×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
8 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

A kicsikből lehetnek a nagyok

2016.05.29 - 14:53
Megosztás :
 • A kicsikből lehetnek a nagyok

  Huszonnyolc alkalommal szólítottak színpadra Szatmár megyei sportolót vagy település-képviselőt a Szatmár-Ferencváros, határon átnyúló, női kézilabda utánpótlás projekt első évértékelő és díjátadó gáláján, hogy átvegye az elismerést Mátészalkán.

  Az elmúlt hétvégén tartották meg Mátészalkán a Szatmár-Ferencváros, határon átnyúló, női kézilabda utánpótlás projekt első évértékelő és díjátadó gáláját. A házigazdák megadták a módját az eseménynek: a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban méltó kulisszák fogadták a seregnyi vendéget. A magyar női kézilabda élvonalában szereplő Fradit Jeney Zsolt Ákos szakosztályelnök, valamint Elek Gábor vezetőedző képviselte, akik aktívan kivették részüket az ünnepi ceremóniából. Dr. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára mellett Baracsi Endre, a megyei a közgyűlés alelnöke, továbbá a „hazai színeket” képviselő Hanusi is tiszteletét tette az eseményen, amelyen Kiss Zoltán Sándor projektvezető átfogó beszédében taglalta az elmúlt időszak történéseit. „Amikor három és fél éve felmerült az együttműködés ötlete, sokak szerint ez nem álom volt, hanem egyenesen őrültség” – mondta elmosolyogva Kiss Zoltán Sándor, aki végül olyan eseménysorozatot állított össze az elmúlt hónapos során, amely 29 településen összesen 850 gyereket mozgatott meg. „Nem véletlen, hogy a ferencvárosiak rajta tartják szemüket a közös akción, mi több, szó szerint szívükön viselik a tehetségek sorsát” — tette hozzá a projektvezető. „Elismerem, két éve nem hittem volna, hogy itt fogok állni — vallotta be Elek Gábor, az FTC trénere. — A barátaim kérdezgetik: mit csinálok én erre? Őszintén mondom, tényleg szeretek itt lenni! Élvezem ezt a munkát, jó látni a gyerekek hozzáállását, büszke vagyok, hogy a ferencvárosi edzőkollégák szintén szívesen jönnek” — folytatta a magyar válogatott edzője, akinek szavait dörgő vastaps követte.

  Majd a szervezők a lényegre tértek. Az ifjú titánok, az apróságok ugyanis tűkön ültek már. Kiss Zoltán Sándor – kiváló érzékkel – nem hagyta állni a színpadra felsorakozott csöppségeket, még a beszédek előtt kiadta a „Pihenj!” vezényszót, magyarán földre csüccsentette őket – senki nem tiltakozott... Egymás után szólították a legjobbakat, néhányan lányos zavarukban csak keresték a helyüket. Persze, a pályán hamarabb feltalálják magukat. Ott csak igazán! ... és ez így van jól.

  A díjakból egyébként bőven kijutott a mieinknek is: Heinrich Tamás, a Mezőfényi Általános Iskola testnevelő tanára és igazgatója Az év rendezvényének járó címet, majd az Elek Gyula-díjat vehette át. A legsportszerűbb szurkolói csapatnak járó elismerés Túrterebesre jutott, a Legügyesebb kapus díjat a 8 évesek korosztályában a sárközújlaki Péter Stefánia érdemelte ki. A csanálosi Ludescher Júlia a 7 éveseknél, az avasújvárosi Czompa Tiffani pedig 8 éveseknél vehette át a Legügyesebb védőjátékosnak járó elismerést. A támadósorban is remekeltek a Szatmár megyeiek, ugyanis a 7 éveseknél a kálmándi Somogyi Zsófia, a 8 éveseknél pedig a sárközújlaki Rajszi Barbara lett a legügyesebb. A mezőfényi Heinrich Réka a 7 évesek Szarka Éva-díjat érdemelte ki a 2015-2016-os szezonban, de emellett további 18 díjat adtak át szervezők Szatmár megyei sportolóknak.

  Két éve működik a Szatmár-Ferencváros női kézilabda utánpótlás együttműködés. A közös munka igazi kuriózumnak számít a magyar és a román sportban egyaránt, ugyanis az egykori történelmi Szatmár megye településeit érinti, így a program keretein belül a magyar-román határ mindkét oldalán összesen huszonkilenc egyesületben kézilabdáznak a fiatal lányok. A kétéves együttműködés eredményeként már több mint nyolcszáz gyermek sportol, hetvenkilenc csoportban.

  Szatmár megyei díjazottak

  Az év rendezvénye: Mezőfény, Heinrich Tamás.

  A legsportszerűbb szurkolói csapat: Túrterebes.

  A legügyesebb kapus, 1. helyezett: Péter Stefánia (Sárközújlak; 8 évesek), 2. Antal Juszef Rebeka (nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum; 7 évesek), 3. Alesia Creț (Kökényesd; 8 évesek).

  A legügyesebb védőjátékos: 1. Ludescher Júlia (Csanálos, 7 évesek), Czompa Tifani (Avasújváros, 8 évesek), 2. Cseh Virág (Avasújváros, 8 évesek), 3. Dani Erzsébet, Lucaci Jázmin (Kökényesd; 7 évesek), Nagy Eszter (Szatmárnémeti Atletik SK; 8 évesek).

  A legügyesebb támadó játékos: 1. Somogyi Zsófia (Kálmánd, 7 évesek), Rajszki Barbara (Sárközújlak, 8 évesek), 2. Cseh Virág (Avayújváros, 8 évesek), 3. Heinrich Réka (Mezőfény; 7 évesek) és Levente Loretta (Kalazanci; 7 évesek), Dani Erzsébet (Kökényesd; 8 évesek), Nagy Eszter (Atletik; 8 évesek), Beatrix Tincu (Sárközújlak; 8 évesek).

  Az Év Csapata: 2. Mezőfény.

  Az Év edzője: 3. Belényi Gábor (Kálmánd), Nagy Flórián (Avasújváros).

  Elek Gyula-díj: Heinrich Tamás (Mezőfény).

  Szarka Éva-díj: 1. Heinrich Réka (Mezőfény, 7 évesek), 2. Béres Inez (szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola, 8 évesek), 3. Somogyi Zsófia (Kálmánd, 7 évesek), Levente Loretta (Kalazanci, 8 évesek), Cseh Virág (Avasújváros, 8 évesek).

  Szöveg és fotó: Koncz Tibor/Kelet-Magyarország

  Cookie