×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Egészség

A kézmosás napja

2020.05.05 - 16:47
Megosztás :
 • A kézmosás napja
  Ma, május 5-én a kézhigiéné világnapja van, melynek mottója: „Ments életeket: moss kezet!”

  A koronavírus-világjárvány kirobbanása óta minden eddiginél többször hangzott el mindenütt, hogy mennyire fontos a gyakori és alapos kézmosás.

  Semmelweis Ignác már a XIX. század közepén felfedezte, hogy mennyire fontos a gyógyító munkában a kézmosás. Észrevette, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítés nélküli kézzel vizsgálták a várandós nőket. Azóta a modern orvostudomány alapkövetelménye a gyógyító munkában a kézfertőtlenítés.

  A megfelelő kézhigiéné azonban az átlagember számára is nagyon fontos kellene legyen. Néhány óra alatt ugyanis akár ezer baktérium is megtelepedhet a tenyéren és az ujjakon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok órákig, sőt, hetekig képesek életben maradni és fertőzni, a leggyorsabban légúti fertőzések, hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek így. A megelőzés legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköze a szappanos kézmosás, ezzel a hasmenéses megbetegedések fele, a légúti fertőzések negyede megelőzhető.

  Éppen ezért mindig mossunk kezet étkezés előtt, minden WC-használat után, az utcáról hazaérve, iskolában és iskolából hazaérve, a házi kedvencekkel való játék, gondozásuk és simogatásuk után, ételkészítés előtt és közben is, valamint minden egyéb esetben, amikor a kezünk bepiszkolódott!

  Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelykujj körül és a körmöket is alaposan tisztítsuk meg! Nagyon fontos a meleg vagy langyos víz és a szappan használata. Kézmosás után papír kéztörlővel sokkal hatékonyabban és higiénikusabban távolíthatjuk el a mikrobákat, mint textil kéztörlővel. Utóbbin, ha állandóan nedves marad, a mikrobák képesek elszaporodni, és a tiszta kéz megtörlésekor ezek a mikrobák rákerülnek a kézre. A kéz szárazra törlése ugyanolyan fontos, mint a kézmosás maga. Az alapos kéztörlés a baktériumok nagy részét eltávolítja a kéz felületéről. Minél szárazabbra töröljük a kezünket, annál inkább védve vagyunk a kórokozókkal szemben. A ruházatba történő kéztörlés nem helyes, újra szennyeződhet kezünk.

  A gyerekeink is ritkábban lesznek betegek, ha gondot fordítunk rá, hogy gyakran és megfelelően mossanak kezet. Ennek érdekében mutassuk meg nekik, hogy mit jelent az alapos kéztisztítás! Eközben néhányszor énekeljük el valamelyik kedvenc dalukat, így biztosan legközelebb is örömüket lelik majd a kézmosásban. Elhelyezhetünk rövid útmutatót szemmagasságban a fürdőszobatükörre, így akkor is követheti gyermekünk a lépéseket, amikor épp nem vagyunk vele.

  Bumbuluț Krisztina

   

  Cookie