×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
12 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

A külföldön élő román állampolgárok választói névjegyzékbe vételére megszabott határidő meghosszabbítását kérik

2019.09.05 - 12:04
Megosztás :
 • A külföldön élő román állampolgárok választói névjegyzékbe vételére megszabott határidő meghosszabbítását kérik

  A külföldön élő román állampolgárok választói névjegyzékbe vételére megszabott határidő meghosszabbítását kérte az Állandó Választási Hatóságtól (AEP) Viorica Dăncilă.

   

  A miniszterelnök a külföldön élő románok fórumának megnyitó ünnepségén beszélt a témáról. A Bukarestben zajló eseményen a kormányfő rámutatott, a parlamenttel és a többi illetékes intézménnyel közösen elkezdték az előkészületeket az őszi államfőválasztás megszervezésére, a kormány elfogadott egy intézkedéscsomagot a szavazási folyamat megkönnyítése érdekében. Az egyik újdonság - emlékeztetett Dăncilă -, hogy a külföldön élő román állampolgároknak három nap áll majd rendelkezésükre, hogy leadják szavazatukat, ugyanakkor levélben is voksolhatnak. A kormányfő hozzátette, kérte az AEP-től, hosszabbítsák meg a határidőt, amíg a diaszpórában élők kérvényezhetik a választói névjegyzékbe vételüket, hogy minél többen élhessenek a levélszavazás lehetőségével.

   

  Viorica Dăncilă kiemelte, az ötnapos fórum jó alkalom arra, hogy a résztvevők beszélgessenek azokról a tervekről és konkrét intézkedésekről, amelyeket azzal a céllal fogadott el a kormány, hogy az ország határain túlra vándoroltak kapcsolatban maradhassanak Romániával, esetleg a hazatérésre késztessék őket. Ezek között említette a miniszterelnök az Ukrajnában élő román diákok számára meghirdetett ösztöndíjprogramot, a különféle tájékoztató kampányokat, a konzuli díjak megszüntetését és a Start-up Nation programot.

  Cookie