×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

A minisztérium döntésére várnak

2019.05.18 - 08:11
Megosztas :
 • A minisztérium döntésére várnak

  Már zajlanak a szakirányú vizsgák az ún. elhivatottsági középiskolákban, de a szaktárca még nem hagyta jóvá a beiskolázási tervet.

  Nemcsak megyénkben, de országos szinten is ebben az időszakban zajlanak a középiskolai börzék, amelyek célja az, hogy segítsék a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok eligazítását, és amelyeken az egyes iskolák oktatási kínálatát mutatják be, miközben a tanintézményeknek még nincs is pontos adatuk a beiskolázási számokról, ugyanis a minisztérium még nem közölte a jóváhagyott és megyékre lebontott beiskolázási számokat. Április elején, amikor a kormány a beiskolázási számokról döntött, sokkal kevesebb elméleti középiskolai helyet hagyott jóvá, mint amennyit a szaktárca javasolt, s a középiskolai helyeket szakiskolai helyekké minősítette át.

  Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő szerint Szatmár megyében már évekkel korábban elkezdődött a szakiskolai oktatás erősítése, így a megyéből beterjesztett beiskolázási terv eleve megközelíti azt az arányt, amelynek elérését a tanügyminisztérium célul tűzte ki.

  „Nem hiszem, hogy nálunk bármilyen gond és változtatások lennének, azt sem gondolom, hogy az iskolák ne tudnának tervezni a következő tanévre. Vannak ilyen tekintetben problémás megyék, de Szatmár megyében nem kell félnünk az elméleti és a szakiskolai osztályok arányának módosításától” — nyilatkozta szerkesztőségünk megkeresésére a helyettes főtanfelügyelő.

  Cookie