×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
20 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

A korrupció aláássa a demokráciát és a jogállamot

2019.12.09 - 16:12
Megosztás:
 • A korrupció aláássa a demokráciát és a jogállamot

  A korrupció gyengíti az államot, az ország intézményeit, és a társadalom visszafejlődését eredményezi - hangsúlyozza Klaus Iohannis államfő a korrupció elleni küzdelem világnapja alkalmából kiadott üzenetében.

   

  Ebben az államfő rámutat, a korrupció aláássa a demokráciát és a jogállamot, az emberi jogok lábbal tiprásához vezet, fenntartja a szervezett bűnözést, torzítja a piacokat és csökkenti az állampolgárok életminőségét.

  "A korrupció a legsérülékenyebb társadalmi kategóriákat érinti, egy ördögi kör fogságában tartja a szegény közösségeket, fékezi a fejlődést, és csökkenti az állam ama képességét, hogy a legjobb szolgáltatásokat nyújtsa azoknak, akiket szolgálnia kell" - fogalmaz üzenetében az elnök. Iohannis hozzáteszi, a korrupciós praktikák felszámolása érdekében összetett megelőzési és büntetési mechanizmusokra van szükség, hogy az állam intézményei hatékonyabban szolgálják a köz érdekét, és szavatolt legyen az állam jó működése.

   

  Klaus Iohannis szerint a kommunizmus leverése óta eltelt harminc évben jelentős előrelépést tett Románia a korrupció elleni küzdelem terén, ennek a folyamatnak azonban folytatódnia kell, és ez mentalitásváltást, következetességet, illetve megingathatatlan elveket feltételez.

   

  "Első elnöki mandátumom tele volt kihívásokkal, a román emberek és a demokratikus politikai erők támogatásával azonban sikerült az európai úton tartanunk az országot. Románia a stabilitás és az európai szellemiség tartóoszlopa maradt a régióban, annak ellenére, hogy egyes politikusok előszeretettel alárendelték volna az államot személyes vagy csoportérdekeiknek" - teszi hozzá.

   

  Az államfő üzenetében hangsúlyozza a korrupció és az igazságtalanságok elleni fellépés, az intézmények átláthatósága kikövetelésének jelentőségét, valamint a fiatalok tájékoztatásának fontosságát a korrupció mibenlétéről és hatásairól.

  AGERPRES/(RO - szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

  Cookie