×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
15 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

30 év alatt senki nem foglalkozott kórházépítéssel

2021.03.06 - 17:41
Megosztás:
30 év alatt senki nem foglalkozott kórházépítéssel
Florin Cîţu kormányfő azt szeretné, hogy a jelenlegi kormányról mindenkinek új kórházak építése jusson majd eszébe. Cîţu szerint 30 év alatt senki nem foglalkozott kórházépítéssel, és az általa vezetett kormány meg fogja valósítani ezt a célkitűzést az országos helyreállítási terven (PNNR) keresztül, amelyben jelentős összegeket szándékoznak fordítani erre.

Az egyetlen kikötés az, hogy az új kórházaknak 2026-ig el kell készülniük, mert csak akkor lehet azokat a PNNR-n keresztül finanszírozni - fejtette ki a Focşaniban tartózkodó kormányfő.

Nyomatékosította, hogy több nagy infrastruktúra fejlesztési projektet szeretnének megvalósítani az országos helyreállítási terven keresztül, azonban csak és kizárólag azok a projektek kerülnek be, amelyek esetében biztosra vehető, hogy 2026-ig elkészülnek. Ha addig nem készülnek el a munkálatok, az EU nem fizeti ki a projektekre a finanszírozást, hiába hagyta jóvá korábban azokat; és akkor a finanszírozás terhe az állami büdzsére hárul.

Cîţu szerint sokkal több jó projekt érkezik be, mint amennyit finanszírozni lehet, és az Európai Bizottság dönti majd el, hogy melyekre ad pénzt.

A kormányfő biztosított ugyanakkor afelől, hogy a PNNR keretében a kifizetési mechanizmus egyszerűbb és átláthatóbb lesz az eddig európai alapok lehívási mechanizmusához képest.

A PNRR a kormány hatáskörébe tartozik

Az országos helyreállítási terv (PNNR) a kormány hatáskörébe tartozik, semmi köze a parlamenthez, szögezte le Florin Cîţu kormányfő, nyomatékosítva, hogy Marcel Ciolacu PSD-elnöknek majd számot kell adnia Brüsszelben arról, miért 'zsarolja' a PNL-t ebben az ügyben.

'A dolog nagyon egyszerű: a PNNR a kormány hatáskörébe tartozik, semmi köze a parlamenthez. A zsarolás a Szociáldemokrata Párt részéről érkezik. Ha a PSD azt akarja, hogy megint mi legyünk az az ország, amelyre Európa ujjal mutogat, mert miattunk nem tudják ratifikálni ezeket az összegeket és az Európai Bizottság nem tudja felvenni a hitelt a PNNR finanszírozására, nagyon jó. Tudjuk, hogy a PSD volt évekig Európa fekete báránya, és szeretném látni, Ciolacu úr miként magyarázza el ezt a PNL ellen irányuló zsarolási akciót a brüsszeli szocialista kollégáinak, akik várják már ezt a programot' - szögezte le szombaton Florin Cîţu arra a kérdésre, hogy parlamenti megvitatásra küldi-e az országos helyreállítási tervet, amint azt a szociáldemokrata ellenzék követelte, azzal fenyegetőzve, hogy ellenkező esetben nem szavazzák meg az EU-val ebben az ügyben kötendő egyezményt.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke levélben értesítette csütörtökön Ursula von der Leyent és Frans Timmermanst, az Európai Bizottság (EB) elnökét, illetve alelnökét, a Florin Cîţu miniszterelnök vezette kormány 'demokráciaellenes kisiklásairól'.

A PSD elnöke úgy fogalmaz, hogy a liberális kormány 'elpolitizálja a közpénzt, az európai alapokat és a köztisztségeket', és úgy véli, hogy a román állampolgárok az 'EB védelmére szorulnak'

Ciolacu levelében egyebek mellett kiemeli, hogy az elmúlt 30 évben először fordul elő, hogy az ellenzék egyetlen költségvetés-módosító javaslatát sem fogadták el, hogy utólag hozzáadtak a büdzséhez egy 'átláthatatlan mellékletet', amellyel a győztes pártok által vezetett régióknak osztottak pénzeket. Felrója azt is, hogy a helyreállítási terv összeállításakor senkivel sem konzultáltak, hogy egy nap alatt több mint ezer iskolaigazgatót váltottak le, hogy rendszeres támadásokat intéznek a Nép Ügyvédje, az alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellen.

AGERPRES

PSD: A miniszterelnöknek be kellene nyújtania biankó lemondását
A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a miniszterelnöknek be kellene nyújtania "biankó lemondását", amely abban az esetben válna érvényessé, ha nem sikerül teljesíteni a saját maga megszabta oltási célt.
F. Cîţu: Az egészséghez való egyenlő hozzáférés feltételezi a funkcionális egészségügyi rendszer meglétét
Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés egy funkcionális egészségügyi rendszer meglétét feltételezi, ugyanakkor azonban szolidaritásra és felelősségtudatra is szükség van a lakosság és a hatóságok részéről egyaránt - fogalmaz az egészségügyi világnap alkalmából kiadott üzenetében a miniszterelnök.
Cîţu: A kormány nem akarja oltáshoz kötni a vendéglátópari létesítmények szolgáltatásaihoz való hozzáférést
A kormány nem akarja a koronavírus elleni oltás igazolásához kötni a vendéglátópari létesítmények szolgáltatásaihoz való hozzáférést - jelentette ki kedden a miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott a HoReCa-ágazat (szállodák, éttermek és kávéházak) munkáltatói szövetségeinek képviselőivel.
Cookie