iskolában is sokat beszélnek, biztatják a gyerekeket, hogy küzdjenek azért, hogy megvalósítsák önmagukat.
Kis csodák világítanak nekünk
November 17-e van, talán a legtöbb ember számára egy átlagos, szomorkás novemberi nap, de sok család számára ez a remény és a csoda napja, hiszen ezen a napon van a koraszülöttek világnapja.
Egyszerre liberális  és keresztény
Érdekes bejelentést tett Ludovic Orban, miután kizárták a Nemzeti Liberális Pártból, mely pártnak sokáig meghatározó személyisége volt: minisztere, miniszterelnöke és pártelnöke.
Cookie