×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

A kicsik is visszavágynak a pályára

2020.04.01 - 16:57
Megosztás :
 • A kicsik is visszavágynak a pályára

  Bár a gyerek korosztályoknál nem újdonság, hogy a vakáció idején hosszabb időre elmaradnak a szervezett labdarúgóedzések, a trénerek viszont megteremtették a lehetőséget, hogy a mostani helyzetre való tekintettel tartsák velük is kapcsolatot.

   Valamennyi sport edzője arra buzdítja a szülőket, hogy engedjék, küldjék a gyerekeket sportolni, hiszen a mozgás a testi és lelki épségüknek is segít. Viszont a mostani helyzetben, amikor a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy maradjanak otthon, ez a mozgási tevékenység lehetősége nagyon le van korlátozva.

  Erre panaszkodnak a labdarúgás szatmári utánpótlásának a nevelőedzői is. Csik Tibor évtizedek óta foglalkozik gyerekcsoportok nevelésével. A Szatmárnémeti Olimpiánál kezdte a munkáját azok után, hogy szögre akasztotta a stoplist, most pedig a Városi Sportklubnál neveli a „csikó” és ifjúsági korosztályt.

  „El kell fogadjuk a helyzetet, be kell tartani az előírásokat. Szakmai szempontból az a legnagyobb kérdés, mikor lesz a kezdés, hiszen ennek a függvényében kell tervezni majd a felkészülési programot. Reméljük, minél hamarabb túl leszünk ezen a helyzeten, és ismét kimehetünk a pályára” — mondta lapunknak Csik Tibor. Az utánpótlás korosztályoknál egyébként megszokott a hosszabb szünet, hiszen a téli és nyári vakációk idejére is több hétre leáll a munka. A mostani helyzet viszont kicsit különbözhet a „megszokottól”, ugyanis, ha sokáig nem lehet majd újraindítani a bajnokságokat, akkor az vélhetően a nyári szezonközi vakáció rovására lesz.

  Csik Tibor kitért arra is, hogy most még jobban fogják érezni a megfelelő sportinfrastruktúra hiányát, amennyiben ki kell tolni késő őszre a következő idényt. „Mi nagyon nagy hátrányban vagyunk a felkészülési körülmények hiánya miatt. A rossz minőségű pályákon nem lehet majd sok időt játszani, mert az esős időszak beállásával a gyerekeket nem nagyon engedik a sáros, rossz minőségű pályákra” — mondta.

  A szakvezető kérdésünkre azt is elmondta, hogy a gyereklétszám tekintetében szerinte nem lesz jelentős visszaesés a járványhelyzet feloldása után. „Sok függ majd a szülőktől is, hogy jönnek majd vissza a gyerekek az edzésekre. A nagyobbaknak készítettünk egy csoportot az interneten, így online tudunk kommunikálni egymással. Adunk nekik edzésprogramot is, de focizni nem nagyon lehet, egyéni felkészülés zajlik” — tette hozzá Csik Tibor.

  Türelmetlen gyerekek

  Hasonló véleményen volt a megye egyik erős focisulijának a vezetőedzője, Florin Fabian is. A Primavera Sportklub UEFA-Pro fokozatú licencével rendelkező szakvezetője is azt mondta, hogy a 10 éven felüli csoportok játékosaival WhatsApp-csoportokon keresztül tartják a kapcsolatot. „A gyerekek a lehetőségekhez képest dolgoznak, hiszen küldik a képeket, videókat arról, hogy végzik az alapozási gyakorlatokat. Külön programot készítettünk azoknak, akik kertes házban laknak, és külön programot azoknak, akik tömbházlakásban vannak, hiszen utóbbiaknak kicsit nehezebb dolguk van” — mondta Fabian, aki azt tapasztalja, hogy a gyerekek már nagyon várják azt, hogy visszatérhessenek az edzőpályára. „A visszajelzések pozitívak. Nem hiszem, hogy csökkenne majd a gyereklétszám az edzéseken. Akik eddig is jártak focizni, nagyon vágynak ismét arra, hogy mozoghassanak, játsszanak. Türelmetlenek a gyerekek, remélem, hogy sikerül hamar visszaszorítani a koronavírust” — mondta Fabian.

  Mint ismeretes, a koronavírus-világjárvány miatt március elején minden kül- és beltéri rendezvényt betiltottak, így sportedzéseket sem lehet csoportosan végezni.

  Pesek Attila

  Cookie