×
2021. 12 09.
Csütörtök
Natália
-3 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Olvasó hangja

A közösség megtartó ereje növeli a reményeket

2012.05.15 - 14:41
Megosztás:
A közösség megtartó ereje növeli a reményeket

A Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programja idén is képviseltette magát Cristina Tulba és Lázin Angéla személyében az országos gyermekonkológiai konferencián, melyet Bukarestben, április 28-án rendezett a bukaresti P.A.V.E.L. Egyesület (Románia legnagyobb, rákbeteg gyerekeket és családjaikat segítő szervezet).

Az idei rendezvény középpontjában a daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek és fiatalok multidiszciplináris ellátása állt. Ezenkívül előtérbe került a betegek és családjaik terhelt életháttere, életkörülményeik javítása, az idővel való vesszőfutás, a feszült megoldáskeresés, valamint a betegség hatékony megelőzése és a megfelelő diagnózis felállítása.

Románia legismertebb gyermekonkológus szakemberei és a beteg gyerekek érdekeit képviselő szervezetek képviselői hangsúlyozták a partneri együttműködés fontosságát a gyermekek körében terjedő daganatos megbetegedésekkel szemben folytatott harcban való hatékony előrejutásban. Ez utóbbi képviselői bemutatták projektjeiket, terveiket a segítségnyújtás terén, azokat a lehetőségeket, ötleteket, melyek által segíteni tudnák a beteg gyerekeket és családjaikat.

Sajnos hazánk is komoly problémákkal küzd a gyermekonkológia területén, kezdve azzal, hogy hiányoznak a standardoknak megfelelő kezelőközpontok és a helyes diagnózis felállításában nélkülözhetetlen műszerek, egészen a gyógyszerek hiányáig. Mindezek oda vezetnek, hogy csökkenhetnek a rákbeteg gyerekek életben maradási esélyei, de az is igaz, hogy amennyivel nagyobb a baj, annál jobban bebizonyosodott, hogy jobban összefognak az emberek és a közösség megtartó ereje növeli a reményeket.

A konferencia közös határozatot fogadott el, mely hangsúlyozza egy erős, nemzeti gyermekonkológia stratégia elfogadását, mely harmonizál a minőségi európai normákkal, de kitér a sikertelen terápiák okainak elemzésére is, a Nemzeti Rákregiszter szükségességére, a gyermekonkológiai osztályok felszerelésére, a betegek és az orvosok közötti kommunikáció minőségi javulására és a korai diagnózis felállításának szükségességére is.

A Reménysugár program számára alapvető fontosságú volt a részvétel a konferencián, mert lehetőséget adott hazai, hasonló profilú szervezetekkel való kapcsolat megerősítésére, valamint a legfrissebb információkhoz való hozzáférésre. Ugyanakkor megerősítést jelent egy országos, közvetlen emberi kapcsolatokra épülő, hatékony rendszerben való tevékenykedés, melyben összekapcsolódik a szakértelem és a szeretet. Csak így lehet a már 10 éve működő, a rákbeteg gyerekek életéért való küzdelmet folytatni. A Reménysugár életben tartja a reményt!

 

Cristina Tulba, pszichológus, a Reménysugár program vezetője

 

Cookie