×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A körgyűrű építői és pojácái

2021.10.21 - 07:13
Megosztás:
A körgyűrű építői és pojácái
Foto: youtube.com/Alin Lauran, képernyőfotó
Vannak, akik a népszerűvé válás igénye nélkül dolgoztak azon, hogy elkezdődjön és haladjon a körgyűrű építése, és vannak, akik meglovagolják a beruházás keltette hullámot, bármiféle erény nélkül.

Szatmárnémeti hosszú történetének egy fontos megállójához fogunk elérkezni pénteken, beszélt a City Rádió szerda délelőtti műsorában az egyik fontos megyeszékhelyi beruházásról Kereskényi Gábor polgármester. Egyre biztosabb tehát, hogy 22-én tényleg megtörténik az Aurel Vlaicu és a Károlyi út közötti, a negyedik Szamos-hidat is magában foglaló négy kilométeres körgyűrűszakasz átadása, bár szerdán megyei szinten még nem sokat tudtak a részleges nyitás alkalmából tartandó esemény kezdési időpontjáról, az azon részt vevő személyek kilétéről. A vírushelyzet miatt lehet, hogy Bukarestből nem is lehet túl népes csapatra számítani.

Régi történet

A beruházás jelentette népszerűség miatt az aszfaltcsíkot körbetáncoló opportunista politikusok jelentette veszélyre figyelmeztetve Kereskényi rámutatott a rádióbeszélgetés idején: a körgyűrűépítés beindításában ténylegesen komoly szerepet Ovidiu Silaghi egykori liberális párti politikus és 2012-es közlekedésügyi miniszter játszott, az első finanszírozást is neki köszönhetően kapta meg ez a beruházás. „De a mostani fázis eléréséhez kellett az is — idézte fel a közelebbi múltat Kereskényi —, hogy Pataki Csaba megyei tanácselnökkel közösen 2016-ban elővegyük a hivatali fiókok mélyéről a terveket, és az országos hatóságok napirendjére tűzessük. Kellett hozzá Adrian Albu volt alpolgármester is, aki a papírmunka és a tervek mellől felkelve nagyon sokat dolgozott terepen azért, hogy haladni lehessen.” Már most, ennek a rövid szakasznak az átadásával is érezhető lesz a tranzitforgalom mértékének csökkenése Szatmárnémetiben, mutatott rá a polgármester, de az igazi jótékony hatása a várost elkerülő útnak akkor nyilvánul majd meg, amikor a teljes félkör elkészül, és amit meg tud majd támogatni a Ştrandului utcai harmadik szatmárnémeti híd is. A teljes tranzitforgalmi védőburok akkor fog kialakulni Szatmárnémeti körül, amikor sikerül elérni, hogy a most a reptértől induló és Batizig elérő körgyűrű a város keleti oldalán is megépülve teljesen megkerülje a várost, akkor minden irányban és irányból el lehet majd ezen kerülni a várost, egyszerűen és gyorsan.

Kik lesznek itt?

De ne azt nézzük, hogy ki dolgozott, vagy hogy ki mit és mennyit dolgozott egy ügyön, vagy hogy ki akar beékelődni egy fontos ügybe úgy, hogy semmi köze hozzá, hanem nézzük az eredményt, nézzük azt, hogy mit ért el a csapat! Kereskényi a mostani, megbízott belügyminiszter, Lucian Bode és a már említett Ovidiu Silaghi jelenlétére számít a pénteki szakaszátadáson, illetve örülne, ha Kelemen Hunor ügyvivő kormányfő-helyettes, RMDSZ-elnök is itt tudna lenni.

Egy nagy beruházás kis részletéről van szó, úgyhogy a szalagvágásos átadókat kerülni igyekvő Kereskényi reméli, hogy nem lesz feszengős protokollesemény a pénteki, amit a szállításügyi tárca szervez, és erről a mai nap folyamán várhatóan a szatmári hivatalosságokat is értesíti.

Princz Csaba
 

Booze: szatmárnémeti italkereskedés minden pénztárcának
Az italbolt sem választékban, sem kedvezményekben nem marad alul: aki a Szatmári Friss Újság november 26-ai számában megjelent kedvezménykuponnal megy vásárolni, tíz százalék kedvezményt kap, bármelyik italt is szán az ünnepi asztalra.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Cookie