×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A Magyar Tudomány Ünnepe a BBTE-n

2021.11.25 - 13:14
Megosztás:
A Magyar Tudomány Ünnepe a BBTE-n
Fotó: SZFÚ archívum
A járványügyi helyzet miatt idén is online formában tartják meg a Magyar Tudomány Ünnepét, a Microsoft Teams platformon — tájékoztatott Szabó-Thalmeiner Noémi, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar szatmárnémeti kihelyezett tagozatának vezetője.

— Hogyan történik az oktatás a járvány idején?

— Ebben a tanévben az egyetem figyelembe vette a karok döntését az oktatás megszervezésére vonatkozóan. Mivel Szatmárnémetiben, a kihelyezett tagozaton lehetőségünk van betartani a járványügyi előírásokat, az oktatókkal és hallgatókkal egyeztetve a hibrid oktatást választottuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vannak órák, amelyeket online formában tartunk, illetve vannak órák, amelyeken személyes jelenléttel történik a tanítás az otthon lévő hallgatók online bevonásával. Ebben a félévben sikerült megtartanunk a pedagógiai gyakorlatot is személyes jelenléttel, köszönet ezért a gyakorlatozó hallgatókat fogadó iskoláknak, mentoroknak.

— Milyen módszereket kell bevetni a hatékonyság érdekében?

— Ebben az időszakban nagyon rugalmasnak kell lennünk, mivel a cél az, hogy minél több hallgató biztonságosan tudjon részt venni az oktatásban. Megtartottuk a jelenléti oktatásban már jól bevált módszereket, az előadás mellett hangsúlyt fektetünk a diákok aktivizálására is, melyre az interaktív, kooperatív, drámapedagógiai és élménypedagógiai módszerek igen alkalmasak. Az online oktatásból is átmentettük a jól bevált módszereket, a Microsoft Teams platform alkalmazása lehetőséget ad arra, hogy könnyen és rendszerezetten osszunk meg anyagokat (pl. tanulmányi útmutatók, oktatási segédletek stb.) a diákokkal, hogy kijelöljünk feladatokat, melyeket a diákok ugyancsak a platformon küldenek vissza a tanároknak, megbeszéléseket, értekezleteket tudunk tartani előre megbeszélt időpontokban, illetve folyamatosan felfedezzük azokat a módszereket, melyek az online oktatás során is eredményesebbé teszik a tanulást: pl. csoportmunkák szervezése, hallgatói kiselőadások tartása, visszajelzések az órák végén (melyek történhetnek egy gyors kvízzel, feladatlappal vagy szóbeli összegzéssel). Ugyancsak jól használhatók az online oktatás során az oktatóvideók, kisfilmek, melyek egyre inkább hozzáférhetők az interneten, illetve a hallgatók nagyon értékelték, amikor szakértő pedagógusokat hívtunk meg egy-egy tantárgy keretén belül, hogy előadást tartsanak a saját gyakorlatukra támaszkodva.

— Hogyan alkalmazkodnak a körülményekhez az első évesek?

— Én úgy látom, hogy nagyon lelkes, a pedagógusi szakma iránt érdeklődő évfolyam az első év. Hamar megszokták az egyetemi rendszer sajátosságait, gond nélkül használják a digitális platformot is. Az első éveseknek vannak személyes jelenléti óráik is, de túlnyomórészt online órákon vesznek részt. Tanárként úgy látom, hogy jól megállják a helyüket, a parciális vizsgákon is ügyesen teljesítettek. A beindulásukat, tájékoztatásukat évfolyamvezetőjük, Baranyai Tünde segíti. Úgy gondolom, hogy ebben a hibrid oktatási formában különösen fontos a folyamatos kommunikáció, az állandó kapcsolattartás, mert könnyen elveszhetnek információk, illetve nagyobb az esély a félreértésekre is.

— A végzősök el is tudnak helyezkedni a tanügyben?

— A végzősök sorsát nyomon követve azt tapasztalhattuk az elmúlt évek során, hogy aki szeretett volna elhelyezkedni a tanügyben, többnyire talált munkahelyet. Ezt nyilván befolyásolta a versenyvizsgán elért eredményük is.

— Milyen lesz a magyar tudomány napja?

— A magyar tudomány napját 2014 óta ünnepeljük konferenciával a kihelyezett tagozatunkon. Az első konferencián első igazgatónkra, Bura László tanár úrra emlékeztünk, majd változatos témákat középpontba helyezve szerveztük meg minden év novemberében, kisebb vagy nagyobb rendezvények keretén belül. A járványügyi helyzet miatt, akárcsak tavaly, idén is online formában tartjuk meg a Magyar Tudomány Ünnepét, a Microsoft Teams platformon, melybe nemcsak a hallgatók és oktatók, hanem az érdeklődők is könnyedén bekapcsolódhatnak a kihelyezett tagozatunk Facebook-oldalán megosztott meghívón szereplő link segítségével. A konferencia időpontja: november 25. Az előadások témái változatosak, kitérnek a pandémia oktatást és lelkiállapotot meghatározó vetületeire is.

A program

15.10–15.30: Frigy Szabolcs: A gépi tanulás (machine learning) felhasználási lehetőségei a differenciált oktatásban

15.30–15.40: Szabó-Thalmeiner Noémi: Kompetenciák fejlesztése a tanítóképzésben

15.40–16.00: Szabó Kinga, Illyés Magda: Az online oktatás hatása a diákok mentális egészségére

16.00–16.20: Baranyai Tünde: Hogyan segítik a törtek tanítását az elemi osztályokban használt tankönyvek?

16.20–16.40: Bálint Katalin: Toronyba zárt mesehősök — gyermekek lelkiállapota pandémia idején

16.40–17.00: Barabási Tünde, Stark Gabriella: Otthonóvodáztatási modellek pandémia idején

17.10–17.20: A konferencia lezárása

Elek György

 

Nemzeti ünnep: koszorúzás, katonai tiszteletadás
Szatmár megyében is több településen tartottak rendezvényeket Románia nemzeti ünnepe alkalmából. A megyeközpontban a hivatalos ceremóniákat követően hagyományőrző műsorral tisztelegtek.
Tempósan dolgoznak a körgyűrűn
Megtáltosodott az Itinera SpA – Collini Lavori SpA – Via Design trió; ha mindig így dolgoztak volna, mióta elkezdték a munkát, már rég járhatnánk a teljes szatmárnémeti körgyűrűn, nem csak egy szakaszán.
Homlokzatfelújításért adókedvezmény
Szaporodik a felújított homlokzatú és tetejű épületeknek a száma Szatmárnémetiben azt követően, hogy adómentességet kapnak a tulajdonosok, ha rendbe teszik az ingatlant. A tatarozás nemcsak esztétikai erény, de közbiztonsági is, egyre több tulajdonost foglalkoztat ez.
Cookie