×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A középiskolák felkészültek a tanévkezdésre

2021.09.09 - 17:00
Megosztás:
A középiskolák felkészültek a tanévkezdésre
Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolája felkészült a szeptember 13-án induló új tanévre. Mindenhol fertőtlenítették az épületet a jelenléti oktatás elkezdéséhez, de szükség esetén bármelyik pillanatban át tudnak állni az online oktatásra.

Az elmúlt tanév egyformán próbára tette a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat. A nyár folyamán mindenki reménykedett abban, hogy ősztől visszaáll a rend, és a megszokott formában kezdődik el az új tanév. Az alábbiakban Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolájának igazgatóit kérdeztük a tanévkezdésről.
A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, Ádámkó István elmondta, hogy szeptember 13-án, hétfőn 9 órától a Hám János Óvodában tartanak tanévnyitót, majd 11 órakor a székesegyházban tartandó szentmisén az előkészítő osztályosoktól a XII. osztályosokig mindenki részt vesz, kivéve a szakiskolás diákokat, őket ugyanis 13 órától a Kálvária-templomban tartandó évnyitóra várják.

A most induló tanévben 49 tanár, 5 tanító és 16 óvónő vesz részt az oktatásban. 168 óvodás van beíratva magyar és német nyelvű csoportokba, négy magyar és négy német csoport indul a Hám János óvodában. Az elemi, általános iskolai és líceumi, valamint szakiskolai osztályokban 657 diák kezdi az új tanévet, tehát az összlétszám 825 diák. Minden induló osztály maximális létszámú. Ádámkó elmondta, hogy a Szent Alajos Konviktus bentlakása is készen van a diákok fogadására. A bentlakás 108 férőhelyes, a lányoknál túljelentkezés volt, helyhiány miatt el kellett utasítani diáklányokat.

A nyár folyamán elvégezték a szükséges felújítási munkálatokat. A bentlakásban kifestették a mosdókat, a konyhát, a mosogató-, a zöldséges, a húsfeldolgozó és a kenyeres részt. Kifestették a szakácsnőöltözőt és néhány szobát is. A Szent Alajos Konviktusban nemrég végeztek teljes felújítást, most azokat a szobákat újították fel, amelyek esetében ez indokolt volt.

Ami az iskolát illeti, a főépületben megtörtént két osztályterem frissítése, az óvodában az előkészítő osztály két terme, illetve az induló magyar és német csoportok termeinek a festése történt meg. A felújítási munkálatokat az iskola karbantartója végezte. Ádámkó kiemelte, hogy az étkezési díj a bentlakásban 13 lej naponta (reggeli, ebéd és vacsora), 50 lej a rezsiköltség, ennek fizetése alól mentesülnek azok a diákok, akiknek pedagógus szüleik vannak. Ezt a diákoknak kérvényezniük kell. Az iskolai menzát október 1-től indítják be, az óvodások számára az étkezés már a tanévkezdéstől biztosítva lesz, és a bentlakásban is lesz főzés. Az ételek a Szent Alajos Konviktus konyhájában készülnek.

hirek/2021/szeptember/09/adamko-istvan.jpg
Ádámkó István / Fotó: SZFÚ Archívum

A Szatmárnémeti Református Gimnázium szeptember 13-án 10 órától a Láncos-templomban hálaadó istentisztelettel indítja az új tanévet. Póti Eduárd, az intézmény igazgatója kifejtette, hogy az idei évben is elindulnak azok a szakok, melyek eddig is léteztek. Három kilencedik osztály indul: humán-filológia (teológia), gazdasági szakértő és természettudományok szakon. Természetesen indul előkészítő osztály és ötödik osztály, s az idei évtől két óvodáscsoporttal lesz több. Az elmúlt évben hat óvodai csoport működött, most már nyolc csoport indul.

Az intézményvezető elmondta, hogy az iskola rendelkezik a szükséges osztálytermekkel, megtörtént a kitakarítása és fertőtlenítése, így minden feltétel adott, hogy jelenléti oktatással indulhasson a tanév, a szükséges egészségvédelmi szabályok betartása mellett. Az iskola bővítése még folyamatban van, ez viszont nem akadályozza majd az oktatást. A tornaórákat a javítási munkálatok ideje alatt nem az iskolaudvaron tartják, hanem a tornateremben, ugyanis az iskolaudvar egy része építkezési terület, ezért egy kicsit beszűkült. Póti kiemelte, hogy a tanári karban is történtek változások, több pedagógus (Boga Ferenc, Szilágyi Éva és Papp Piroska) nyugdíjba vonult, ami okoz változást, de az iskola vezetősége arra törekszik, hogy a diákok a legjobb minőségű oktatásban részesüljenek, mindig igyekszik a legjobb pedagógusokat alkalmazni. A Wolfenbüttel utcai épületben az elmúlt évben egy óvodai csoport működött, idén itt már két csoport fog tanulni, ugyanígy a Kültelki református templom szomszédságában lévő új épületben is. Az iskolában a felújítási munkálatok miatt néhány terem rendeltetése megváltozik. Arra törekednek, hogy a laboratóriumok — informatika-, biológia-, kémia-, fizika-, zene-, pszichológia- és nyelvlaboratóriumok — egy tömbben, egy épületrészben legyenek majd kialakítva. Ez végleges formát csak akkor fog ölteni, amikor befejeződnek a felújítási munkálatok. Jelenleg minden terem ki van használva.
Mivel az intézménynek nincs bentlakása, a református gimnáziumból körülbelül húsz diák a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, illetve a Kölcsey Ferenc Főgimnázium bentlakásában kapott szállást, tette hozzá Póti.

hirek/2021/szeptember/09/poti-eduard.jpg
Póti Eduárd

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója közölte, hogy az intézményben 9 órától lesz a tanévnyitó. Különösebb változások nem lesznek, ugyanolyan létszámú osztályok működnek, mint az előző tanévben. Lesz két óvodai csoport, egy előkészítő osztály, öt elemi osztály (két negyedik), öt általános iskolai osztály (két ötödik osztály), a kilencedik-tizedik-tizenegyedik osztályokból öt-öt fog működni, és van hat tizenkettedik osztály. Ugyanakkor van hat posztliceális osztály, évfolyamonként kettő-kettő. A tanári karban vannak változások, Bagosi Ilona nyugdíjba vonult, vannak katedrák, amelyeket helyettesítő tanárok töltenek be.

A nyár folyamán az épületben osztálytermeket festettek, felújították a sporttermi mosdókat. Az udvar túloldalán lévő épületben vannak az I–IV. és a posztliceális osztályok, valamint a posztliceális osztályok számára a laboratóriumok. A bentlakásban megtörténtek a kötelező tisztító festések, bár a diákszálló csökkentett létszámmal működik, mindenki kapott helyet, aki kérvényt tett le. A tanév jelenléti oktatással kezdődik, de az iskola fel van készülve arra, hogy bármikor átálljon az online oktatásra. Lehetőség van azon diákok immunizálására, akik hajlandók beoltatni magukat, az iskola megteremti a feltételeket, mutatott rá az igazgatónő.

hirek/2021/szeptember/09/pataki-eniko.jpg
Pataki Enikő

Elek György

A Tanulók Országos Tanácsa arra kéri a döntéshozókat, hogy maximális felelősségel kezeljék az oktatás ügyét
A Tanulók Országos Tanácsa arra szólította szombaton az oktatási és az egészségügyi minisztériumot, hogy „maximális felelősséggel" elemezzék azokat a kockázati tényezőket, amelyeknek nap mint nap kiteszik magukat a diákok és a tanárok a hatályban lévő rendelkezések hiányosságai miatt.
Több ösztöndíj az iskolásoknak
A szatmárnémeti tanács döntés értelmében 7 teljesítményalapú ösztöndíj, 2955 érdemösztöndíj, 15 tanulmányi ösztöndíj és 516 szociális ösztöndíj kerül kiosztásra idén.
Ha 3 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta egy adott településen, az iskolák másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra
Ha egy településen a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá csökken, az iskolák már másnap áttérhetnek a jelenléti oktatásra, nem kell megvárniuk a hétfői napot - jelentette ki csütörtökön Sorin Cîmpeanu.
Cookie