×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

A kaplonyi tanácsosok megnézhették a tanügyi fejlesztéseket

2021.09.11 - 17:00
Megosztás:
A kaplonyi tanácsosok megnézhették a tanügyi fejlesztéseket
Török Tamás iskolaigazgató részletesen beszámolt a döntéshozóknak a nyáron történt beruházásokról / Fotó: Magánarchívum
A kaplonyi Fényi István Általános Iskola igazgatója, Török Tamás meghívta a helyi tanács tagjait, és beszámolt arról, hogy a nyári vakációban miket sikerült megvalósítani a tanintézményekben.

Óvodások székébe ültek, továbbá az iskolát is körbejárták csütörtök este Kaplony Község Helyi Tanácsának tagjai. Az oktatási intézmény vezetőjének a meghívására a testület tagjai megtekintették, hogy a helyi költségvetés révén mi mindent sikerült a nyár során megvalósítani. Török Tamás iskolaigazgató kifejtette, hogy felkészülten várják a tanítás elkezdését. A munkálatok java részét sikerült befejezni, de hétfőre mindennel végezni fognak. Mint ismeretes, a korábban itt-ott csüngő csőrendszert beépítették a falakba, kifestettek, továbbá például a kályhákat is eltüntették. Mindennek az anyagi vetületét Megyeri Tamás Róbert polgármester ismertette. A kaplonyi hivatal könyvelőségének adatai szerint ebben az évben összesen 385 ezer lejt fordítottak az oktatási intézményekre. Ebből az összegből 188 ezret az állami költségvetésből teremtettek elő (155 ezer lej volt elkülönítve a különféle kiadásokra, 18 ezer lej a tanulók számára, 5 ezer lej ösztöndíjra, 10 ezer lej pedig hátrányos helyzetű gyerekek számára, de ezt rendszerint nem használják fel…).

A kaplonyi helyi tanács költségvetéséből 197 ezer lejt biztosítottak az iskola-óvoda számára. Ebben az összegben benne van az a 30+30 ezer lej, amiből az iskola- és az óvodaépület hőszigetelését (újra) megterveztették. Továbbra is várják, hogy mikor lesz elérhető az erről szóló pályázati lehetőség. 15 ezer lejt biztosítottak a kamerarendszerre, 20 ezer lejt a füstjelző berendezésre. Az év elején 40 ezret különítettek el a gyerekek étkeztetésére (ebből július végéig 12 144 lejt visszafizettek a szülők egy korábbi döntésnek megfelelően). A felújítási munkálatokra 62 ezer lejt biztosított a helyhatóság. Mint az alkalmon elhangzott, mind az óvodában, mind az iskolában felkészülten várják a tanévet. Azonban jövőre, sőt, utána is lesz bőven teendő a két épületben.

E.Gy.
 

Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Megváltoztathatják az egykori iskolaépületek rendeltetését
Szatmár megyében is több olyan, korábban oktatási célokra használt ingatlan áll üresen, amelyek rendeltetését megváltoztathatják az önkormányzatok egy most elfogadott törvénytervezet értelmében.
Cookie