×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

A második variánsra szavaztak

2016.02.18 - 10:31
Megosztás :
 • A második variánsra szavaztak

  Közzétette az oktatási szaktárca keretében működő Neveléstudományi Intézet (ISE) a közvitára bocsátott három kerettanterv-variánsra beérkezett véleményeket.

  Közel tizennyolcezren — tanügyi alkalmazottak, diákok, szülők, kutatók, a média és civil szervezetek képviselői — szóltak hozzá az V–VIII. osztályosok kerettanterveihez országos viszonylatban, Szatmárból 212-en szálltak be a közvitába. A javaslatok összegzését követően arra a következtetésre jutottak, hogy a háromból a legtöbben (39,7 százalék) a második variánst részesítik előnyben. Ez a kerettanterv-tervezet a természettudományokat és a technikai ismereteket helyezi előtérbe, nagyobb hangsúlyt fektet a fizika és a kémia oktatására. Az első változatnak 19,4 százalékuk szavazott bizalmat — ez a jelenlegi kisiskolás kerettanterv folytatásaként értelmezhető, csökkentett óraszámú, megkönnyítve ezáltal az elemiből az általános iskolába való átmenetet. A második „befutó” pedig a harmadik variáns, amelyik az ember és a természet közötti kapcsolatra fekteti a hangsúlyt, és a történelem- és földrajzórák számának növelését írja elő.

  Az első kerettanterv kapcsán a hozzászólók pozitívumként emelik ki azt, hogy ötödik osztályban heti 23 órát ír elő, hangsúlyosak az idegen nyelvek, megtartja az osztályfőnöki órát, de nem tetszik a válaszadóknak a román nyelv és irodalom órák, valamint a biológia órák számának csökkentése, ahogyan a latin törlése sem nyolcadikban, valamint kevésnek találják a természettudomány órákat.

  A második kerettantervben a hozzászólók szerint az a jó, hogy minden évfolyamon bevezet egy technológia órát, ötödikben és hatodikban is előír fizika és kémia órát, valamint hangsúlyossá válnak a természettudományok, melyek egy modern társadalomban nagyon fontosak. Negatívumként értékelik ugyanakkor ötödik osztályban a rajzórák, nyolcadikban a zeneórák hiányát, nem helyeslik az osztályfőnöki, tanácsadói órák eltörlését sem, valamint hogy csak heti egy fizikaórát ír elő hatodikban.

  A harmadik variáns erőssége a heti két földrajz és történelem tanóra ötödikben, a tanácsadói órák megtartása, a testnevelés és a művészeti tantárgyak előírása. Gyenge pontja ennek a verziónak a második idegen nyelv tanórák számának csökkentése, a kevés biológiaóra, a latin oktatásának hiánya.

  A közvitán résztvevők 63,5 százaléka volt oktató, a hozzászólók 27 százaléka volt szülő vagy diák, illetve a javaslatok 9,5 százaléka érkezett a civil szférából, derül ki a minisztérium összesítéséből.

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie