×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Jegyzet

„A költő joga”

2021.04.11 - 08:03
Megosztás:
„A költő joga”
A magyar költészet napja, más néven a magyar költészet ünnepe az elmúlt évek-évtizedek során valóban a vers, a költészet ünnepévé formálódott.

A világjárványt megelőző években alig volt már olyan iskola, az iskolákban olyan osztály, melyben valamilyen módon ne szerveztek volna rövidebb-hosszabb eseményt, amelyeken igyekeztek minél szélesebb körben versolvasásra biztatni a fiatalokat és az idősebbeket. Jó volt részt venni ezeken az eseményeken, jó volt részt venni a Harag György Társulat költészetnapi rendezvényein. Második éve a magyar költészet ünnepe is online térbe költözött. Miközben ünnepeltük a költészetet, fokozatosan tapasztaltuk, hogy kezd erősödni a kultúrharc, melynek táborai igyekeznek érvényesíteni a maguk álláspontjait.
Bármit írunk, bármit mondunk a magyar költészet napján, csak egyéni vélemény, talán széljegyzet lehet a magyar költészet, a magyar kultúra margójára. Egyéni vélemény az is, hogy mi a vers, hogy mi a vers üzenete. Illyés Gyula A költő joga című versében így ír: „Én, aki hangot mindig hangtalanul adtam…” A versolvasók, a versértők a szavakban, a művekben mindig felismerték a számukra szóló üzenetet. Azt, hogy a versben az olvasó tetten érje az embert, hiszen a versben, a verssorokban, a művészien egymás mellé sorakoztatott szavakban a költő nemcsak önmagáról, hanem az olvasóról is ír, az olvasó helyett is kifejezi az érzéseit. Pilinszky írja: „A művészet kifürkészhetetlen sorsa a töprengés, a vonulás, mint a vizek sorsa. Az írás felebaráti szeretet. A 'feladat': az árokszélen hever, sebekkel borítottan, tehetetlenül.” A költő a versben az árok széléről emeli fel a magukra hagyott érzéseket, hogy azokat élhetővé formálja. Mert a költészet mindig ott kezdődik, ahol a bizonyosság véget ér. Ettől válik hitelessé, örök érvényűvé és mindenki számára minden korban használható tananyaggá. Aki verset olvas, az a saját lelkét gyógyítja. De el kell gondolkozni: meg akarja-e gyógyítani a lelkét az ember? Ott van-e az ember tervei között a mindent akarás? A vers hírforrás is, olvasásakor hírt kapunk arról, hogy hinni kell az őszinte érzések gyógyuló, gyógyító hatásában. A költői felismerés egy kutatási munka eredménye, emiatt hiteles. Mert szétszedi, átvilágítja a dolgokat. Nem nagyzol, nem nagyokat mond, nem merészeket állít… Sokszor megkérdőjelezi az olvasó, hogy mit segít a költő azzal, hogy kitárja a lelkét, máskor viszont éppen azt hiányolja, hogy nem érti annyira a verset, hogy be tudjon pillantani a költő lelki világába. Pedig a vers a költő nyitott lelki világa, a beláthatóság mindig attól függ, mennyire akar az olvasó a versen keresztül betekinteni ebbe a nyitottságba. József Attila így ír: „Tudunk egymásról, mint öröm és bánat./ Enyém a mult és övék a jelen./ Verset irunk — ők fogják ceruzámat/ s én érzem őket és emlékezem.”
A magyar költészet napján, ünnepén online térben vagy egy könyvvel a kézben otthon is el lehet merülni a vers világában, azonosulni lehet egy-egy bennünk életre kelő költői gondolattal, egy-egy lelkünkben-érzéseinkben otthonra találó üzenettel, még akkor is, ha a minket körülvevő világból sokkal hangosabb, sokkal erőszakosabb hatást gyakorló, lélektelen üzenetek érkeznek.

Elek György

A költészet napja, videón
Rövid videóval tiszteleg a szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Művelődési Központ a március 21-ei költészet napja alkalmából, vasárnap délben, az intézet Facebook-oldalán (Facebook.com/gmzamfirescu) is közzétett hét perces Poeziua címet viselő összeállításában hét fiatal verskedvelő és versíró szaval.
Elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, újságíró, politikus
Elhunyt életének 68. évében Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, újságíró - közölte közösségi oldalán a Magyar PEN Club, amelynek 2011 óta az elnöke volt.
Petőfi–Júlia-megemlékezések
Koltón és Erdődön is szeptember 6-án, vasárnap tartják meg a hagyományos Petőfi-megemlékezést. Szeptember 6-án, vasárnap 10.30 órától a koltói kastélykertben a helyi önkormányzat és a Koltó-katalini Református Egyházközség szervezésében, a világjárvánnyal kapcsolatos előírások messzemenő betartásával zajlik majd a hagyományos Petőfi-emlékünnep.
Cookie