×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
7 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

A megvásárolandó használt gépkocsi előtörténetét lehet ellenőrizni a RAR honlapján

2019.03.21 - 15:18
Megosztás :
 • A megvásárolandó használt gépkocsi előtörténetét lehet ellenőrizni a RAR honlapján

  A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) csütörtökön elindított egy új online szolgáltatást honlapján, melynek segítségével a használt gépkocsikat vásárolni kívánó személyek megkaphatják az őket érdeklő autó előtörténetét, feltéve, ha az szerepel a nyilvántartásban.

   

  A hivatal által kiadott sajtóközlemény értelmében az érdeklődőknek a www.rarom.ro honlapon, a 'gépjármű előtörténet' (Istoric vehicul) alkalmazásnál meg kell adniuk e-mail címet, ahová az adatokat szeretnék kapni, illetve az őket érdeklő gépkocsi alvázának számát. Az applikáció egy kódot generál, amit elküld a megadott e-mail címre, és a kód érvényesítése után elküldi az adatokat is: például hány kilométert futott, érvényesen van-e bejegyezve, érvényes-e a műszaki vizsgája és milyen technikai paraméterekkel rendelkezik.

  A közleményben ugyanakkor figyelmeztet a hivatal, hogy az adatokat nem lehet kereskedelembe bocsátani és az azokkal való visszaélés a további adatigénylés korlátozását vonja maga után. Az applikáció okostelefonról is használható.

  A hivatal a gépjárművásárlókat kívánja támogatni az új szolgáltatással, hogy azok a valós adatok ismeretében dönthessenek valamely jármű megvétele mellett.

  A RAR ugyanakkor bővítené a lekérhető adatok körét, többek között a gépjármű károsodására, szervizelésére vonatkozó adatokkal. Mivel ez utóbbiak nem a hivatal adatai, 'lehetséges, hogy fizetni kell majd értük', mutat rá a közlemény.

  AGERPRES/(RO - szerző: George BĂNCIULEA, szerkesztő: Oana TILICĂ, HU - szerkesztő: VALKAI Krisztina)

  Cookie