×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A koronavírussal szembeni védettséget igazoló okmányok hamisítása bűncselekménynek minősül

2021.08.12 - 17:11
Megosztás:
A koronavírussal szembeni védettséget igazoló okmányok hamisítása bűncselekménynek minősül
Az oltottságot vagy a COVID-19-ből való felgyógyulást igazoló iratok hamisítása, illetve a hamisított dokumentumok tudatos felhasználása bűncselekménynek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - hívja fel a figyelmet a nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség.

A közleményben rámutatnak, az utóbbi időben többször előfordult, hogy az államhatár átlépésekor ellenőrzésre jelentkező személyek a 14 napos karantén elkerülése érdekében olyan dokumentumokat mutattak fel a COVID-19-ből való felgyógyulás bizonyítására, amelyek kapcsán felmerült a gyanú, hogy ezeket meghamisították. Július 1-jétől a határrendészet munkatársai ellenőrizni tudják az uniós tagállamok által kibocsátott COVID-igazolványok hitelességét, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy az okmány nem eredeti, jelzik az esetet az illetékes közegészségügyi igazgatóságnak, amely elrendeli a szükséges intézkedéseket - teszik hozzá.

A határrendészet azt javasolja a Romániába beutazni készülőknek, hogy ha járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országból érkeznek, hivatalos forrásokból tájékozódjanak a beutazási feltételekről.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az oltottságot vagy a betegségből való kigyógyulást igazoló iratok hamisítása, illetve a hamisított dokumentumok tudatos felhasználása bűncselekménynek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. AGERPRES

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Több romániai koronavírusos beteget szállítanak pénteken Ausztriába és Lengyelországba
A pénteki nap folyamán több súlyos állapotban lévő romániai Covid-beteget szállítanak át ausztriai és lengyelországi kórházakba - közölte Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.
Cookie